Viimeksi päivitetty 8.8.2022
Vaippaihottuma ei ole allergiaa, vaan sen syynä on vaipassa ihoa vasten hautunut virtsa ja uloste. Ne ärsyttävät vauvan ohutta ja herkkää ihoa, jonka seurauksena iho alkaa punoittaa ja se saattaa jopa rikkoutua. Iho on myös selvästi arka ja kipeä, minkä seurauksena lapsi itkee vaippaa vaihdettaessa.
Vaippaihottuma voi vaihdella hentoisesta punoituksesta kirkkaanpunaiseen ja jopa rakkulaiseen ihottumaan. Jo ihon ärtymisen ensimerkkeihin kannattaa reagoida, ettei ihottuma kehity pahemmaksi.
Mikä aiheuttaa vaippaihottumaa?
Useimmiten vaippaihottuma ilmestyy, kun iho ärtyy esimerkiksi kostean vaipan haudottua ihoa. Ulostebakteerien ja virtsan yhdistyessä syntyy ammoniakkia, joka ärsyttää ihoa. Ongelmia syntyy etenkin silloin, kun ulostetta jää iholle pitkäksi aikaa. Vaippaihottumaa saattaa olla jo aivan sylivauvalla, mutta tyypillisemmin sitä ilmaantuu vasta kiinteiden ruokien aloittamisen jälkeen, noin puolivuotiaasta ylöspäin.
Myös antibioottikuuri altistaa vauvan ihoa ärtymiselle, sillä antibiootit heikentävät ihon omaa suojaa ja voivat lisäksi aiheuttaa ripulia. Antibioottihoidon vuoksi myös hiiva pääsee asettumaan iholle normaalia herkemmin. Myös ripuli saattaa laukaista vaippaihottuman, sillä sen seurauksena uloste on vetisempää ja hautoo ihoa kiinteää ulostetta pahemmin.
Tutkimusten mukaan vaippaihottuma on yhtä yleistä sekä kertakäyttövaippoja- että kestovaippoja käyttävillä lapsilla. Kertakäyttövaippoja käytettäessä vaippamerkin vaihtaminen saattaa auttaa asiaa (etenkin vaihto hajusteettomiin vaippoihin), kestovaippoja käyttäessä puolestaan eri sisäpintamateriaalin kokeileminen.
Vaippaihottumalle altistavia tekijöitä:
- Ihon hautuminen likaisessa vaipassa
- Ihoa ärsyttävät hajusteet ja kemikaalit
- Liian pesevät puhdistusaineet
- Antibiootit
- Ripuli
Vaippaihottuman hoito
Ensisijainen hoitomuoto on pepun alueen pitäminen mahdollisimman kuivana: vaippaa vaihdetaan tiheästi, iho pestään hellästi vedellä – saippuan käyttö ei ole suositeltavaa – ja taputellaan kuivaksi pyyhkeellä. Niin sanotut ilmakylvyt toimivat erinomaisesti: vauvan annetaan olla mahdollisimman paljon ilman vaippaa. Huolehdi kuitenkin siitä, että vauva pysyy lämpimänä!
Mikäli vaippaihottuma on ärhäkkä, sinkkioksidia sisältävät voiteet saattavat tuoda helpotusta. Ne muodostavat suojaavan kalvon ihon päälle.
Älä käytä puhdistuspyyhkeitä! Ne hankaavat ja niiden sisältämät kemikaalit saattavat ärsyttää ihoa entisestään.
Villa auttaa nivustaipeisiin
Kiinnitä erityistä huomiota nivustaipeiden puhdistamiseen ja kuivaamiseen: vauvan ohut ja nihkeä iho usein ”liimautuu” kiinni, jolloin nivustaipeisiin saattaa tulla pitkittäisiä, jopa verta tihkuvia haavoja. Hyvä konsti näiden hoitamiseen on hankkia apteekista tai luontaistuotekaupasta niin sanottua ”varpaanvälivillaa” eli puhdistettua lampaanvillaa.
Villasta pyöritellään ohut puikula, joka asetetaan vauvan nivustaipeeseen ilmaajaksi – villa jää ihopoimujen väliin, eivätkä ne pääse liimautumaan yhteen. Villapötköt vaihdetaan uusiin joka vaipanvaihdon yhteydessä.
Milloin lääkäriin?
Mikäli vaippaihottuma aiheuttaa vauvalle särkyjä ja ärtyisyyttä, vauvaa voi lääkitä kipulääkkeellä ohjeen mukaisesti muutaman päivän ajan, mihin mennessä oireiden tulisi olla vähentynyt ja kipujen helpottaa. Hyvällä hoidolla vaippaihottuma paranee itsestään noin viikossa.
Mikäli vaippaihottuma ei parane viikossa, on syytä viedä vauva lääkäriin. Kyseessä saattaa olla esimerkiksi sienitulehdus tai bakteeri-infektio. Oireiden taustalla voi olla myös allergia ja tilanne vaatii tarkempaa selvittelyä.
Jos lapselle nousee kuumetta, jos iholle ilmestyy rakkuloita ja haavaumia tai jos ihottuma alkaa levitä laajemmalle alueelle, on syytä viedä lapsi pikaisesti lääkäriin.
Mikäli vaippa-alueen iho muuttuu kirkuvanpunaiseksi, on viisasta lähteä lääkäriin pikaisesti: ihon voimakas punoitus tai vetistäminen voivat kertoa hiivainfektiosta. Hiivainfektio vaatii hoidoksi erityisen lääkevoiteen.
Lähteet: Helena Kupiainen, farmaseutti | Kaija-Leena Kolho, lastentautien erikoislääkäri | Terveyskirjasto | Väestöliitto
Lue myös: