Viimeksi päivitetty 17.1.2018
Miten saa lapsen syömään?
Kun lapsi on jumiutunut esimerkiksi pelkkään punaiseen lihaan ja perunamuusiin, lapsen juksaaminen alkaa kuulostaa hyvältä idealta. Tässä 5 tapaa saada lapsi syömään monipuolisemmin:
- Piilota kasvikset ja muut terveelliset ruoka-aineet sellaisiin ruokiin, joista lapsi pitää. Jos leipä uppoaa, leivo leipää, johon on piilotettu kasviksia raastettuna tai soseutettuna. Myös pähkinämurska häviää helposti leivän sisään. Jos lapsi tykkää letuista, raasta kasviksia lettujen sekaan ja katso, miten lapsi ahmii terveysruokaa suihinsa.
- Soseuta kasvikset hienoksi muusiksi. Koska rakenne on monelle lapselle kynnyskysymys, silkinhieno kasvissosekeitto kelpaa monelle nirsollekin lapselle, vaikka mukana olisi 10 erilaista kasvista ja juuresta.
- Soseuta myös jälkiruoka. Smoothie-muodossa lapselle saa tarjottua marjaisia ja hedelmäisiä välipaloa. Smoothien voi makeuttaa banaanilla, jolloin välipala ei sisällä yhtään lisättyä sokeria. (Huomaa kuitenkin, että lapsen tarvitsee oppia syömään muutakin kuin pelkkiä soseita. Älä siis soseuta kaikkea ruokaa!)
- Ota lapsi mukaan kauppaan ja anna lapsen valikoida erilaisia hedelmiä ja kasviksia! Kun lapsi saa itse valita hauskannäköisiä kasviksia, maku saattaa lapsesta olla yllättäen hyvä. Jopa munakoiso saattaa maistua lapselle, kun se on itse valittu ja yhdessä vanhempien kanssa valmistettu.
- Tee lapsen ruoasta hauskannäköistä! Leikki on lapselle tärkeää myös syödessä. Parsakaalin kukinnosta tulee helposti puu. Porkkanasta ja kurkusta voi veistellä kukkasia. Myös ruoan nimillä voi leikitellä. Lapsesta on usein mukavampaa syödä parsakaaleista rakennettu metsä kuin pelkkää keitettyä parsakaalia.
Katso videolta, miten muotoilet kauniin vihanneslautasen:
Älä lannistu, jos ruoka ei kelpaa välittömästi
Samaa ruokaa on hyvä tarjota lukuisia kertoja. Jos lapsi ei opi syömään vaikkapa parsakaalia viikossa, se ei tarkoita, että lapsi ei koskaan pidä parsakaalista. Nirsoilusta huolimatta tietyn kasviksen tarjoamista kannattaa jatkaa.
”Lapsi syö sitä, mistä pitää. Hän pitää siitä, mikä on hänelle tuttua. Se on lapselle tuttua, mitä hänelle on tarjolla”, Juurikkala sanailee.
Nirsoilu kiristää usein vanhempien pinnaa. Kannattaa kuitenkin pitää tunteet kurissa, sillä ikävä ruokapöytätunnelma heijastuu helposti lapsen syömiseen. Hermoilua ja terveyssaarnoja kannattaa välttää.
”Lapsi on luonnostaa epäluuloinen uusia ruokia kohtaan. Maistelukertoja tarvitaan yleensä 10–15, jotta lapsi tottuu uuteen ruokaan. Ei pidä lannistua, jos ruoka ei vielä viikossakaan kelpaa. Pitkäjänteisyys on erittäin tärkeää maistattamisessa”, Juurikkala kertoo.
Sokerilla ja hunajalla voi auttaa lasta maistamaan – älä kuitenkaan sokeroi kaikkea
Toisinaan kasvikset uppoavat parhaiten, kun päälle sirottelee sokeria tai lorauttaa hunajaa. Piileekö kuitenkin kaiken sokeroinnissa vaara? Voiko lopulta käydä niin, ettei lapsi suostu syömään muuta kuin makeaa ruokaa?
”Ei sokerin lisääminen silloin tällöin mikään paha vaihtoehto ole, jos sen avulla saa lapsen syömään marjoja ja kasviksia”, Juurikkala sanoo.
Sokerin sijaan makeutusta voi tehdä myös muilla konsteilla.
”Smoothiet makeutuvat helposti, kun mukaan laittaa banaania. Appelsiinejä voi myös käyttää smoothieiden makeuttamiseen”, Juurikkala vinkkaa.
Vaihtele kasviksia ja tarjoa niitä nirsolle lapselle erillään toisistaan
Kauppojen hedelmä- ja kasvistarjonta on todella runsas. Jos kurkku, porkkana ja tomaatti ovat kaikki ”yök”, tarjoa lapselle välillä uusia makuja.
Nirsoa syöjää saattaa myös häiritä se, että kasvis- ja hedelmäviipaleet ovat sekaisin keskenään. Viipaleita kannattaakin laittaa omiin sektoreihin.
”Selkeys väreissä ja muodoissa voi auttaa lasta. Silloin lapsi pystyy erottamaan ja tunnistamaan hedelmät ja kasvikset toisistaan ja epäluulo vähenee”, Juurikkala kertoo.
Kesäkurpitsaletut
Kun kasvikset eivät kelpaa, saattaa olla hyvä ajatus piilottaa kasvikset esimerkiksi lettujen sekaan. Sillä tavalla nirsonkin lapsen saa syömään kasviksia. Kesäkurpitsalettujen reseptissä raastetaan kesäkurpitsaa letun sisään, mutta esimerkiksi myös porkkana sopii hienoksi raastettuna oikein hyvin reseptiin.
Ainesosat
1 keskikokoinen kesäkurpitsa (n. 5 dl valmista raastetta)
2–3 munaa
1 dl kaurahiutaleita
noin ½ dl vehnäjauhoja
yrttisuolaa
1–2 valkosipulinkynttä
mustapippuria
cayennepippuria tai tabascoa
paistamiseen: öljyä tai voita
Valmistusohje
- Raasta kurpitsa hienoksi raasteeksi.
- Lisää munat, hiutaleet ja jauhot.
- Mausta seos yrttisuolalla, murskatuilla valkosipulinkynsillä, mustapippurilla ja ripauksella tabascoa tai cayennepippuria.
- Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia.
- Paista taikinasta ohukaispannulla lettuja.
Resepti: Martat
Mansikka-avokaadosmoothie
Smoothie-välipalajuomien avulla saat nirsonkin lapsen innostumaan erilaisista hedelmistä ja marjoista. Tässä terveellisessä smoothiessa makeus tulee banaanista ja mansikoista. Avokado tuo terveellisiä rasvahappoja juomaan.
Ainesosat
2 dl pakastemansikoita
1 avokado
1 banaani
1 prk maitorahkaa
2 dl maitoa
½ dl kaurahiutaleita
Valmistusohje
- Anna mansikoiden sulaa kohmeisiksi.
- Kuori avokado ja poista siitä kivi.
- Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.
Voit käyttää myös sauvasekoitinta.
Voit tarvittaessa ohentaa juomaa lisäämällä siihen maitoa.
Kaada smoothie laseihin ja koristele mansikoilla ja kaurahiutaleilla
Resepti: Martat
Palsternakkarieskat
Harva lapsi sanoo ”yök” tuoreelle leivälle. Kasviksia saakin kätevästi kätkettyä juuri leivän sisään. Palsternakan sijaan voit kokeilla muita juureksia. Myös pähkinämurske toimii hienosti leivän sisällä.
Valmistusohje
Annoksesta tulee noin 15 rieskaa
1 dl vettä
2 dl palsternakkaraastetta
1 prk (250 g) rahkaa
1 dl vettä
1/2 dl öljyä
1 rkl siirappia
1/2 tl suolaa
1 tl soodaa
4 dl sämpyläjauhoja
voiteluun: munaa
pinnalle: seesaminsiemeniä
- Mittaa 1 dl vettä ja palsternakkaraaste mikroaaltouuniin sopivaan kulhoon ja kypsennä täydellä teholla 3–4 minuuttia.
Voit kypsentää raasteen myös kattilassa liedellä. - Lisää kypsään, vähän jäähtyneeseen raasteeseen muut aineet. Taikinasta tulee melko löysää.
- Nosta taikinasta lusikalla pellille leivinpaperin päälle kokkareita.
- Taputtele kokkareet jauhotetulla kädellä litteiksi rieskoiksi.
- Voitele rieskat munalla.
- Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
- Paista uunissa 225°C:ssa noin 10–12 minuuttia.
Resepti: Martat