Kiinteiden ruokien aloitusikä on tyypillinen vaihe vauvan ummetusoireiden alkamiselle. Toisaalta pitkä ulostusväli ei läheskään aina tarkoita ummetusta, ja vauvalla voi olla ulostamisvaikeuksia ilman ummetustakin.

Viimeksi päivitetty 16.9.2019

Terve äidinmaitoa saava vauva voi ulostaa vain kerran viikossa ilman, että kyse on ummetuksesta. Ummetus onkin melko harvinainen vaiva imeväisiässä: tutkimusten mukaan sitä esiintyy alle viidellä prosentilla vauvoista.

 



 

”Ummetusta esiintyy jonkin verran enemmän korvikeruokituilla vauvoilla kuin rintamaitoa saavilla. Äidinmaitoa saavilla ulostusväli voi olla luontaisesti pitkä ilman merkkejä ummetuksesta”, sanoo dosentti ja apulaisylilääkäri Laura Merras-Salmio HUSin Uuden lastensairaalan lastengastroenterologian yksiköstä.

Jos rintamaitoa saava vauva on hyvävointinen, kasvaa hyvin, vatsa on pehmeä ja kakka tulee ilman suurempaa vaivaa, ei pitkä ulostusväli viittaa ummetukseen tai muuhun sairauteen.

Ummetus alkaa usein kiinteän ravinnon myötä

Korvikeruokituilla vauvoilla normaali ulostamistiheys vaihtelee muutamasta päivittäisestä kerrasta parin-kolmen päivän välein tapahtuvaan ulostamiseen. Yli kolmen päivän ulostusväli aiheuttaa vauvalle usein ulostusvaikeuksia ja vatsavaivoja.

”Kiinteän ruuan aloittamisen myötä vatsan toiminta usein harvenee ja uloste kiinteytyy. Kiinteiden ruokien aloitusikä onkin tyypillinen vaihe ummetusoireiden alkamiselle”, Merras-Salmio sanoo.

Perintötekijät voivat vaikuttaa ummetuksen kehittymiseen, sillä usein siitä kärsivän vauvan  perheenjäsenillä on ollut aikuisuuteen jatkuvia ajoittaisia vatsantoiminnan ongelmia.

Ruokahaluttomuutta ja pulauttelua

Ummetus johtuu suolen lihastoiminnan heikkoudesta. Selkokielellä ummetus tarkoittaa sitä, että kiinteä uloste ei tule ulos peräsuolesta ilman apukeinoja.

”Suoleen kertyvä uloste venyttää sitä, mikä voi aiheuttaa kipua. Suoli voi myös tottua venytystilaan, jolloin kipua ei ole, mutta ulostetta kertyy suoleen runsaasti. Kun suoli ei tyhjene, se voi johtaa ruokahaluttomuuteen ja pulautteluherkkyyteen”, Merras-Salmio kuvailee.

Aloita ummetuksen hoito varhain

Pitkään kestäessään ummetus johtaa suolen venymisen vuoksi sen toiminnan heikkouteen ja vaivan jatkumiseen. Siksi ummetuksen hoito on tärkeää. Hoito olisi hyvä aloittaa varhaisessa vaiheessa.

”Nyrkkisääntönä ummetusta tulisi hoitaa yhtä pitkään kuin se on kestänyt. Luumusose ja mallasuute sopivat lieviin, vasta alkaneisiin oireisiin. Luumusose pehmentää ulostetta, ja sen sisältämä kuitu on suolen toiminnalle hyväksi”, kertoo Merras-Salmio.

Lääkettä pitkäkestoiseen ummetukseen

Useita viikkoja tai kuukausia jatkuneen ummetuksen hoitoon voidaan käyttää ulostetta pehmentäviä lääkeaineita. Tällaisia ovat imeytymättömät sokerit kuten laktuloosi ja makrogoli.

”Molempia käytetään jopa pikkukeskosten hoidossa, vaikka itsehoitovalmisteena niiden ikärajaksi on laitettu kaksi vuotta. Myös natriumpicosulfaattitipat ovat turvallisia käyttää, jos lääkäri niitä suosittaa”, toteaa Merras-Salmio.

Sen sijaan peräaukon stimuloiminen esimerkiksi kuumemittarilla ulostusrefleksin aikaansaamiseksi ei Merras-Salmion mukaan ole suositeltavaa.

”Niin sanottu vatsajumppa ja vatsan hellä hieronta voivat joskus auttaa.”

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä lähteä, jos kakkaamattomalla vauvalla on vatsakipuja, jos vauvan vatsa on pinkeä ja pömpöttävä tai jos ummetukseen liittyy oksentamista.

”Myös jos vauvalla on ummetusta, joka ei ole mennyt ohi ravintovalmisteilla, on tärkeä käydä saamassa ohje ummetuslääkkeiden käytöstä. Samalla lääkäri arvioi lapsen yleistilan ja tekee ummetusdiagnoosin”, Merras-Salmio sanoo.

Ulostamisvaikeuksia ilman ummetusta

On hyvä muistaa, että vauvoilla voi esiintyä ulostamisvaikeutta myös ilman ummetusta. Merras-Salmion mukaan ulostusrefleksi vaatii sekä sisäisen että ulkoisen peräaukon sulkijalihaksen rentoutumisen yhtä aikaa.

”Joskus vauvat äheltävät kakkaa niin kovasti, että vaikka ulkoinen lihas olisi rento, menee sisäinen lihas kramppiin, ja lapsi saa kakattua vasta kun hän rentoutuu. Uloste tulee tällöin ulos normaalin löysänä.”

Mitä mieltä olet artikkelista?