Lapset ja uni – ah, tuo usein niin mahdoton yhtälö. Esikoiseni oli suorastaan epätodellisen hyvä nukkuja, ja se sitten kostautuikin kahdella moniuniongelmaisella pikkusisaruksellaan, joiden nukkumisvaikeuksista olen kirjoittanut aiemmin muun muassa täällä ja täällä.
Jos minua jokin lohdutti maatessani vain ihollani nukkumaan suostuneen lapsen patjana ja kääriessäni silmäpussejani rullalle viittätoista yöherätystä seuraavana päivänä, niin se, että en ollut yksin.
Minun ei tarvinnut mennä klikkausta kauemmas, kun jo löysin keskustelupalstoilta joukon äitejä, jotka painivat aivan samanlaisten ongelmien ja yhtä valtavan väsymyksen kanssa.
Sillä uniongelmiahan lapsilla riittää. Juttelin asiasta juuri hiljattain ystäväni kanssa, jonka esikoinen karkailee sängystään sen seitsemän(sataa) kertaa sen jälkeen, kun hänet on sinne ensimmäisen kerran toimitettu.
Meillä ei ole aivan samaa ongelmaa ollut, mutta joukko muita hyvinkin. Kas tässä kooste ongelmanukkujatyypeistä – tunnistatko oman lapsesi?
Kahdeksan lapsinukkujatyyppiä
1. Viivyttelijä
Viivyttelijällä on yksi missio: välttää koko nukkuminen ja oikeastaan sänkyyn menokin.
Tämä tyyppi juoksee karkuun pyjamaa heiluttelevaa vanhempaa ja tekee kaikkensa pitkittääkseen hammaspesua, haluaa antaa hyvän yön suukon kahdellekymmenelle pikkuautolleen jokaiselle erikseen ja viimein sänkyyn päädyttyään ilmoittaa, että nyt onkin kakkahätä ja sen jälkeen jano. Ja nälkä. Ja pissahätä.
2. Nukahtamisen vastustaja
Tämä tyyppi menee kyllä suht sovinnollisesti sänkyynsä, mutta siellä alkaa aivan omanlaisensa härväys: sängyn laitojen koputtelu, unikavereiden teekutsut, laulelu, omintakeinen makuutanssishow ja monenlaiset monologit.
Kun vanhempi menee huoneeseen hyssyttelemään lasta, tämä joko jatkaa touhujaan viis veisaamatta vanhempansa käskystä olla hiljaa tai vaihtoehtoisesti teeskentelee nukkuvaa – vain jatkaakseen yksityisnäytöstään heti oven sulkeuduttua vanhemman perässä.
3. Sänkykarkuri
Sänkykarkuri on hionut pedistä poistumisen taidon huippuunsa. Hänelle nukkumaanmeno tarkoittaa vain tilaisuutta ottaa hatkat sängystään ja usein myös huoneestaan.
Sänkykarkuri nähdään usein olohuoneessa omaa aikaa janoavien vanhempiensa riesana, tosin toisinaan karkurin seikkailut päätyvät myös keittiöön tai juuri nukahtaneen sisaruksen sängyn äärelle (mikä vanhempia vasta riemastuttaakin).
Taidokkaimpiin karkureihin ei tehoa edes kolmenkymmenen sänkyyn palauttamisen väsytystaistelu – todennäköisempää on, että vanhempi nukahtaa sohvalle palautusreissujen välissä.
4. Viereen könyäjä
Tämä tyyppi on sukua sänkykarkurille, mutta viereen könyäjän karkuretket alkavat vasta siinä vaiheessa, kun vanhemmatkin jo nukkuvat, ja suuntautuvat poikkeuksetta näiden sänkyyn.
Vanhemmat saattavat nähdä helppona ratkaisuna könyäjän nukkumisen välissään, mutta näin ajatellessaan he unohtavat tärkeän seikan: viereen könyäjä on yleensä erikoistunut varsin liikunnalliseen nukkumiseen.
Varautukaa teräviin kyynärpäihin kyljissänne ja potkuihin vatsaanne vasten, vanhemmat!
5. Heräilijä
Tämä lapsityyppi on siitä petollinen, että häneltä nukahtaminen saattaa onnistua hyvinkin helposti.
Unessa pysyminen onkin sitten toinen juttu – ja sen saavat tuta vanhemmat, jotka päättävät rentoutua elokuvan parissa saateltuaan lapsensa unten maille.
Kaukosäätimen pausenappi tulee tutuksi, kun heräilijän kutsu käy yhä uudelleen ja uudelleen. Tehokkaimmat heräilijät jatkavat samaa rallia koko yön, ja vanhemmat alkavat ymmärtää, miksi jatkuvaa unesta herättelyä on käytetty kidutuskeinona.
6. Yökukkuja
Myös yökukkuja saattaa nukahtaa hyvinkin helposti, mutta kellon lyödessä yksi, kaksi tai kolme hänen silmänsä rävähtävät auki eivätkä sitten sulkeudukaan pariin tuntiin.
Yökukkuja on yleensä hyvällä tuulella kukkumistunteinaan – sillä edellytyksellä, ettei joudu valvomaan yksin. Kukkuja ei nimittäin siedä sitä, että muut sulkevat silmänsä silloin, kun hän tahtoo pitää hauskaa.
Jos et tahdo korvia riipivän huudon herättävän koko perhettä, joudut toimimaan yökukkujan temppuyleisönä siihen asti, että tämä suvaitsee taas sulkea silmänsä ja vaipua takaisin sulouneen.
7. Ihotakiainen
Tämä lapsityyppi nukkuu kuin pieni porsas – jos vain saa maata päälläsi, pitää kaksin käsin kiinni hiuksistasi tai vaihtoehtoisesti telakoitua suullaan rintaasi.
Hienovaraiset yritykset siirtää takiainen edes hieman kauemmas itsestäsi tai irrottaa tämän tiukka ote nenästäsi / tukastasi / nännistäsi johtaa manaajatyyliseen huutoon.
Jos vauvasi osoittautuu ihotakiaiseksi voit heittää hyvästit omalle ajallesi saati parisuhdetuokioille – tästä lähin toimit hänen korkeutensa unileluna iltakahdeksasta kellon ympäri.
8. Aamuvirkku
Tämä tyyppi ei esittelyjä kaipaa! Aamuvirkun silmät rävähtävät auki viimeistään kello 05.45, oli sitten arki taikka sunnuntai.
Heräämisaikaa eivät pitkitä myöhäisempi nukkumaanmeno tai minkään sortin väsyttävät aktiviteetit. Monet aamuvirkut myös kaipaavat toimintaa heti herättyään: ”Äitiiiii, mä haluun ulos!”, aamuvirkku saattaa kiljua aikaan, jolloin entisessä elämässäni könysit nukkumaan kostean illan jälkeen.
Aamuvirkku on syy siihen, miksi et illalla pääse elokuvassa alkutekstejä pidemmälle, vaikkei kodissasi Heräilijää asuisikaan – sen verran unihiekkaa Aamuvirkku lappaa silmiisi varhaisella vuorokausirytmillään.
Mikä ”parasta”, yhden lapsen sisään voi kätkeytyä useampi edellä luetelluista nukkujatyypeistä, joko samanaikaisesti tai kausittain. Jos oikein huono tuuri käy, voit saada yhdellä lapsella koko suoran!