Viimeksi päivitetty 22.4.2024
Vuoden ja kahden kuukauden iässä lapsesi jo todennäköisesti on ottanut ensimmäiset askeleensa – tosin ei ole tavatonta, vaikka näin ei vielä olisi. Lapsi nousee itsenäisesti seisomaan lattialla ja vähintäänkin harjoittelee kävelemistä.
Tässä iässä hän on luultavasti myös innokas kiipeilemään: sohvalle, matalalle tuolille, minne vain sattuu pääsemään. Olet ehkä pannut merkille lapsen innon kanniskella tavaroita huoneesta toiseen – yleensä sitä innokkaammin, mitä suurempi esine on kyseessä.
Loputon uteliaisuus
Esineiden purkaminen, esimerkiksi keittiön purkkikaapin tyhjennys tai palikkatornin kaataminen, on mieleistä ajanvietettä reilun vuoden ikäiselle lapselle. Lapsi on loputtoman utelias ja jaksaa tutkia maailmaa väsymättömästi.
Lusikan käyttö syödessä alkaa sujua hiljalleen yhä paremmin, kunhan lapsi saa harjoitella tätä taitoa. Joidenkin lasten on helpompi oppia syömään pienellä haarukalla, jolla voi lävistää ruokapalan ja välttää näin sen putoilu lusikasta.
Uusia sanoja päivittäin
Lapsi ei välttämättä vielä puhu itse, mutta hän tunnistaa useita sanoja ja oppii päivittäin monia uusia. Hän myös osoittaa selvästi ymmärtävänsä yksinkertaisia kysymyksiä.
Lapsi alkaa vähitellen leikkiä toisten lasten kanssa rinnakkain. Hän ei siis vielä jaa samaa leikkiä toisten kanssa, mutta leikkii mielellään rinnakkain muiden kanssa.
Lasta kiinnostavat muun muassa yksinkertaiset palapelit, palikat sekä leikkipuhelimet. Hän alkaa erottaa toisistaan eri muodot, kuten neliöt, ympyrät ja kolmiot.
Herkkä havainnoitsija
Lapsen geneettisesti periytynyt aktiviteettitaso, sosiaaliset taidot, sopeutumis- ja keskittymiskyky alkavat selkiytyä ja näkyä selvemmin. Hän ymmärtää yhä paremmin, että hänen on käännyttävä sinun puoleesi apua tarvitessaan.
Muista, että vanhempina olette lapsenne tärkeimmät roolimallit. Lapsi seuraa, miten te toimitte ja reagoitte. Hän on herkkä aistimaan ja rekisteröimään erilaiset mielentilat ja ihmisten väliset suhteet.
Lapsi havainnoi ilmeitänne, eleitänne ja äänensävyänne. Tämä on hyvä muistaa silloinkin, kun puhe on aikuisten asioista, joita lapsi ei vielä ymmärrä.