Pinnasängyssä voi periaatteessa nukkua niin pitkään kuin sängyn ohjeellinen painoraja neuvoo. Kiipeilevälle taaperolle pinnasänky saattaa kuitenkin olla vaarallinen, joten isojen lasten sänkyyn siirtyminen voi olla ajankohtaista. Pinnasängystäkin saa kuitenkin helposti muokattua sopivan myös taaperolle. Lue äitien kokemukset ja vinkit!

Viimeksi päivitetty 20.6.2016

Milloin on sopiva aika siirtyä pinnasängystä lastensänkyyn?

 



 

Ennemmin tai myöhemmin tulee se haikea hetki, kun pienen ihmisen taimen on aika siirtyä pinnasängystä tai perhepedistä omaan lastensänkyyn. Mutta milloin se aika tulee? Onko vuoden ikäinen liian pieni isojen lasten sänkyyn? Mitä jos taapero tipahtaa sängystä?

”Minkä ikäisenä olette siirtäneet lapsen nukkumaan pinnasängystä tai perhepedistä lastensänkyyn?” Vargynja kyseleekin Vau.fi:n foorumilla.

”Itse en oikein osaa ollenkaan ajatella, milloin olisi hyvä aika. Mies ihmettelee, eikö voi siirtää suoraan tavalliseen aikuisten sänkyyn. Mielestäni kuitenkin lastensänky on parempi, kun on matalampi ja pienet laidat kuitenkin estämässä putoamista. Mitä mieltä muut on?”

Kiipeilevä taapero isojen lasten sänkyyn

”Meillä tyttö nukkui perhepedissä 1,5 vuotta ja sitten nukkui vajaa pari kuukautta pinnasängyssä. Nyt viikon verran nukkunut sellaisessa jatkettavassa sängyssä. Sänky on kyllä meidän sängyn vieressä, ja siinä tuli mukana siirrettävä turvalaita”, Saini kertoo.

”Meillä nyt tyttö 1 v 5 kk ja nukkunut omassa huoneessa lastensängyssä noin 1-vuotiaasta asti. Ei ole tippunut tai lähtenyt vaeltamaan. Silloin tällöin tulee meidän huoneeseen ja kömpii väliin. Meidän likalle oli ihan hyvä aika siirtyä”, Mrs. L kertoo.

”Meillä tuli viikko sitten poika 1 v 10 kk pinniksestä katsomaan vanhempien iltatouhuja. Siinä samassa laita pois”, puikula puolestaan kertoo.

Vinkki: Jos tappero kiipeää pinniksestä pois, tapaturmariski on aikasta suuri. Joten siinä vaiheessa, kun jalka nousee jo kunnolla reunalle, kannattaa toimia heti.

Pinnasänky muuntuu helposti myös taaperolle sopivaksi

”Meidän poika 2 v 2 kk nukkuu pinnasängyssä, joka on muutettu taaperosängyksi ottamalla yksi laita pois”, Hillevi vinkkaa.

”Tää sänky on kiinni meidän vanhempien sängyssä, ja poika pääsee tarvittaessa viereen helposti. Kyseessä stocken sleepi sänky, ja suositeltu käyttämään tuollaisenaan kolmevuotiaaksi. Kolmen vuoden kieppeillä aletaan varmaan miettiä siirtymistä juniorisänkyyn”, hän kertoo.

Vinkki: Pinnasängystä voi myös irrottaa helposti pari pinnaa, että taapero pääsee turvallisesti pinnasängystä pois.

Patja sängyn vieressä toimii varotoimenpiteenä ja kirjoista saa väliaikaiset laidat

”Meillä nuorempi siirtyi pois pinnasängystä n. 2,5 vuoden iässä. Ihan suoraan en siirtäisi aikuisten sänkyyn (toki riippuu kyllä sängystäkin) juurikin sen korkeuden takia. Ja harvemmin niissä on yhtään laitaakaan”, Aphrael pohtii.

”Meilläkin ostettiin nuorimmaiselle irrallinen turvalaita sänkyyn, kun hänen sängyssään on sellaiset laidat, jotka ovat patjan tasolla ns. vaakasuorassa eli patjan jatkeena. Edelleen kun tyttö on pian 4v ikäinen, on tuo laita tarpeellinen, kun heittelehtii unissaan sellaisella voimalla, että turvalaita kolisee joka yö”, hän kertoo.

”Ennen tuon lisälaidan hankkimista putosi siis monen monta kertaa lattialle (sängyn vieressä oli kuitenkin patja varalla)”, Aphrael toteaa.

Vinkit: Tippumisen varalta sängyn vieressä kannattaa pitää patjaa, jos sängyssä ei ole laitoja. Isokokoisista mutta ohuista kirjoista saa helposti tehtyä väliaikaiset laidat, kun kirjat työntää patjan ja sängynlaidan väliin.

Milloin teillä on siirrytty lastensänkyyn? Kuinka sujui? Osallistu keskusteluun: Milloin lastensänkyyn?

Mitä mieltä olet artikkelista?