Viimeksi päivitetty 3.9.2019
Hib-bakteeri aiheuttaa elimistöön joutuessaan erityisesti varhaislapsuudessa mm. aivokalvontulehdusta, verenmyrkytystä, keuhkokuumetta ja kurkunkannentulehdusta sekä nivel- ja luutulehdusta.
Aivokalvontulehdus on yleisin bakteerin aiheuttama sairaus. Aivokalvontulehdus ilmenee kuumeena, valoherkkyytenä, niskan jäykkyytenä, pahoinvointina ja sekavuutena.
Tartunta
Taudin voi saada pisaratartuntana tai esimerkiksi leluihin tarttuneista nenän ja suun eritteistä. Tartunnan jälkeen bakteeri voi levitä verenkierron kautta eri puolille kehoa. Tauti itää noin 2–4 päivää ennen esimerkiksi aivokalvontulehduksen oireiden alkamista.
Hib-taudit ovat hengenvaarallisia etenkin pienille lapsille: ennen rokotusten alkamista niihin sairastui vuosittain 150-200 lasta, ja joka vuosi lapsia myös kuoli tauteihin. Rokotusten ansiosta Hib-tauteja on Suomessa enää satunnaisesti.
Rokote
Hib-tauteja vastaan rokotetaan osana viitosrokotetta 3, 5 ja 12 kuukauden iässä.
Rokotteen haittavaikutukset
Muutama prosentti viitosrokotteella rokotetuista saa sivuoireena pistoskohdan turvotusta, punotusta ja aristusta. Yksi prosentti rokotetuista saa kuumeen (39 astetta tai enemmän).
Harvinaisia haittavaikutuksia ovat ohimenevä kalpeus, velttous ja reagoimattomuus (3–4 / 10 000 rokotettua) ja kuumekouristukset (1 / 10 000 rokotettua).
Rokotuksen jälkeen joskus nöhtyjä ihottumia epäillään usein rokoteallergian aiheuttamiksi, mutta allergiset reaktiot ovat erittäin harvinaisia. Rokote voidaan antaa lähes kaikille.
Lähde: Neuvolaikäisen rokotusopas