Lapsella on noin kolmanteen ikävuoteen asti päässään aukileita eli pehmeitä alueita, joissa kallon luut eivät ole vielä yhtyneet. Ne mahdollistavat lapsen aivojen kasvun. Joskus voi käydä niin, että jokin kallon saumoista luutuu liian aikaisin,eikä aivoille jää kasvutilaa. Tätä kutsutaan kraniosynostoosiksi, ja se on huuli- ja suulakihalkioiden jälkeen yleisin pään epämuodostumista.
Viimeksi päivitetty 14.6.2011
Kraniosynostoosia ei välttämättä havaita heti lapsen synnyttyä, vaan se voidaan huomata vasta vuosienkin kuluttua. Usein häiriö todetaan noin vuoden ikäisenä. Ensimmäisenä elinvuotena aivojen tilavuus kolminkertaistuu, ja mikäli yksi taiuseampi kallon sauma luutuu liian aikaisin, seurauksena on poikkeava kallon muoto.
Luutunut sauma estää kalloa kasvamasta tietyltä kohdalta normaalisti, mikä aiheuttaa erilaisia muutoksia toisessa osassa päätä. Pään muoto riippuu siis siitä, miten pitkä luutumiskohta on ja missä se sijaitsee.
Yleisin kallon luutumisen häiriö on venekallo, joka johtuu päälaen pitkittäissauman luutumisesta. Seurauksena on usein pitkä ja kapea profiili, jossa kallon korkein kohta on etuaukileen kohdalla, ja kallo laskee takaraivoa kohti. Venekallopotilailla pään ympärysmitta voi olla suuri, vaikka kallon tilavuus olisi riittämätön. (Katso tästä kuvia Elmerin venekalloleikkauksesta.)
Leikkauksessa annetaan aivoille tilaa kasvaa
”Kraniosynostoosin syyt ovat toistaiseksi epäselviä, mutta kyseessä on
todennäköisesti sikiökauden alkuvaiheessa tapahtunut poikkeama.
Pikkukeskoisuus saattaa liittyä jotenkin tähän ilmiöön, ja paljon on kiistelty myös makuuasennon vaikutuksesta kallon muotoon. Luutumisen häiriöt eivät kuitenkaan johdu samasta nukkuma-asennosta”, kertoo Töölön sairaalan huuli- ja suulakihalkiokeskuksen osastonylilääkäri Jyri Hukki.
Kraniosynostoosipotilaiden lukumäärää ei ole tilastoitu, mutta arviolta tapauksia diagnosoidaan noin 50 vuodessa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä leikataan noin joka viikko yksi potilas.
”Leikkaukset onnistuvat pääosin aina, ja usein yksi operointi riittää. Leikkauksen tavoitteena on kaksi seikkaa: kallon muodon normalisointi ja
aivotoiminnan normalisointi. Tarkoitus on siis saada aivoille kunnolla tilaa kasvaa ja avata kallon saumoja niiltä kohdin, joilla aivot ovat jääneet tai vaarassa jäädä puristuksiin. Kalloa pyritään muotoilemaan siten, että lapsen olisi mahdollista käyttää esimerkiksi pyöräilykypärää”, Hukki selventää.
Ehkä yhteys oppimis- ja keskittymisvaikeuksiin
Yhdenkin sauman luutumisesta johtuva paine saattaa vaikuttaa aivotoimintaan ja aiheuttaa neuropsykologisia kehityshäiriöitä. Esimerkiksi kouluiässä voi ilmetä luku- ja kirjoitusvaikeuksia ja keskittymishäiriöitä. Tämän vuoksi tulisi kallon ennenaikainen luutuminen havaita ensimmäisen elinvuoden aikana ja lapsen kehittymistä leikkauksen jälkeen seurata. Älykkyyteen ei kraniosynostoosilla ole kuitenkaan vaikutusta, ja monelle häiriö on aiheuttanut vain esteettistä haittaa.
Korjausleikkauksissa käytetään tuoreen erikoisalan nykytekniikkaa. Aiemmin
leikattuja luultavasti operoitaisiin nyt toisin, mutta jo vuosikymmeniä sitten
tehtiin onnistuneita leikkauksia.
”Minulle tehtiin venekallon korjausleikkaus noin vuoden ikäisenä. En itse muista
leikkauksesta mitään, mutta lapsuudessani oli ja edelleen on asioita, jotka
muistuttavat siitä. Esimerkiksi hiuslaatuni yhdistettynä kallooni on aiheuttanut
haasteita. Kampausten tekeminen on ollut vaikeaa. Teini-iässä meillä oli äitini kanssa eri käsitykset siitä, mikä näyttää päässäni hyvältä. Liikuntaharrastuksia vaiva on häirinnyt vain vähän. Harrastin lapsena jääkiekkoa, ja en koskaan pitänyt kypäristä. Taekwondossa en tykännyt päälläseisonnasta. Minua ei sentään ole kiusattu tästä, mutta pääni on edelleen arka aihe. En ole ikinä sietänyt ihmettelyä tai sitä, että päähäni kiinnitetään huomiota, vaikka vain hiuksia silittämällä”, kertoo nyt 25-vuotias mies, jonka kallossa ei juuri näy leikkauksen merkkejä.
”Minulla ei ole todettu oppimis- tai keskittymisvaikeuksia. Peruskoulu ja lukio
sujuivat, ja yliopistossa tavatut mahdolliset keskittymisongelmat johtuvat kyllä
jostain muusta kuin venekallosta.”
Vanhemmille todennäköisesti riittää, että lapsesta tulee terve. Lapsi kuitenkin elää kallonsa kanssa koko ikänsä. Poikkeava kallon muoto saattaa olla koulussa helppo pilkan kohde, ja teini-iässä vaivasta voi tulla isompi kuin se onkaan. Kraniosynostoosi voi siis aiheuttaa myöhemmin kampauksiin, kypäriin ja toisten kommentteihin liittyvää päänvaivaa, jossa lapsi tarvitsee vanhempiensa ymmärrystä.