Missä iässä lapsen on hyvä siirtyä perhepedistä omaan sänkyyn ja huoneeseen nukkumaan? Vau.fi:n tekemään kyselyyn osallistuneet kertoivat siirtäneensä lapsensa omaan huoneeseen nukkumaan 6–11 kuukauden iässä, ja kolmeen ikävuoteen mennessä lähes kaikki lapset ovat muuttaneet pois vanhempien makuuhuoneesta. Unikoulutyötä 25 vuotta tehnyt perhepsykoterapeutti Jaana Pajunen suosittelee, että lapsi nukkuisi vanhempien lähellä ensimmäiset kuukautensa.

Viimeksi päivitetty 2.8.2023

Voiko vastasyntynyt nukkua omassa huoneessaan?

Monessa perheessä jo alle puolivuotias vanha vauva nukutetaan omaan huoneeseen. Käytäntö saattaa tuntua varhaiselta, mutta esimerkiksi Ranskassa suositellaan vauvojen nukuttamista omassa sängyssä jo syntymästä lähtien.

 



 

Unikoulutyötä 25 vuotta tehnyt perhepsykoterapeutti Jaana Pajunen kuitenkin suosittelee, että lapsi nukkuisi vanhempien lähellä ensimmäiset kuukaudet.

”On tarkoituksenmukaista, että pieni vauva nukkuu alkuun vanhemman kanssa samassa huoneessa. Se tukee lapseen tutustumista ja kiintymyssuhteen syntymistä. Jos on pulmaa nukkumisen kanssa, vauva voidaan siirtää omaan huoneeseen puolen vuoden ikäisenä”, Pajunen sanoo.

Oma huone voi rauhoittaa unet

Herkkäuniset lapset saattavat vanhempien kanssa samassa huoneessa nukkuessaan heräillä tiuhaan tahtiin. Jos tilanne on luisumassa kaaottiseksi vanhempien uniongelmien ja väsymyksen takia, yksi vaihtoehto on kokeilla siirtää vauva omaan huoneeseen jo aikaisemmin.

Näin esimerkiksi yksi kyselyyn vastannut vanhempi kirjoittaa pienen poikavauvan nukuttamisesta omassa huoneessa:

”Meillä poika heräsi 30 min – 1 h välein ’syömään’ tissiä. Ei puhettakaan, että olisi laskettu omaan pinnasänkyyn, joka oli aluksi liitettynä minun sänkyni viereen. Teimme ratkaisun, että poika siirtyi omaan huoneeseen, jossa alkoikin noin viikon jälkeen nukkua kokonaiset yöt.”

Näin kirjoittaa eräs äiti päätöksestään siirtää vauva omaan huoneeseen 4 kk iässä:

”Siirrettiin esikoinen 4 kuukauden iässä, sillä me vanhemmat (tai oikeastaan minä eli äiti) herättiin jokaiseen tuhahdukseen ja ininään, vaikkei vauva olisi herännytkään. Ja vauva häiriintyi siitä, jos edes käänsi kylkeä.”

Mikä on sopiva ikä siirtää lapsi omaan huoneeseensa?

Eräs kyselyyn vastanneista vanheemmista kirjoittaa, että heillä lapsi saa itse päättää, milloin on oikea hetki siirtyä omaan huoneeseen.

”Emme aio siirtää ennen kuin lapsi itse haluaa. Lapsi on nyt 2-vuotias ja nukkuu pääasiassa vanhempien välissä, vaikka oma sänkykin on tarjolla ihan vieressä. Välillä toki haluaa nukkua omassa sängyssään.”

Kyselyn myöhäisimmät lapset ovat siirtyneet vanhempien huoneesta omaan huoneeseen vasta 8 vuoden ikäisinä.

Taustalla saattaa olla tilan puutetta, mutta myös mukavuustekijöitä. Vieressä nukuttaminen on toisissa perheissä syystä tai toisesta helpompi ratkaisu. Näin kirjoittaa vanhempi, jonka lapsi siirtyi, kun lapsi oli noin 3,5-vuotias.

”Lapsi nukkui meidän vanhempien huoneessa omassa sängyssään noin pitkään mukavuussyistä, ei siksi etteikö olisi voinut ja suostunut muualla nukkumaan. Vessakäynnit sujuivat helposti ja kaikki saivat unta yön aikana enemmän. Nykyään ko. 4v ei enää käy öisin vessassa ja tykkää nukkua veljen kanssa samassa huoneessa.”

Onko vanhempien huoneessa nukkumiselle ylärajaa?

Siihen, miksi isokin lapsi haluaa nukkua vanhempiensa kanssa samassa huoneessa, voi Pajusen mukaan olla monia syitä.

”Katsoisin tilannetta laajemmasta näkökulmasta. Onko lapsella painajaisia? Onko lapsella isoja muutoksia elämässä, joihin lapsi reagoi hakemalla turvaa”, Pajunen pohtii.

Yksin nukkuminen voi ahdistaa lasta, jos hänellä on pelkoja aiheuttava kehitysvaihe tai lapsen elämässä on ollut isoja muutoksia.

Eräs kyselyyn vastanneista vanhemmista kertoo ensin omillaan nukkuneesta lapsesta, joka on nyt siirtynyt painajaisten vuoksi takaisin vanhempien makuuhuoneeseen:

”Pari vuotta meni ongelmitta. Nyt on alkanut uusi kausi, jolloin painajaiset ajavat lapsen vanhempien sänkyyn. Olemme siirtäneet patjan lapsen huoneeseen, jolloin toinen vanhemmista voi nukkua lapsen kanssa, jos painajaiset yllättävät siinä toivossa, että painajaiskausi menisi ohi. Lapsi vaihtoi päiväkotia, joten epäilemme painajaisten johtuvan siitä.”

Jos eskari-ikäinen lapsi nukkuu yhä jatkuvasti vanhempien välissä, Pajunen lähtisi selvittämään tilannetta.

”Ovatko vanhemmat väsyneitä tilanteeseen? Palveleeko lapsen vieressä nukkuminen esim. parisuhteen pulmien välttelyä? Parisuhdeterapeuttina ja lapsen kehityksen tuntijana hälytyskelloni alkavat soida, jos iso lapsi nukkuu vanhempien välissä”, Pajunen kertoo.

Lapsi kokeilee rajojaan

Vanhemmilta kysyttiin myös, kuinka usein lapset palaavat öiseen aikaan takaisin vanhempien väliin.

Ilmiö on tutumpi isompien tahtoikäisten lasten kohdalla. Jos lapsi palaa vanhempien sänkyyn yöllä, se ei tarkoita, etteikö lapsi voisi hyvin nukkua omassa sängyssään koko yötä.

”Totta kai lapsi kokeilee, pääsisikö vanhempien huoneeseen. Lapsi iloitsee kyvystä ja taidosta, että pääsee itse pois huoneestaan”, Pajunen kertoo.

Jos lapsen yöllisestä vaeltelusta ei ole haittaa vanhemmille, sille ei tarvitse tehdä mitään.

Siirtyminen hieman vaikeampaa, jos lapsi siirtyy vanhempien välistä omaan huoneeseen

Vanhemmille suunnatussa kyselyssä ilmeni, että vanhempien vierestä omaan sänkyyn siirtyneillä lapsilla oli hieman enemmän siirtymäongelmia kuin lapsilla, jotka siirtyivät vanhempien huoneessa olleesta pinnasängystä tai lastensängystä omaan huoneeseen.

Näyttää siltä, että vanhempien välistä siirtyessä lapsilla on suurempi taipumus vaeltaa yöllä takaisin vanhempien väliin nukkumaan.

Vaeltelua ei kuitenkaan koeta useassa perheessä kovinkaan suureksi ongelmaksi, sillä eroavaisuudet koettujen vaikeuksien osalta eivät ole kovinkaan suuria.

Yleisesti voidaan sanoa, että suurin osa lapsista siirtyy melko helposti omaan huoneeseen nukkumaan.

Jos sängynvaihto väsyttää…

Vanhemmille käy kuitenkin joskus niin, että omat yöunet kärsivät, kun sängystä toiseen ramppaava lapsi herättää monta kertaa yössä. Tällaisissa tapauksissa on tärkeää, että lapsi saadaan pysymään omassa sängyssä.

”Koska ramppaaminen on kokeilemista, siihen auttaa vain yksi keino. Että vanhemmat jaksavat palauttaa lapsen niin monta kertaa omaan sänkyyn, että lapsi jää sinne nukkumaan”, Pajunen vinkkaa.

Lasta voi kehua siitä, että hän on reipas ja pärjäävä. Lapselle voi kehittää myös palkintojärjestelmän, jossa omassa sängyssä nukutusta yöstä saa esimerkiksi jotain kivaa yhdessä tekemistä vanhemman kanssa palkinnoksi.

Eripariset unisyklit

Kun lapsi ja äiti nukkuvat samassa tilassa, he usein herättelevät toinen toisiaan unesta. Mikäli myös isä nukkuu samassa tilassa, hänkin tuo omat rytminsä mukaan kuvioon. Tällöin kaikkien unesta voi tulla hyvin rikkonaista.

Tämä johtuu pienen lapsen unisyklistä: Lapsen ja aikuisten unisyklit ovat erimittaiset, mikä aiheuttaa ”erirytmisyyttä” univaiheissa.

”Unisyklin päätteeksi vauva ei välttämättä heräisi, eikä haluaisi ruokaa. Hän jatkaisi unta, mutta kun äitikin tai isä herää, he pitävät toisiaan hereillä”, Pajunen kertoo.

Vanhempien tunteet koetuksella

Lapsen siirtäminen omaan sänkyyn voi tuntua vaikealta – vanhemmista. Esimerkiksi yksi unikyselyyn vastannut yli vuoden vanhan omaan huoneeseen siirtänyt vanhempi kirjoittaa näin:

”Taisi olla vanhemmille hankalampaa.”

Toinen vanhempi pohti, miten imettäminen onnistuu, kun lapsi nukkuu toisessa huoneessa. Perhe siirsi lapsen omaan huoneeseen, kun vauva oli yli 6 kuukautta vanha.

”Vanhempia asia jännitti enemmän, äitiä lähinnä se miten jaksaa yöllä nousta toiseen huoneeseen imettämään. Mutta onneksi rohkeasti kokeiltiin. Jos oltaisi venytetty pitempään, olisi asiaa saattanut miettiä liikaa ja asia siirtyä vain vanhempien takia.”

Jos vanhemmat eivät siirrä lasta, lapsi saattaa tehdä päätöksen itse.

”Lapsi siirtyi omaan sänkyyn ja huoneeseen omasta aloitteestaan. Hän olisi saanut edelleen nukkua vieressä, mutta saatuaan oman sängyn hän ilmaisi haluavansa nukkua siellä myös yöt päiväunien lisäksi. Siirtyessään hän oli 1 v. 7kk ja tuli välillä meidän sänkyyn nukkumaan.”

Mitä mieltä olet artikkelista?