Viimeksi päivitetty 2.11.2022
Lapsen nuha johtuu useimmiten virusperäisestä ylähengitystieinfektiosta eli flunssasta.
Toistuvasta nuhasta kärsivät erityisesti vastikään päivähoidon aloittaneet lapset, jotka altistuvat jatkuvasti uusille flunssaviruksille.
Flunssan aiheuttamasta nuhasta ei ole sinänsä vaaraa lapselle, mutta tukkoinen nenä vaikeuttaa pikkulapsen nukkumista ja etenkin vauvojen kohdalla myös syömistä.
Onneksi pienen nuhanenän oloa voi helpottaa kahdella paljon käytetyllä keinolla: niistäjällä sekä keittosuolavalmisteilla.
Höyryhengityksestä sen sijaan ei viimeisimpien tutkimusten mukaan ole juurikaan hyötyä flunssan oireiden helpottamisessa.
Niistäjällä lapsen nenä tyhjäksi
Apteekista saatavan niistäjän käyttö on oiva keino helpottaa pikkulapsen nenän tukkoisuutta. Se toimii niistämisen korvikkeena lapsilla, joilta niistäminen ei vielä onnistu.
”Imulaitteen voi kytkeä pölynimuriin. Se on hygieenisin ja tehokkain tapa helpottaa pikkulapsen tukkoisuutta”, lastentautien erikoisalajohtaja Peter Csonka Terveystalosta kertoo.
Keittosuolalla tukkoisuutta vastaan
Myös apteekista ilman reseptiä saatavat keittosuolatipat ja -sumutteet saattavat helpottaa vauvan ja pikkulapsen tukkoisuutta. Keittosuolavalmisteita voi käyttää useasti päivän aikana esimerkiksi ennen ruokailua ja nukkumaanmenoa.
”Keittosuolaa voi valmistaa myös itse, mutta silloin pitää huolehtia, että liuoksen suolapitoisuus on melko tarkasti 0,9 prosenttia. Liian laimea tai liian suolainen liuos voi päinvastoin lisätä tukkoisuutta”, kertoo Csonka.
Imulaitteen ja keittosuolavalmisteen voi myös yhdistää niin, että ensin pehmittää nenän sisältöä keittosuolaliuoksella ja sitten imee imulaitteen avulla nenän tyhjäksi.
Tukkoisuuden takana voi olla muitakin syitä
Jos lapsen nuhan aiheuttaja ei ole selkeästi tavallinen flunssa, syy tukkoisuuteen pitää aina selvittää. Csonkan mukaan tukkoisuudella voi olla monta syytä, ja hoito pitää valita aiheuttajan mukaan.
”Nuha ja tukkoisuus voivat johtua myös esimerkiksi limakalvoärsytyksestä ilman epäpuhtauksien, pölyjen tai vaikka tupakansavun seurauksena. Nuha voi olla myös vasomotorista, jolloin se voi liittyä lämpötilojen vaihteluun tai vaikka tuoksuihin. Keittosuolavalmisteita voi käyttää tällaiseenkin nuhaan”, sanoo Csonka.
Myös suurentunut kitarisa voi tukkia nenänielun, jolloin lapsi ei pysty hengittämään normaalisti nenän kautta. Tällöin seurauksena on usein myös kuorsaamista ja sen myötä katkonaisia öitä.
”Jos lapsella on jatkuvaa suuhengitystä, asia kannattaa tarkistuttaa lääkärillä. Jos kitarisat haittaavat hengitystä tai ne tulehtuvat toistuvasti, ne vodaan tarvittaessa poistaa”, toteaa Csonka.
Lue myös:
- Näin hoidat lapsen flunssaa
- Keuhkoputki- ja ilmatiehyttulehdus lapsella
- Influenssarokote lapsille on saatavana nenäsumutteena ja pistoksena – rokote on turvallinen, maksuton ja paras suoja tautia vastaan
- Äidin influenssarokotus suojaa myös vauvaa
- Taudit ja sairastaminen: Milloin takaisin päivähoitoon?