Viimeksi päivitetty 28.2.2022
Vastasyntyneen suolisto pystyy sulattamaan vain äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta. Vauvan suolisto kypsyy ensimmäisten elinkuukausien aikana niin, että noin 4 kuukauden korvilla vauva voi alkaa maistella pieniä annoksia kiinteää ruokaa.
”On tärkeää muistaa, että maisteluannoksina annetut kiinteät ruoat eivät syrjäytä imetystä. Rintamaito on 4–6 kuukauden ikäiselle edelleen pääasiallinen ruoka”, sanoo lasten ja odottavien äitien ravitsemukseen perehtynyt tutkimusprofessori Suvi Virtanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Kiinteät 4 kuukauden iässä
Kiinteät kannattaa aloittaa pehmeillä ja miedoilla mauilla. Ensiannoksiaan kokeilevaa nyyttiä ei siis istuteta karjalanpaistin äärelle vaan käyntiin päästään pienellä lusikankärjellisellä esimerkiksi perunaa tai muuta miedonmakuista kasvista, kuten bataattia tai porkkanaa.
Sekaan voi hyvin lorauttaa hieman vauvalle entuudestaan tutunmakuista äidinmaitoa tai korviketta.
Muitakin kasviksia kannattaa kiinteitä aloitettaessa lähteä kokeilemaan rohkeasti, sillä vauvat – ihan samaan tapaan kuin aikusetkin – oppivat uusiin, terveellisiin makuihin vähitellen maistelukertojen myötä.
Tottumattomalle monet vihannekset voivat maistua karvailta. Esimerkiksi erilaiset kaalit voivat aiheuttaa nyrpistelyä pienessä ruokailijassa.
Samaan tapaan marjojen ja hedelmien happamuuteen täytyy totutella vähitellen.
”Tiheä altistuminen happamalle ja karvaalle totuttaa lasta ja lapsi alkaa pitää haastavistakin mauista”, Virtanen sanoo.
Monipuolisuus pienentää lapsen allergia- ja astmariskiä
Kiinteiden aloitus monipuolisella kattauksella kannattaa siksikin, että se tutkimusten mukaan pienentää lasten astma- allergiariskiä.
Kasviksissa on runsaasti mikrobeja. Onko monipuolisen ruoka-altistusten allergiaa vähentävä vaikutus kiinni kasvisten mukana tulevista mikrobeista vai itse ruoka-aineelle altistumisesta?
”Tämä on kiinnostava kysymys, eikä siihen ole nykytutkimuksen valossa selkeää vastausta. Kasvisten mikrobiston mahdollinen merkitys tunnetaan huonosti. Tiedämme kuitenkin, että ruokavalion monipuolisuus pienentää allergiariskiä”, Virtanen sanoo.
Oli kyse sitten mikrobeista tai itse ruoka-aineista, lasten terveyden kannalta tärkeintä on tieto siitä, että reipas maistelutahti on yhteydessä pienempään allergiariskiin.
Väkisin ei saa syöttää
Kiinteiden aloitus voi olla jännittävä paikka niin vanhemmalle kuin vauvalle. ”Osaanko minä? Suostuuko vauva?” vanhempi saattaa pohtia perunasoseen äärellä.
Jos lapsi ei heti ensimmäisestä kerrasta innostu – temperamenttierotkin vaikuttavat siihen, kuinka avoin lapsi on uudelle – pakottamisen tielle ei kannata lähteä.
Vauva aistii helposti vanhemman jännityksen ja stressin, ja kukapa haluaisi aterioida kireässä ilmapiirissä. Sysätään silloin sörsselit suosiolla toviksi syrjään ja yritetään toiste paremmalla onnella. Huomenna on uusi päivä – hyvin ehtii eikä valmista tarvitse tulla päivässä.
Kiinteät 5 kuukauden iässä
Nelikuukautiselle vauvalle sopivia kiinteitä ruokia ovat kasvikset, marjat ja hedelmät. Noin 5 kuukauden iässä valikoimaa voidaan laajentaa kanaan, kalaan, kananmuniin ja viljatuotteisiin.
Kiinteiden aloittaminen on muutakin kuin makuihin totuttelua
Kiinteiden aloitus avaa vauvalle aivan uuden makujen maailman. Ai siis on olemassa muutakin kuin tätä litkua rinnasta tai pullosta!
Makunystyröiden harjaannuttamisen lisäksi vauva oppii kiinteitä syömällä suun motoriikkaa. Lisäksi tutuksi tulee aterioinnin idea ylipäätään: Näin meidän perheessä kokoonnutaan yhteisen pöydän ääreen syömään ja juttelemaan.
Syöminen 6–10 kuukauden iässä
Vauvan varttuessa ruokavalio monipuolistuu vähitellen, mutta imetystä muun ruoan ohessa on hyvä jatkaa:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että osittaista imetystä jatkettaisiin mahdollisuuksien mukaan vähintään siihen saakka, kunnes lapsi täyttää vuoden.
Ruoka voi puolen vuoden rajapyykin jälkeen olla jo karkeampaa, ja sormiruoat tuovat ateriointiin aivan uuden ulottuvuuden. Pinsettiotettakin on hauska harjoitella vaikkapa maissilla tai herneillä.
Maitotuotteita ei suositella alle 10 kuukauden ikäisille, sillä maidon sisältämä proteiini rasittaa pienen ihmisen munuaisia. Maitotuotteista ruokavalioon voidaan ensin ottaa mukaan hapanmaitotuotteet, kuten piimä, viili ja jogurtti,
Vauvavuoden lopulla kohti koko perheen yhteisiä ruokia
Kun ensimmäiset syntymäpäiväjuhlat ovat ovella, vauva voi vähitellen siirtyä syömään pääosin samaa ruokaa kuin muutkin perheenjäsenet.
Makeita ja suolaisia herkkuja kannattaa välttää – ja se on hyvä ohje niin perheen lapsille kuin aikuisille.
Lähde: Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille (THL)