Yöheräily kuuluu vauvaikään, mutta liiallisena se saattaa uuvuttaa niin lapsen kuin vanhemmatkin. Myös nukahtamisvaikeudet voivat pitkään jatkuessaan kuormittaa pikkulapsiperheen arkea. Onneksi apua on saatavilla – lue jutusta, mistä sitä löydät.

Viimeksi päivitetty 26.9.2023

Vauvan yöheräily on tuttua lähes kaikille vanhemmille. Pienellä vauvalla se kuuluu asiaan, sillä tämän uni on jäsentymätöntä ja jakautuu tasaisesti ympäri vuorokauden. Vuorokausirytmi alkaa muodostua noin kolmen kuukauden iässä, ja tällöin vauvan pisimmät unijaksot alkavat sijoittua yöhön.

 



 

Yöheräily yleisin uniongelma

Yöheräily on vauvojen ja pikkulasten yleisin uniongelma. Toinen tyypillinen vauvaiän unihäiriö on uniassosiaatio-ongelma. Tällöin lapsi ei kykene nukahtamaan ilman aikuisen apua. Yöllä havahtuessaan lapsi tarvitsee totuttua nukuttamismenettelyä, kuten silittelyä tai tuudittamista nukahtaakseen uudestaan.

Vauvan univaikeudet saattavat uuvuttaa vanhemmat ja johtaa vauvan päiväväsymykseen, joka ilmenee levottomuutena ja kärttyisyytenä. Jos univaikeudet jatkuvat pitkään, ne voivat alkaa häiritä lapsen psykomotorista kehitystä.

Apua uniongelmiin

Onneksi nukkumisvaikeuksiin on saatavilla apua. Sitä voi hakea neuvolan ohella ainakin seuraavia reittejä:

  • Ensi- ja turvakotien liiton maksuton Baby blues -toiminta. Sen yhtenä tarkoituksena on tukea vauvan uni-valverytmin löytymistä. Toimintamuotoja ovat muun muassa puhelinneuvonta, yksilö- ja perhetapaamiset sekä ryhmätoiminta. Baby blues -palveluja on tarjolla 10 paikkakunnalla, ja unineuvontapuhelimeen voi soittaa mille paikkakunnalle tahansa.
  • Ensi- ja turvakotien liiton unichatit. Chatteja on kaksi: Apua vauvan uneen -yksilöchat sekä Unichat -ryhmäkeskustelu, josta saa vertaistukea muilta saman kokeneilta vanhemmilta.
  • Yksityiset unikonsultit. Yksityiset unikonsultit tarjoavat erilaisia palveluja vauvan ja pienten lasten univaikeuksien helpottamiseen. Esimerkiksi Unijuna tarjoaa verkkovalmennusta, puhelintukea ja kotikäyntejä.
  • Sairaalaunikoulu. Sairaalaunikoulussa lapsi otetaan sisälle sairaalaan muutamaksi, yleensä kolmeksi, yöksi. Tavoitteena on totuttaa lapsi nukahtamaan itsenäisesti. Päivät lapsi viettää normaalisti vanhempansa kanssa. Sairaalaunikouluun tarvitaan lastenlääkärin lähete.

Lähde: THL – Lastenneuvolakäsikirja: Uni ja unihäiriöt

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?