Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan yhdessä nukkuminen vähentää aikuisien stressihormonitasoja. Mutta jos yhdessä nukkuminen on terveellistä aikuisille, miksi nukutamme vauvat ja lapset omiin sänkyihin?
Viimeksi päivitetty 16.7.2012
”Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että onnellisesti naimisissa olevat elävät pidempään kuin naimattomat ja onnettomasti naimisissa olevat”, tutkimusjohtaja Wendy Troxel kertoo.
Tutkimuksessa selvitettiin yhdessä nukkumisen vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin.
Yhdessä nukkuminen vähentää stressihormoneita
Troxelin mukaan nukkuminen puolison vieressä laskee stressihormoni eli kortisolitasoja. Pitkäkestoinen korkea kortisolitaso lisää sytokiiniproteiinien lisääntymiseen.
Lisääntynyt sytokiini ei puolestaan ole ihmiselle hyväksi. On epäilty, että sytokiineilla olisi tekemistä syövän syntymisessä. Myös sydänsairauksia, masennusta ja autoimmuunisairauksia on kytketty sytokiineihin.
Yhdessä nukkuminen vaikuttaa myös positiivisesti oksitosiinitasoihin. Oksitosiini on sama hormoni, joka aiheuttaa seksin jälkeistä raukeutta ja hyvänolon tunnetta. Hormoni lisää myös luottamasta toiseen ihmiseen. Malmön yliopiston tutkimuksen mukaan oksitosiini parantaa myös ruoansulatusta ja vähentää näin ollen suolisairauksien riskiä.
Syy stressin vähentymiseen on tutkijoiden mukaan yhdessä nukkumisen tuottama turvallisuuden tunne. Myös halailulla ja yhteisillä höpöjutuilla on terveyttä edistävä vaikutus, sillä sänkyhassuttelut lisäävät oksitosiinin tuotantoa sekä yhteenkuuluvuudentunnetta.
Entäpä sitten vauvat?
Voiko tutkimusta soveltaa vauvoihin ja lapsiin? Jos yhdessä nukkumisesta on aikuisille selviä terveydellisiä etuja, samojen etujen luulisi pätevän myös lapsien kohdalla.
Lapsen ja äidin nukkumista tutkiva Notre-Damen yliopiston Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory johtaja James McKenna on ottanut kantaa yhdessä nukkumisen etuihin.
Hänen mukaansa vauvan ja äidin yhdessä nukkuminen lisää maidontuotantoa ja pidentää vauvan sekä äidin nukkumisaikaa. Myös yöitkuisuus vähenee, kun lapsi nukkuu äidin vieressä.
Perhepedillä on myös pitkäkestoisia vaikutuksia
Vanhempien kanssa yhdessä nukkuneet taaperot ovat parempia ratkaisemaan yksin ongelmia. Tutkimuksen mukaan kuusivuotiailla on paremmat älylliset kyvyt kuin verrokeilla. He saavat myös helpommin uusia ystäviä.
Edut heijastuvat myös aikuisuuteen. Yhdessä nukkuneilla on pienempi riski tulla ylipainoiseksi. Nuoret puolestaan ovat itsevarmempia oman kehonsa kanssa ja pystyvät helpommin saamaan ja jakamaan kosketuksia kuin lapsena yksin nukkuneet verrokit.
Perhepeti pitää järjestää oikealla tavalla
Perhepetiä ei sovi toteuttaa millä tahansa tavalla. Esimerkiksi vauvan kanssa nukkuminen sohvalla voi olla vaarallista, sillä vauva saattaa liiskaantua tai tukehtua tyynyjen väliin. Sängyssä ei myöskään saisi olla pehmoleluja, eikä muita materiaaleja, joihin vauva voi tukehtua.
Molempien sängyssä nukkuvien vanhempien täytyy ottaa vastuu lapsen kanssa nukkumisesta. Kumpikaan vanhemmista ei saa olla lääkkeiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena vauvan vieressä. Muut sisarukset eivät voi nukkua samassa sängyssä vauvan kanssa.
Jos vanhemmilla on erityisen pitkät hiukset, ne kannattaa laittaa yöksi vaikkapa nutturalle. Tiedetään tapauksia, joissa vauva on kuristunut äidin pitkiin hiuksiin.
Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory -keskuksen yhdessänukkumisohjeet voit lukea tästä. Ohjeissa kehotetaan vanhempia arvioimaan omaa tilannettaan.
Tässä vielä muistilista turvallisesta perhepedistä:
- Alkoholi ja perhepeti eivät sovi yhteen. Juopunut vanhempi voi kierähtää lapsen päälle.
- Tupakointi lisää myös riskitekijöitä. Jos vanhemmat polttavat, lapsi hengittää vanhempien iholta ja vaatteista tupakan myrkkyjä.
- Vauva ei voi nukkua samassa sängyssä isompien sisaruksiensa kanssa. Isoveljet ja -siskot joutuvat nukkumaan omissa sängyissään.
- Sängyssä ei saa olla tukehduttavia elementteja kuten pehmoeläimiä, isoja tyynyjä tai upottavaa patjaa. Vauvalle voi laittaa unipussin.
Lähteet: Daily Mail, University of Notre Dame