Kun vauvan kanssa lähdetään ovesta ulos, tarvitaan mukaan ainakin vaippoja. Ja vaihtovaatteet. Vaipanvaihtoalusta, pyllypyyhkeet, tutti ja kasa harsoja. Ja varmuuden vuoksi usein aika monta muutakin pientä ja tarpeellista hoitotarviketta. Tykötarpeet pakataan vauvan omaan kapsäkkiin, hoitolaukkuun.
Viimeksi päivitetty 17.1.2012
Parin kympin perusveska vai satasien sijoitus?
Useilla lastenvaunumerkeillä on tarjolla vaunuihin sopivia hoitolaukkuja, ja moni äiti tai isä hankkiikin vaunuostoksen yhteydessä vaunun sävyihin sopivan laukun. Laukkuja on kuitenkin tarjolla pilvin pimein myös muilla valmistajilla. Hintaerot laukkujen välillä ovat melkoiset: tavallisen peruslaukun saa jo parilla kolmella kympillä, kun taas nahkaiset tyylilaukut maksavat useita satoja euroja.
Vaikka jonkinlainen tarvikelaukku on lähes jokaiselle vauvan kanssa liikkuvalle tarpeen, ei varsinaista hoitolaukkua ei ole välttämätöntä hankkia. Tavallinen laukku tai reppu soveltuu usein varsin hyvin tarkoitukseen. Hoitolaukkuhankinnassa voi myös päästä halvalla, jos ei vaadi designia ja hienoa ulkonäköä: monien vaunujen aisoissa roikkuukin synnytyssairaalassa jaettava ilmainen vaippakassi hoitolaukun virkaa toimittamassa. Toisaalta kalliilla hoitolaukuilla on statusarvoa, niissä on usein enemmän toimintoja ja ulkonäkönsä puolesta niitä voi käyttää muutenkin kuin hoitolaukkuna.
Lue myös: Ongelmista taidoiksi
Mitä laukulta vaaditaan?
Hoitolaukkua etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota ainakin näihin seikkoihin:
–Tilavuus: mahtuuko kaikki tarpeellinen sisään?
–Varustelu: onko laukussa paljon lokeroita ja taskuja? Kuuluuko laukkuun oma hoitoalusta? Entä onko siinä lämpöeristetty osio tuttipullolle ja klipsi avaimille?
–Kiinnittäminen: saako laukun napakasti kiinni vaunujen työntöaisaan? Mahtuuko laukku tarvittaessa hyvin tavarakoriin?
–Kantaminen: jos laukku ei ole kiinnitettynä vaunuihin, millä tavoin sitä kannetaan? Saako sen yli olan vai kannetaanko sitä kädessä? Voiko sitä kantaa reppuna? Onko olkahihna säädettävä ja pehmustettu?
–Kestävyys: millaista materiaalia laukku on? Kestääkö se jokapäiväistä, kovaakin käyttöä? Miten materiaalia huolletaan? Lähtevätkö tahrat ulko- ja sisäpinnoilta pyyhkimällä?
–Ulkonäkö: sopiiko laukku vaunujen väriin? Entä kantajan tyyliin? Sopiiko laukku tyylinsä puolesta myös puolison olalle? Onko kuosi tarpeeksi ajaton, että sitä jaksaa katsella mahdollisesti vuosien ajan?
–Monikäyttöisyys: onko laukku ulkonäöltään ja toiminnoiltaan sellainen, että sitä voi käyttää myös muussa kuin hoitolaukkutarkoituksessa? Voisiko laukku palvella myöhemmin esimerkiksi työ- tai kaupunkilaukkuna?
Mitä hoitolaukun sisään?
Kun sopiva hoitolaukku on valittu, alkaa laukun varustaminen. Mitä kaikkea hoitolaukkuun pakataan? Parhain ja toimivin sisältö käy ilmi tietenkin vasta käytössä, ja tarpeet vaihtelevat tilanteen ja lapsen iän mukaan. Tässä esimerkkilista hoitolaukun sisällöksi.
Vauvalle:
-vaipanvaihtoalusta
-muutama vaippa
-1-2 vaihtovaatekertaa
-kosteuspyyhkeitä
-voide
-harso
-tutti + tuttinauha
-tuttipullo
-sosepurkki
-maitoa
-d-vitamiinitipat
-naposteltavaa, esim. maissinaksuja
-lusikka
-nokkamuki
-ruokalappu
-nenäliinoja
-pieni pyyhe
-kynsisakset
-neuvolakortti
-lelu, myös unilelu ja purulelu
-säilytyspussi likaisille kestovaipoille -aurinkolasit
Äidille:
-käsidesi
-liivinsuojia
-vaihtopaita
-muut henkilökohtaiset tavarat
Esimerkkejä erityylisistä ja -hintaisista hoitolaukuista:
Ylärivi: Skip Hop Dash (79e), Pink Lining Yummy Mummy (90e), Emma (39e)
Keskirivi: Babymel Amanda (78e), Storsak Elisabeth (250e), Emmaljunga Deluxe (85e)
Alarivi: Lässig Urban (75e), Petunia Pickle Bottom Boxy Backpack (132e), Brio Messenger (59e)
Kuvat: iStockphoto ja valmistajat