Monikkovanhemmuus on hektistä, kun yhden vauvan sijaan talossa onkin kaksi tai kolme pientä perheenjäsentä. Monikkoperheille on kuitenkin tarjolla paljon erilaista tukea.

Viimeksi päivitetty 18.10.2024

Monikkovanhemmuudesta puhutaan silloin, kun perheeseen on tulossa useampi vauva samanaikaisesti. Kaksoset, kolmoset tai neloset mullistavat arjen – mutta hyvällä tavalla! Vaikka arki monikkoperheessä voi olla toisinaan kiireistä, tarjoaa se paljon myös ilon ja onnen hetkiä. 

 



 

Suomessa kolmosraskaudet ovat harvinaisempia kuin kaksoset: THL:n tilastojen mukaan esimerkiksi vuonna 2023 Suomessa oli vain viisi kolmossynnytystä, kun taas kaksosia syntyi hieman alle 600. Kaiken kaikkiaan kaksossynnytysten osuus kaikista synnytyksistä on Suomessa n. 1,5 %.

Hankinnat monikkoperheessä

Monikkoperheissä hankintoihin kuluu enemmän rahaa etenkin, jos vauvoilla ei ole vanhempia sisaruksia, joiden vaatteita tai varusteita voidaan käyttää. Toisaalta monikkovauvat syntyvät usein pienikokoisina ja vauvojen kasvutahti saattaa poiketa jonkin verran toisistaan, jolloin vaatteita pystyy kierrättämään myös kaksosten tai kolmosten kesken. Laadukkaita vaatteita ja muita tarvikkeita pystyy hankkimaan myös kierrätettyinä, eikä kaikkea edes kannata ostaa uutena – lapset kasvavat niin nopeasti, että esimerkiksi edellisenä vuonna hankitut talvikengät eivät välttämättä mahdu jalkaan enää seuraavana talvena.

  • Lastenvaunut

Hintavin hankinta on kaksosille tai kolmosille suunnitellut lastenvaunut. Vaunuissa kannattaa panostaa turvallisuuteen ja laatuun sekä miettiä etukäteen esimerkiksi vaunujen koko, jotta ne mahtuvat auton tavaratilaan tai oman taloyhtiön hissiin. Toisilla peräkkäin istuttava malli on arjessa käytännöllisempi, toiset taas tykkäävät ennemmin vierekkäin istuttavasta mallista.

  • Sänky

Monikkovauvat mahtuvat ensimmäisinä kuukausina nukkumaan myös samassa sängyssä, ja ensisänkynä voi käyttää myös Kelan äitiyspakkausta. Toisaalta joskus lapset saattavat nukkua huonosti yhdessä, etenkin, jos heillä on eri nukkumisrytmit. Tällöin on hyvä pohtia, voisivatko vauvat nukkua eri huoneissa, jolloin heille on luonnollisesti hankittava omat, laidalliset sängyt.

  • Turvakaukalot tai sitterit

Arki monikkoperheissä helpottuu huomattavasti, kun lapsia pystyy pitämään turvakaukalossa tai keinuvassa sitterissä – näin omat kädet eivät ole jatkuvasti täynnä vauvoja. Turvakaukalot sopivat hyvin myös niihin tilanteisiin, kun isojen vaunujen kanssa on vaikea liikkua.

  • Imetystyyny

Imetystyyny helpottaa kaksosten ruokkimista, joten budjettiin kannattaa jättää tilaa myös hyvälle imetystyynylle. Tukeva ja turvallinen tyyny tekee ruokailusta mukavampaa niin lapsille kuin äidillekin.

Arki monikkoperheessä

Arki monikkoperheessä voi jännittää etukäteen, mutta hyvällä suunnittelulla vauva-arki lähtee helpommin käyntiin. Hankinnat kannattaa tehdä ajoissa, sillä noin puolet monikkolapsista syntyy ennen raskausviikkoa 37.

Monikkovanhemmuus sujuu parhaiten, kun vanhempi tai vanhemmat saavat aikaa myös lepäämiselle ja omalle ajalle.

Hyvin suunniteltu arki helpottaa sekä lasten että vanhempien elämää. Kahdessa tai useammassa lapsessa riittää puuhaa, joten on hyvä pohtia käytännön asioita etukäteen. Millainen tukiverkosto perheellä on? Kuinka parisuhteesta huolehditaan lapsiarjen keskellä? Miten kotityöt ja lastenhoito jaetaan vanhempien kesken niin, että kumpikaan ei uuvu liikaa? Mistä saada tukea ja apua yksinhuoltajana? Monikkovanhemmuus sujuu parhaiten, kun vanhempi tai vanhemmat saavat aikaa myös lepäämiselle ja omalle ajalle.

  • Säännöllinen päivärytmi

Monikkosisarusten päivärytmit voivat poiketa toisistaan hyvinkin paljon, mikä voi kuormittaa myös vanhempia: kun yksi lapsi nukahtaa, toinen herää, ja näin vanhempi ei välttämättä pääse itse lepäämään missään vaiheessa kunnolla. Vauvojen päivärytmiä kannattaakin pyrkiä muuttamaan, sillä vanhempien jaksamisen lisäksi säännöllisyys tuo lapselle turvallisuuden tunnetta ja auttaa ymmärtämään päivän ja yön eron.

  • Muiden sisarusten huomioiminen

Kahden tai useamman vauvan saapuessa taloon vanhemmat sisarukset saattavat tuntea jäävänsä ulkopuolelle. Uusista perheenjäsenistä on hyvä puhua jo etukäteen, jotta lapsi ehtii totutella ajatukseen sisarusten tulosta. Kiireisessä vauva-arjessa on tärkeä muistaa huomioida myös vanhemmat sisarukset ja järjestää tarpeeksi yhteistä aikaa myös heidän kanssaan. Lasten hetkellinen uhma uusia pikkusisaruksia kohtaan on kuitenkin yleistä ja menee ennen pitkää ohi.

  • Älä jää yksin

    Arki monikkoperheessä voi olla ajoittain rankkaakin, joten vanhempien on hyvä muistaa huolehtia myös omasta hyvinvoinnistaan. Erityisen tärkeää on riittävä uni ja lepo, mutta kalenteriin olisi hyvä varata tilaa myös vanhemman omalle ajalle. Kun vanhemmat voivat hyvin, on perhearkeakin huomattavasti mukavampi pyörittää. Monikkovanhemmuus helpottuu paljon myös tukiverkoston myötä, joten ystävien ja sukulaisten apuun kannattaa tarttua.

Yksinhuoltajan arki ja lisäavun merkitys monikkoperheessä

Monikkovanhemmuus voi olla haastavaa vanhemmille, jotka jakavat vastuun toisen aikuisen kanssa, mutta yksinhuoltajilla tilanne voi olla vieläkin kuormittavampi. On erityisen tärkeää, että yksinhuoltaja varmistaa itselleen riittävästi lepoa ja omaa aikaa, jotta jaksaa huolehtia monesta pienestä lapsesta samanaikaisesti.

Lisäavun pyytäminen ei ole merkki heikkoudesta, vaan se on tärkeä osa hyvinvoinnin ylläpitämistä. Ystävien, sukulaisten lisäksi esimerkiksi tukipalveluiden avulla arjesta tulee helpommin hallittavaa, ja vanhempi voi keskittyä palautumiseen. Jo pienetkin hetket, jolloin joku muu voi auttaa lastenhoidossa, voivat tehdä merkittävän eron jaksamiseen.

Hyvää tukea ja tietoa monikkovanhemmuuteen tarjoaa Suomen Monikkoperheet ry.

Lähteet: Terveyskirjasto, Suomen Monikkoperheet ry

Mitä mieltä olet artikkelista?