Viimeksi päivitetty 3.8.2020
Mukista juomisen harjoittelua ei tarvitse odotella taaperoikään asti, vaan taitoa voi treenata jo vauvan kanssa. Hyvä ikä mukiharjoituksiin on noin kuusi kuukautta, vaikka jo vastasyntyneellekin voi tarvittaessa antaa pikkuruisia hörppyjä mukista.
Ei ole kuitenkaan samantekevää, millaisen mukin ottaa vauvan kanssa käyttöön. Jos tarkoitus on treenata tavallisella mukilla, sen tulee olla pieni, lapsen suuhun sopiva, sanoo lasten syömisvaikeuksiin perehtynyt puheterapeutti Elisa Mäkitalo.
”Esimerkiksi snapsilasi tai lääkemitta ovat hyviä tähän tarkoitukseen. Juomista opetellaan hörppy kerrallaan”, Mäkitalo neuvoo.
Nestettä rinnuksille ja väärään kurkkuun
Koska mukista juominen on vauvalle aivan uutta, on tavallista, että nestettä valuu lapsen rinnuksille. Vesi voi hieman yskittääkin vauvaa.
”Jos neste tuntuu menevän jatkuvasti hyvin herkästi niin sanotusti väärään kurkkuun, voi lapsen olla helpompi käsitellä hieman paksumpaa juomaa. Tällöin voi kokeilla esimerkiksi vedellä tai maidolla löysennettyä sosetta”, Mäkitalo vinkkaa.
Pilli kehittää suun motoriikkaa
Juomistreeneissä voi ottaa avuksi myös pillin, jonka käytöstä voi olla hyötyä jopa lapsen puheen kehitykselle. Pillillä juominen eriyttää leuan ja kielen liikkeitä toisistaan. Tätä taitoa tarvitaan muun muassa selkeään puheen tuottoon.
”Lisäksi mukista juominen pillillä tai ilman tukee huulion sulkua ja vahvistaa kielen taakse suuntautuvaa liikettä. Tästä on apua esimerkiksi jos lapsen suu on lepoasennossa usein avoimena ja kieli edessä”, Mäkitalo kertoo.
Pillimuki hyvä vaihtoehto
Pillillä juominen ei kuitenkaan ole aivan helppo taito puolivuotiaan omaksuttavaksi. Hyvä vaihtoehto tavalliselle pillille on vartaloltaan pehmeä pillimuki tai -pullo, jota kevyesti painamalla voi varovasti avittaa nesteen virtausta vauvan suuhun.
”Tavallisella pillillä voi puolestaan harjoitella niin, että painaa tyhjän pillin lyttyyn, kastaa sen nesteeseen ja tarjoaa sitä lapsen suuhun. Kun lapsen huulet ovat pillin ympärillä, voi nestettä päästää hiljalleen lapsen suuhun”, Mäkitalo kuvailee.
Nokkamuki vain satunnaiseen käyttöön
Sen sijaan nokkamukia puheterapeutti ei suosittele vauvan jatkuvaan käyttöön. Se voi vahvistaa kielen väärää, eteenpäin suuntautuvaa liikettä. Nokkamukia ei tulisi käyttää säännöllisesti etenkään silloin, jos lapsen suun alueen motoriikassa on ongelmia.
”Normaalikehitystä se harvoin suuremmin häiritsee, mutta jättäisin nokkamukit silti vain satunnaiseen käyttöön. Muutoin suosisin tavallisia tai pillimukeja. Niiden käyttö juomisen harjoittelussa varmasti kehittää lapsen suun alueen motoriikkaa suotuisaan suuntaan, ja sitähän me haluamme”, Mäkitalo tuumaa.
Lue lisää Elisa Mäkitalon vinkkejä pikkulasten ruokailuun Instagramista Lasten kanssa syömässä -tililtä.