Lapsen vatsakipu voi johtua monenlaisista syistä. Vaikka useimmiten kipu menee itsestään ohi, joskus saatetaan tarvita pikaista lääkärinhoitoa. Vanhempien on hyvä osata tunnistaa tilanteet, joissa lääkäriin menemistä ei kannata viivytellä.

Viimeksi päivitetty 19.4.2011

Koliikki

 



 

Vatsakivut ja kova itku voivat merkitä 3-4 ensimmäisenä kuukautena koliikkia. Noin 10 prosenttia vauvoista kärsii koliikista ensikuukausiensa aikana. Koliikiksi määritellään tapaukset, joissa ilmenee yli kolmen tunnin mittaisia kirkumiskohtauksia vähintään kolmena päivänä viikossa ja yli kolmen viikon ajan.

Koliikkiin uskotaan olevan monia syitä. Esimerkiksi suoliston hidas kehittyminen ja yleisemmin koko hermoston kehitys voivat vaikuttaa koliikin syntyyn. Koliikkiin ei ole varsinaista hoitoa, mutta sylissä tai vaunuissa keinuttaminen helpottaa usein vauvan oloa. Myös ilmavaivojen ennaltaehkäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota. Rauhallinen pystyasennossa syöttäminen ja röyhtäyttäminen voivat auttaa. Yleensä koliikki häviää itsestään kuukausien kuluessa.

Suolistotulehdus

Vatsakivut yhdistyneinä ripuliin ja oksenteluun ovat usein merkkinä suolistotulehduksesta. Rotavirus on yksi yleisimmistä alle kolmevuotiaiden lasten suolistotulehdusten aiheuttajista.

Suolistotulehduksen hoidossa on syytä pitää huolta etenkin riittävästä nesteen saannista. Jatkuva runsas oksentelu ja ripulointi voivat aiheuttaa elimistön kuivumista. Lääkäriin on syytä ottaa yhteyttä, jos lapsi on alle puolivuotias, jos lapselle nousee yli 39 asteen kuume, jos lapsi ei juo riittävästi tai jos lapsi muuttuu voimattomaksi.

Allergia

Ruoansulatuskanavan allergiset reaktiot voivat aiheuttaa voimakkaita vatsakipuja. Oireita voi ilmetä jo lasta imetettäessä mutta yleisemmin vasta kun lapsi saa maitoproteiinia joko äidinmaidonvastikkeesta tai lehmänmaidosta. Oireita aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen on suositeltavaa, jos oireet ovat rajuja. Lievissä tapauksissa allergisoivia ruoka-aineita voi nauttia pieniä määriä.

Milloin yhteys lääkäriin?

  • Etsiytykää lääkäriin, jos lapsen vatsakivut kestävät yli neljä tuntia yhteen menoon.
  • Ota heti yhteys lääkäriin, jos lapsi itkee hillittömästi tai jos lapsella on kuumetta.
  • Soita lääkäriin myös, jos lapselta tulee vihreänkeltaista oksennusta tai punaista ja hyytelömäistä ulostetta (mikä voi olla merkkinä suolitukoksesta) tai jos lapsi osoittaa kuivumisen oireita.
  • Mikäli epäilet allergista reaktiota, voit ottaa yhteyttä lääkäriin mahdollista selvitystä varten.
  • Jos huomaat kivuttoman kohouman heti nivustaipeen yllä tai kivespussissa, ota yhteys lääkäriin. Se on merkkinä nivustyrästä. Jos kohouma on kipeä, vie lapsi lähimpään lääkäriin tai soita numeroon 112.

Tyrä

Nivustyrä tai kiveksen kiertyminen voi saada aikaan kipuja vatsaan, kupeeseen tai kivespussiin. Tila on tavallisin pojilla. Nivustyrä näkyy nivusten alueen pullotuksena lapsen liikehtiessä, mutta paikallaan makaavalla lapsella tyrää ei yleensä huomaa.

Nivustyrä ei yleensä aiheuta kipua. Jos tyrä kuitenkin muuttuu kivuliaaksi, voi olla kyse suolen kuroutumisesta tyrään. Kipeä tyrä on syytä näyttää viipymättä lääkärille. Jos vatsakivun taustalla on puolestaan kiveksen kiertymä, lapsi on saatava lääkärin hoitoon mahdollisimman pian.

Suolitukos

Aaltomaisesti tulevat kovat vatsakivut ja oksentelu voivat johtua suolitukoksesta, joka vaatii pikaista hoitoa. Suolitukos on eri asia kuin ummetus, joka sekin voi aiheuttaa vatsakipuja. Kysymys saattaa olla myös sappi- tai munuaiskivistä – jopa lapsi voi saada niitä.

Umpilisäke

Heti navan yläpuolelta alkavat ja alas oikealle siirtyvät vatsakivut voivat merkitä umpilisäkkeentulehdusta, joskin se on hyvin harvinainen ennen 3–4. ikävuotta. Umpilisäkkeentulehdus nostaa myös kuumetta ja voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua. Jos lapsen kova vatsakipu kestää useita tunteja, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Virtsatietulehdus

Virtsatietulehduskin saattaa aiheuttaa vatsakipuja. Virtsatietulehdusta epäiltäessä on hyvä aina ottaa yhteys lääkäriin.  Joskus tulehdus leviää munuaisiin asti, jolloin lapsi tarvitsee pian hoitoa.

Muita syitä 

Kurkkutulehdus voi joskus kipeyttää vatsan imusolmukkeita. Ei ole myöskään epätavallista, että lapsi valittaa vatsakipuja, vaikka kipukohta olisi jossain muualla.

Lähteet: Duodecim, Allergia- ja astmaliitto 

Mitä mieltä olet artikkelista?