Usein vanhemmat pelästyvät pikkulapsen tai vauvan kakomista. Pelätään, että lapsi on tukehtumassa. Yskiminen ei yleensä ole suuren vaaran merkki. Jos lapsi ei enää yski, ei itke, eikä pysty ääntelemään, ollaan tilanteessa, jossa ruokapala tai vierasesine on tukkinut täysin hengitystiet. Silloin ripeä toiminta on ehdottoman tärkeää.

Viimeksi päivitetty 7.2.2023



Jos ruoka menee väärään kurkkuun tai muu vierasesine jää lapsen hengitysteihin, etenkin vauvaperheessä paniikki ottaa helposti otteen.

 



 

”Elimistön oma puolustusmekanismi toimii niin, että vauva alkaa yskiä. Niin kauan kuin vauva yskii, itkee tai ääntelee, happi kulkee. Jos lapsi ei enää yski, sitten kyseessä saattaa olla hätätilanne”, Uskalla Auttaa Koulutuspalveluiden toimitusjohtaja Jari Kouvalainen kertoo.

Älä roikota pää alaspäin

Tukehtumisen estämiseksi aikaisemmin suositeltiin pää alaspäin roikottamista. Nykyään suositus on seuraavanlainen:

”Otetaan vauva tai lapsi pois ruokapöydästä ja laitetaan pää alaspäin vatsalleen esimerkiksi jalan päälle ja sitten annetaan napakoita lyöntejä vipuvartta käyttäen lapaluiden väliin”, Kouvalainen sanoo.

Voit katsoa menetelmän tarkemmin jutun yläosasta löytyvältä videolta.

Pää alaspäin roikottaminen ei ole yhtä tehokas tai turvallinen tapa irrottaa vierasesinettä kuin uuden suosituksen mukaan tehty toimenpide.

Roikottaminen voi aiheuttaa pieniä aivojen sisäisiä verenvuotoja. Pienen vauvan niska saattaa myös heilua liian rajusti roikotettaessa.

Vauvalle on oma Heimlichin ote

Jos vierasesine ei tule ulos selkään annettavilla napakoilla iskuilla, joudutaan etenemään Heimlichin otteeseen.

”Käypä hoito -suosituksen mukaan Heimlichin ote voidaan tehdä itse seisovalle yli 1-vuotiaalle lapselle. Vauvalle on olemassa Heimlichin otteen korvike”. Kouvalainen huomauttaa.

Heimlichin otteen korvike tehdään vauvan ollessa selällään pää alaspäin.

”Laitetaan kaksi sormea rintalastan alaosaan ja painetaan viisi kertaa voimakkaan rauhallisesti rintalastaa, jolloin saadaan pallea supistumaan ja vierasesine toivottavasti poistumaan”, Kouvalainen ohjeistaa.

Kouvalainen näyttää jutun yläosasta löytyvällä videolla, kuinka liikkeet toteutetaan.

Pikkuvauva voi saada voimakkaan yskäreaktion pelkästä maidosta – suihkutissit ovat usein haasteena

Heidi Warro joutui perheineen pelottavaan tilanteeseen hänen toisen lapsensa ollessa 8 päivää vanha.

”Vauva hörppäsi maitoa hengitysteihin, eikä meinannut saada kunnolla henkeä sen jälkeen. Yritimme taputella, mutta tuntui, ettei tilanne meni ohi ollenkaan”, Heidi muistelee pelottavaa hetkeä.

Kun lapsi vain kakoi ja haukkoi henkeä, paikalle soitettiin ambulanssi.

”Vauvan happisaturaatiota seurattiin. Saturaatiossa oli poikkeama. En ole varma, mitä kaikkea ambulanssimiehet tekivät, mutta lopulta vauva sai kuitenkin henkeä kunnolla”, Heidi kertoo.

Etenkin suihkutissit aiheuttavat vauvoille kakomista, sillä maitoa joutuu silloin helposti väärään kurkkuun. Rintojen suihkuamista voi yrittää hillitä seuraavilla keinoilla:

Käsin tehty lypsy ennen imetystä saattaa taltuttaa suihkuamisen. Pumppu ei auta, sillä pumppaamalla maitomäärä lisääntyy ja rinnat saattavat suihkuta entistä kovempaa.

Rinnoille voi tehdä myös täystyhjennyksen, joka saattaa hillitä suihkuamista.

Piparminttuyrtti vähentää maitomäärää. Myös salvia ja persilja toimivat.

Lähde: YLE

Mitä mieltä olet artikkelista?