Jos lapsi työntää helmen tai muun vierasesineen korvaansa, on syytä lähteä lääkäriin. Korvan kaivelu omin päin voi aiheuttaa jopa tärykalvon rikkoutumisen.

Viimeksi päivitetty 14.10.2020

Pieni lapsi saattaa työntää vierasesineen, kuten helmen, legoukkelin pään tai pyyhekumin palan nenänsä ohella myös korvaansa. Pikkuesineen poisto korvasta on hankalampi homma, eikä sitä pidä lähteä omin päin tekemään.

 



 

”Korvaa ei saisi itse kaivella. Siinä on vaarana, että työntää vierasesineen tärykalvolle asti tai jopa rikkoo tärykalvon. On siis parempi lähteä lääkäriin, jossa on sopivat pihdit ja muut välineet vierasesineen poistoon”, sanoo lastentautien erikoisalajohtaja Peter Csonka Terveystalosta.

Ripeästi lääkäriin

Korvaan työnnetty vierasesine voi aiheuttaa korvakipua, tukkoisuutta ja vuotoa korvasta. Lääkäriin menemisen kanssa ei kannata viivytellä, sillä poisto on usein sitä hankalampi, mitä pidempään vierasesine on ehtinyt olla lapsen korvassa. Illalla tai yöllä ei silti tarvitse lähteä päivystykseen, ellei korvan kivuliaisuus sitä vaadi.

”Vähänkin pidempään korvassa oleva esine aiheuttaa tulehdusta ja turvotusta, jolloin se on vaikeampi kaivaa esiin”, Csonka kertoo.

Korvakäytävä voi tulehtua

Vierasesineen poistaminen voi olla hankalaa, jos se on kova, pyöreä tai terävä ja sijaitsee lähellä tärykalvoa. Tarvittaessa lapsi ohjataan suoraan korvalääkärille, joka poistaa esineen esimerkiksi koukulla, joka työnnetään varovasti esineen taakse.

Tyypillistä on, että korva pysyy ärtyneenä vierasesineen poistosta huolimatta. Vierasesine on saattanut raapia korvakäytävän ihon rikki, ja rikkonainen iho voi aiheuttaa tulehduksen.

”Rikkoutunut iho toipuu usein itsestään, mutta joskus joudutaan käyttämään antibioottitippaa. Tulehtuneen korvakäytävän kipu voi olla todella kova”, sanoo Csonka.

Kontrolliin viikon päästä

Jos korvakäytävän iho on vaurioitunut, tilanne on hyvä tarkistaa lääkärin toimesta noin viikon päästä vierasesineen poistosta.

”Näin varmistetaan, että tilanne on korjautunut. Mitään suurempia komplikaatioita ei näistä tapauksista yleensä seuraa”, Csonka tuumaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?