Monet säikähtävät havaitessaan lapsen ulosteessa verta, mutta useimmiten kyseessä ei ole vakava sairaus. Mahdollisia syitä veriseen kakkaan on monia.
Viimeksi päivitetty 19.4.2011
Suolistotulehdus
Verinen ripuli voi kertoa bakteerin aiheuttamasta suolistotulehduksesta. Esimerkiksi kampylobakteerin aiheuttamassa ripulissa uloste voi olla veristä. Myös pastöroimattomasta maidosta saatava EHEC-bakteeri voi aiheuttaa veristä ripulia.
Jos ripuliin liittyy verenvuotoa, lapsi on vietävä lääkäriin tutkimuksiin. Lääkäri selvittää mahdollisen taudinaiheuttajan ja määrää lapselle tarvittaessa antibiootit.
Peräaukon haavaumat
Kova kakka voi aiheuttaa peräaukkoon pieniä haavaumia, jotka vuotavat hiukan verta. Haavaumista vuotava veri näkyy kirkkaanpunaisina viiruina kakan pinnalla tai vaipassa.
Vaivaa hoidetaan rasvaamalla peräaukkoa vaseliinilla. Jotta haavaumat eivät uusiutuisi, enneltaehkäistään lisäksi ummetusta. Ummetuksesta kärsivän lapsen ruokavalioon kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Lapsen ravintoon voi esimerkiksi lisätä tarvittaessa kuituja tai antaa laksatiivia lääkärin ohjeen mukaan.
Suolentuppeuma
Suolentuppeuma voi aiheuttaa verisiä ulosteita. Tuppeumassa ohutsuoli työntyy paksusuolen sisään, minkä vuoksi uloste ei pääse etenemään normaalisti. Aaltomaiset vatsakivut yhdistettynä limaiseen verenvuotoon voivat viitata tuppeumaan. Vaiva on tavallisin 6 kk – 1,5 vuoden ikäisillä lapsilla. Suolentuppeuma edellyttää lääkärinhoitoa ja joskus tuppeuma vaatii leikkauksen.
Tulehduksellinen suolistosairaus
Joskus verisen kakan syynä on jokin pitkäaikainen tulehdus, esimerkiksi haavainen paksusuolentulehdus. Tauti ei kuitenkaan ole pikkulapsilla yleinen. Tulehdusta hoidetaan lääkkein, mutta vaikeissa tapauksissa voidaan päätyä leikkaukseen.
Milloin yhteys lääkäriin?
Jos lapsen ulosteessa on verta, hänet on syytä viedä lääkärin tutkittavaksi. Lääkäriin on lähdettävä heti, jos verta tulee runsaasti, jos lapsella on kovia vatsakipuja tai jos kakka on tervamaisen mustaa. Lääkäriin on aina syytä lähteä, jos lapsen yleisvointi vaikuttaa huonolta.
Lähteet: Terveyskirjasto, Evira, Mikko P. Pakarinen: Imeväisten maha-suolikanavan ja maksan kirurgisia ongelmia