Kaksivuotias lapsi osaa jo paljon ja opettelee koko ajan lisää. Hänen keskittymiskykynsä paranee, ja hän ymmärtää jo monimutkaisiakin ohjeita. Rutiinit ja säännöllinen päiväjärjestys tuovat turvaa ja helpottavat arkea.

Viimeksi päivitetty 24.4.2024

Kaksivuotiaan lapsen liikunnalliset taidot kehittyvät nopeasti. Ketteryydessä on synnynnäisiä eroja, jotka tulevat selvästi esiin tässä iässä.

 



 

Yksi lapsi voi olla rohkea ja taitava liikkuja, kun taas toinen voi olla kömpelömpi. Yksilöllisen ketteryyden lisäksi myös lapsen persoonallisuus vaikuttaa siihen, millainen liikkuja tämä on.

Varovainen tai arka lapsi voi tarvita pientä rohkaisua ja houkuttelua ennen kuin uskaltaa laskea liukumäestä tai kiivetä kiipeilytelineelle.

Kaksivuotias lapsi harjoittelee monia asioita: pukemista, riisumista, syömistä yhä siistimmin.

Jotkut lapset saattavat jo olla päiväkuivia, mutta monet kaksivuotiaat harjoittelevat myös potalla tai pytyllä käymistä. Kuivaksi oppimisessa on suuria yksilöllisiä eroja – toiset tarvitsevat prosessiin enemmän aikaa. Monet kaksivuotiaat tarvitsevat vaippaa vielä ainakin yöllä.

Suunnitelmia ja ennakointia

Lapsen keskittymiskyky paranee koko ajan. Hän ymmärtää monimutkaisiakin ohjeita ja osaa noudattaa niitä. Myös lapsen kyky ajatella monimutkaisia tehtäviä etukäteen paranee. Sama koskee ongelmanratkaisua ja suunnitelmien toteuttamista.

Koska lapsi pystyy nyt suunnittelemaan, hän pystyy myös ennakoimaan omien toimiensa seuraukset paremmin. Tämä on tärkeää impulssin hallinnan ja käyttäytymisen kontrolloinnissa.

Rutiinit tuovat turvaa

Lapsen leikeissä on nyt enemmän suunnitelmallisuutta, ja ne tapahtuvat tietyssä järjestyksessä. Tämä ilmenee erityisesti  lapsen matkiessa aikuisten rutiineja, esimerkiksi valmistellessa nallea ”työhön” menoa varten.

Lapsi pystyy kokoamaan yhä monimutkaisempia palapelejä ja hänen kykynsä lajitella esineitä muodon ja koon perusteella paranee entisestään.

Säännöllinen ateriointi, säännölliset nukkumaanmenoajat, säännöllisesti tapahtuvat leikit ja muut aktiviteetit saavat lapsen tuntemaan olonsa turvalliseksi.

Kun arkipäivä on järjestyksessä, lapsi tietää, mitä odotuksia häneen kohdistuu. Kun päivän rutiinit ovat helposti ennakoitavissa, vanhempien ja lapsen välille ei synny yhtä paljon riitaa ja turhaa väittelyä asioista.

Lähteet: MLL, Lapsen kasvu ja kehitys: 2-3 v

Mitä mieltä olet artikkelista?