Viimeksi päivitetty 1.11.2023
Joka vuosi influenssaan sairastuu merkittävä osa lapsiväestöstä, ja lapset ovat influenssan merkittävimpiä tartuttajia yhteiskunnassa. Influenssa on hyvin yleinen myös imeväisikäisillä.
Vaikka suurin osa sairastaa influenssaa kotona, tauti aiheuttaa sairaalahoidon tarvetta myös perusterveille lapsille, varsinkin imeväisille.
Turun yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta selviää, että vuosittainen sairaalaan joutumisen riski oli suurin alle 6 kuukauden ikäisten ikäryhmässä.
Sairaalahoitoon joutuminen ei ole vähentynyt 25 vuodessa
Lääketieteen lisensiaatti Janna-Maija Mattila huomasi myös, että sairaalahoitoon joutuminen ei vähentynyt 25 vuoden seuranta-aikana.
Tutkimuksessa tarkasteltiin vuosien 1993–2018 aikana Turun yliopistollisessa keskussairaalassa influenssan vuoksi hoidettuja lapsia
Alle kaksivuotiaiden sairaalaan joutuneiden lasten suhteellinen osuus kuitenkin lähes puolittui, kun taas 6–15-vuotiaiden lasten osuus lähes kolminkertaistui.
Nopeat diagnoosit ja flunssalääke ovat lyhentäneet sairaalajakson pituutta
Samalla ajanjaksolla sairaalahoidon keskimääräinen kesto lyheni kahdesta vuorokaudesta yhteen vuorokauteen.
”Kehittynyt pikadiagnostiikka ja nopeasti aloitettu oseltamiviirihoidon yleistyminen selittävät osin pienten lasten sairaalaan joutumisen vähenemistä. Sen sijaan on vaikempi löytää syitä sille, miksi yhä useampi kouluikäinen joutuu influenssan vuoksi sairaalaan”, Mattila sanoo.
Oseltamiviiri on viruksen aiheuttaman influenssan hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitettu lääke, joka tunnetaan paremmin kauppanimellä Tamiflu.
Influenssa A -virus pystyy muuntumaan nopeammin kuin B-virus ja aiheuttamaan myös pandemioita. Influenssa A aiheuttaa noin 75 % ja influenssa B noin 25 % influenssataudeista.
Mattilan tutkimuksessa selvisi, että influenssa A ja B aiheuttavat lapsilla yhtä vaikeaa tautia ja samanlaisia komplikaatioita.
Korvatulehdus melkein puolelle influenssaa sairastaneista vauvoista
Väitöstutkimukseen kuului myös terveitä imeväisiä käsittelevä osatutkimus, jossa lapsia seurattiin heidän ensimmäisen elinvuotensa ajan.
Ensimmäisen influenssakauden aikana imeväisistä 13,5 % sairastui influenssaan. Heillä influenssan oireet kestivät keskimäärin 8 vuorokautta, ja korvatulehduksen sai influenssan komplikaationa 46 % lapsista.
Tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että influenssaviruslääke oseltamiviiri oli tehokas myös imeväisikäisillä, ja se lyhensi varsinkin A -viruksen aiheuttaman taudin kestoa ja oireiden voimakkuutta sairastuneilla.
Rokotus suojaa tehokkaasti influenssalta
Influenssarokotteet ovat tärkein ja tehokkain keino suojautua influenssalta.
Suomessa ilmaisia influenssarokotuksia tarjotaan kaikille yli 6 kuukauden mutta alle 7 vuoden ikäisille lapsille ja lisäksi vanhemmille lapsille, joilla on influenssalle altistava perussairaus, kuten astma.
Rokote on ilmainen myös raskaana oleville, ja loppuraskaudessa otettu rokote suojaa imeväistä ensimmäisten elinkuukausien ajan.
Yli 2-vuotiaille on tarjolla pistosmuotoisen rokotteen lisäksi nenäsumuterokote. Alle 6 kuukauden ikäiset vauvat eivät vielä ikänsä puolesta voi saada influenssarokotetta.
”Influenssan aiheuttamaa tautitaakkaa yhteiskunnassa voidaan vähentää varhaisella influenssan diagnosoinnilla ja oseltamiviirin käytöllä kaikenikäisille – myös alle 6 kuukauden ikäisille, jotka jäävät influenssarokotussuositusten ulkopuolelle”, Mattila sanoo.
Tutustu tutkimukseen.
Lue myös:
Lähde: Turun yliopisto