Parvorokko eli pikkurokko on erityisesti kouluikäisten lasten sairaus, mutta sitä voi esiintyä myös pienemmillä lapsilla kuin myös aikuisilla. Raskausaikana parvorokko sisältää haasteen, sillä virukset saattavat edetä sikiöön ja aiheuttaa anemiaa tai keskenmenon.
Viimeksi päivitetty 24.4.2011
B19-viruksen eli parvoviruksen aiheuttama parvorokko leviää ilmateitse pisaratartuntana. Keväisin saattaa esiintyä pieniä parvorokkoepidemioita. Epidemian syitä ei tiedetä.
”Kuten muidenkin virusten osalta, vuodenaikavaihtelulle ei ole selvää selitystä. Myöskään sille asialle, että isommat parvovirusepiedemiat tulevat viiden vuoden välein, ei ole selvää syytä”, infektiosairauksien asiantuntija, lastentautien ja kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Hannu Jalanko kertoo.
Parvovirus itää tartunnan jälkeen 4-14 päivää. On tosin mahdollista, että itäminen kestää jopa 21 päivää.
Parvorokon oireisiin kuuluu paloautonpunaiset posket
Parvorokko nostaa voimakkaan punoituksen poskiin. Iho-oireet näyttävät siltä kuin lapsi olisi ollut liian pitkään kovassa pakkasessa tai saanut läpsäytyksen poskilleen.
Punotusta seuraa ihottuma, joka leviää etenkin jalkoihin ja käsiin ja muuttuu verkkomaiseksi varsinkin jaloissa. Kutiseva ihottuma voi kestää 1-3 viikkoa.
Ihottuman lisäksi saattaa esiintyä kuumetta, päänsärkyä, yskää, nuhaa, ripulia, punaisia silmiä ja turvonneita imusolmukkeita.
Parvorokkoa hoidetaan tarvittaessa kuumetta alentavilla lääkkeillä
Oireet ovat kuitenkin yleensä varsin lieviä. Oireita voi tarvittaessa lieventää tavanomaisilla kipulääkkeillä.
Jos aikuinen on sairastanut parvorokon lapsena, on erittäin epätodennäköistä, että hän sairastuisi rokkoon aikuisena. Monille lapsillekaan parvorokko ei aiheuta oireita ollenkaan.
Parvorokko ei ole vaarallinen terveelle lapselle
”Parvovirushan voi häiritä punasolutuotantoa muutaman päivän ajan, joten lievää tilapäistä punasolupitoisuuden pienenemistä ilmeisesti esiintyy, mutta tällä ei ole merkitystä. Sen sijaan veritauteja ja immunosupressiivista lääkitystä saavilla henkilöillä parvoviruksen aiheuttama anemia on tunnettu ongelma”, Jalanko kertoo.
Tauti voi siis olla vaarallinen, jos sairastaa jotain vakavaa yleissairautta kuten syöpää. Parvorokko voi silloin aiheuttaa vakavaa anemiaa.
Toinen ongelmatilanne on raskaana olevat naiset, jotka eivät ole sairastaneet rokkoa lapsena. Jos parvorokko tarttuu raskaana olevaan naiseen, se voi ennen raskausviikkoa 24 aiheuttaa pahimmillaan keskenmenon.
Lähde: Terveyskirjasto
Kissaruttoa aiheuttaa kissan parvovirus. Kissoille erittäin vaarallinen kissarutto ei voi tarttua ihmiseen. Kissojen parvovirustautiin on olemassa rokote, kun taas ihmisten parvorokkoon ei ole kehitetty rokotetta.
Lasten sairastamalla parvorokolla ei ole yhteistä viruskantaa kissaruton kanssa. Molempia sairauksia aiheuttaa kuitenkin toisilleen sukua oleva viruskanta.