Lapsen ensimmäisten kuukausien aikana tapahtuu paljon asioita. On rokotuksia, lääkärintarkastuksia ja vielä pitäisi päättää lapsen nimikin.
Viimeksi päivitetty 14.12.2015
Apgarin pisteytys
Vauvalle tehdään heti syntymän jälkeen terveystarkastus, jossa tutkitaan lapsen hengitys, sydämensyke, ärtyvyys, lihasten jäntevyys ja ihon väri. Ensimmäinen tutkimus tehdään 1 minuutin iässä ja toinen 5 minuutin iässä. Kukin osa-alue pisteytetään asteikolla 0-2. Suurin osa vauvoista saa pistemääräksi 8-9.
Ensimmäinen kerta äidin rinnalla
Lapsi pyritään nostamaan äidin rinnalle mahdollisimman pian syntymän jälkeen. Ihokontaktissa äidin rinnalla vauvan ruumiinlämpö pysyy sopivana ja lisäksi ihokontakti edistää maidon erittymistä. Vastasyntynyt alkaa syliin päästyään ryömiä kohti rintaa ja hamuilla rinnanpäätä suuhunsa. Vauvan saamat ensimmäiset maitotipat ovat hyvin ravinto- ja suoja-ainerikkaita.
Syntymämitat
Vauva punnitaan ja hänen pituutensa mitataan pian syntymän jälkeen, yleensä noin tunnin kuluessa syntymästä. Tämän jälkeen vauva pääsee takaisin äidin tai toisen vanhemman syliin. Nyt on faktoja kerrottavana malttamattomana odottaville sukulaisille.
Napanuoran katkaiseminen
Joko isä tai kätilö katkaisee napanuoran, kun se on lakannut sykkimästä, tai aikaisintaan minuutin kuluttua syntymästä.
Oma ranneke
Synnytyssalissa vauvalle annetaan ranneke, jossa on vauvan tunnistetiedot. Vauva pitää ranneketta aina kotiin pääsyyn asti. Näin mm. estetään vauvojen vaihtuminen keskenään.
Lääkärintarkastus
Lääkäri tarkastaa vauvan koko kehon huolellisesti ennen kotiutumista. Lääkäri tutkii esimerkiksi vauvan sydämen toiminnan, keuhkot, sisäelimet, valoon ja ääneen reagoinnin, lihasjäntevyyden ja primaariheijasteet. Lisäksi lääkäri kartoittaa vauvan mahdolliset epämuodostumat, esim. kitalakihalkion. Tarvittaessa vauvalle tehdään röntgentutkimuksia ja laboratoriokokeita.
K-vitamiiniruiske
K-vitamiini on veren hyytymisen kannalta tärkeä vitamiini. Sitä erittyy ihmisen suolistossa. Vastasyntyneellä ei vielä ole K-vitamiinia synnyttävää suolistoflooraa, minkä vuoksi vastasyntyneille annetaan K-vitamiiniruiske. Vauva saa K-vitamiinia myös äidinmaidosta.
Kotiutuminen
Synnyttäjät pääsevät vauvan kanssa kotiin yleensä 1-4 päivän kuluttua synnytyksestä. Uudelleensynnyttäjillä joskus mahdollisuus kotiutua jo aiemmin.
Kylpy
Vauvan ensimmäinen kylpy on usein ikimuistoinen hetki. Vastasyntynyt kylvetetään n. 1-2 kertaa viikossa pelkässä puhtaassa vedessä. Jos vauvalla on hyvin kuiva iho, veteen voi lisätä pari tippaa hoitoöljyä.
Napatynkä
Napatynkä irtoaa yleensä noin kahden viikon kuluessa syntymästä. Napa puhdistetaan ennen tyngän irtoamista päivittäin puhtaalla vedellä ja pumpulipuikolla, minkä jälkeen napa kuivataan puhtaalla pumpulipuikolla.
Neuvolatarkastukset
Terveydenhoitaja tarkastaa vauvan Useasti ensimmäisen kolmen kuukauden kuluessa. Tarkastuksia on 1-4 vk, 4-6 vk, 2 kk ja 3 kk iässä. Laaja terveystarkastus, jossa lääkärikin on mukana ajoittuu 4 kuukauden ikään.
Lääkäri tarkastaa vauvan noin 4-6 viikon iässä ja uudelleen 4 kk laajassa terveystarkastuksessa.
Rokotukset
Vauva saa ensikuukausiensa aikana useita rokotuksia. Rokotusohjelmaan kuuluvat seuraavat rokotukset:
2 kuukauden iässä rotavirusrokote
3 kuukauden iässä PCV, eli pneumokokkirokotus (Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys, korvatulehdus), rotavirusrokote ja viitosrokote (Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio, Hib-taudit.)
Nimenanto
Lapsen nimi ilmoitetaan väestötietojärjestelmään 2 kk sisällä lapsen syntymästä. Kun nimi on annettu, Kela lähettää lapselle oman kela-kortin.
Lähteet: THL, EPSHP