Viimeksi päivitetty 13.10.2023
Nimien antaminen on Suomessa monipuolistunut muutamassa vuosikymmenessä: 60-luvulla yli 7 % vastasyntyneistä saattoi saada nimekseen vuoden ”hittinimen”, kuten vaikka Sari tai Mika.
Vielä 80–90 -luvullakin nimen Ville tai Laura saattoi saada yli tuhat kyseisenä vuonna syntynyttä lasta.
Nykyisin nimi kiilaa ykköspaikalle, jos sen kantajia nimetään vuodessa muutama sata. Poikien suosikkinimi Leo annettiin vuonna 2022 376 kertaa, tyttöjen suosikkinimi Olivia 276 kertaa.
”Nimikirjo on laajentunut valtavasti muutamassa vuosikymmenessä, ja nykyisin meillä Suomessa on käytössä yli 120 000 erilaista etunimeä”, kertoo nimistöntutkimuksen dosentti ja Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala.
Lasten nimenannossa vallitsee tällä hetkellä muutama selkeästi havaittava trendi: kansallisromanttisuus, kansainvälisyys, E-kirjaimella alkavat nimet ja uniikkinimet.
Kansallisromanttisuus
”Aino on hyvä esimerkki kansallisromanttisesta ja uusvanhasta nimestä. Se on 1900-luvun alun nimi, joka on tullut suosioon uudelleen. Myös sen ”miehinen vastinpari”, Väinö, on poikien listalla hyvin suosittu”, kertoo Saarelma-Paukkala.
Aino otettiin kalenteriin vuonna 1890, ja se oli ensimmäinen suomalainen etunimikalenteriin otettu nimi. Sillä on juuret Kalevalassa, joskaan aivan ensimmäisessä eepoksessa se ei esiinny etunimenä – vasta kun Lönnrot julkaisi Uusi Kalevala -nimisen laajennetun teoksen vuonna 1849, hän keksi käyttää kirjassa nimeä Aino etunimenä.
Tämän jälkeen nimi alkoi saavuttaa suosiota. Nyt 100 vuotta myöhemmin se on hallinnut tytöille annettujen nimien kärkisijoja koko 2000-luvun ajan.
Suosittuja kansallisromanttisia nimiä:
Lilja, Helmi, Elsa, Viola, Alma, Hilda, Siiri, Saimi
Eino, Väinö, Onni, Niilo, Vilho, Toivo, Viljami, Viljo
Kansainväliset nimet
Maailman globalisoituessa yhä kiivaammalla tahdilla moni vanhempi haluaa antaa lapselleen nimen, joka on selkeä useammalla kielellä. Tällaisesta nimestä poikien suosikkinimi Leo on hyvä esimerkki.
”Leo on ollut nimikalenterissa heti ensimmäisestä, vuoden 1705 almanakasta alkaen. Se on vanha kirkollinen nimi, jota on esimerkiksi kantanut moni paavi. Nimi on helppo sanoa ja kirjoittaa oikein maassa kuin maassa”, Saarelma-Paukkala kertoo.
”Tytöillä vastaava kansainvälinen suosikkinimi on Sofia – silläkin on pitkät perinteet nimikalenterissamme ja se on jo vuosia ollut huippusuosittu nimi läpi Euroopan ja Amerikan.”
Saarelma-Paukkala ennustaa, että kansainvälisyys on suomalaisessa nimistössä ilmiö, joka on tullut jäädäkseen.
Suosittuja kansainvälisiä nimiä:
Olivia, Ellen, Emma, Linnea, Minea, Amanda, Matilda, Alina, Stella, Aurora
Oliver, Noel, Hugo, Mikael, Daniel, Julius, Luka, Kasper, Benjamin
E-alkuiset nimet
Eevi, Ellen, Emilia, Ella… Elias, Eino, Eeli, Eemil… Suomalaisten nimitilastojen kärjessä on jo vuosia hallinnut E-kirjaimella alkavien nimien ketju. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta pehmeä vokaalialku on miellyttävä lausua.
”Näyttää siltä, että eri aikoina ovat muodissa äänteellisesti erityyppiset nimet, ehkä jo vaihtelunkin vuoksi. Esimerkiksi suurten ikäluokkien syntyessä 1940-luvulla oltiin mieltyneitä vahvaan r-kirjaimeen: Raimo, Reijo, Riitta, Ritva. Nyt 2000-luvulla vanhempia ihastuttavat taas kevyemmät, vokaalialkuiset nimet”, Saarelma-Paukkala tietää.
Suosittuja E-alkuisia nimiä:
Eevi, Ellen, Emilia, Ella, Emma, Enni, Elli, Elsa, Elsi
Elias, Eino, Eeli, Eemil, Emil, Eetu, Eelis
Uniikkinimet
Yhä useampi lapsi saa niin sanotun uniikkinimen, eli nimen, jota ei samana vuonna ole annettu yhdellekään toiselle saman sukupuolen lapselle. Uniikkinimien osuus kaikista annetuista nimistä on vuosittain 5–6 %.
”Uniikkinimiä annetaan hieman useammin tytöille kun pojille – tyttöjen nimikirjo on muutenkin laajempi ja siinä tietynlainen leikittely näkyy enemmän”, tietää Saarelma-Paukkala.
Nousussa: suurten ikäluokkien nimet
Saarelma-Paukkala tietää, että nimien suosio kiertää noin 80-100 vuoden sykleissä: tällä hetkellä suosiossa ovat 1900-luvun alkupuolen nimet, mutta kymmenen vuoden kuluessa suurten ikäluokkien nimet alkavat nostaa päätään. Tarkoittaako se, että suosikeiksi nousevat Railit, Ritvat, Pentit ja Sepot?
”Nimiä ammennetaan menneisyydestä, mutta se ei tarkoita, että juuri ne tuon ajan huippunimet välttämättä nousisivat uudestaan nimikarttojen kärkeen. Tällaisesta ilmiöstä on hyvä esimerkki yksi tämän ajan suosikkinimistä, Venla: vaikka se on viimeksi ollut suosittu 1900-luvun alussa, se ei ollut silloin yleisimpien annettujen nimien joukossa.”
Lue myös: