Ainolla on kolme lasta, Lassi, 5, Selma, 3, ja Alpo, 1. Lassilla ja Selmalla on haasteita puheen kanssa. Lassilla on diagnosoitu kielellinen erityisvaikeus. Selmalla epäillään samaa, sillä tyttö ei oikein puhu mitään. Ainoa huolestuttaa eniten lasten ystävyyssuhteet: kun puhetta ei tule, kaverisuhteetkin voivat vaikeutua.

Viimeksi päivitetty 18.5.2016

Ainon perhe kohtasi puheenviivästymän ensimmäistä kertaa Lassin ollessa 2-vuotias.

 



 

”Lassi oppi puhumaan melko myöhään. Ensimmäiset sanat tulivat yli vuoden ikäisenä. 2-vuotiaana tilannetta alettiin seurata. Lyhyitä lauseita alkoi tulla vasta 2,5-vuotiaana. Nyt kun Lassi on 5-vuotias, hänen sanavarastonsa on edelleen hyvin kapea”, Aino-äiti kertoo.

Lassin puheessa on myös jonkin verran äännevirheitä.

”Esimerkiksi makaroni on edelleen makoniini, vaikka sanaa on harjoiteltu vuosikausia”, Aino sanoo.

Myös keskimmäisellä lapsella todettiin puheen kehityksen viivästymä

Perheen keskinmäisellä, 3-vuotiaalla Selma-neidillä havaittiin jo varhaisessa vaiheessa hyvin samankaltaisia ongelmia kuin isoveljellään. Selma ei edelleenkään puhu.

”Selma lauleskelee ja juttelee omiaan, mutta ei sillä lailla puhu. Hyvin harvoin hän saattaa vastata, jos kysyn vaikkapa otatko maitoa vai vettä. Mutta näitä spontaaneja keskusteluja on keskimäärin kerran kuukaudessa”, Aino kertoo.

Selmalle ollaan hakemassa jatkotutkimuksia ja diagnoosia. Aino toivoo, että Selma pääsisi nopeasti Kelan kustantamaan puheterapiaan, jolloin terapeutti voisi tulla kotiin tai päiväkotiin.

Näin tuet lapsen puheenkehitystä – 6 toimivaa kasvatusvinkkiä

Attention puheterapeutti Outi Pelkonen kertoo, mitä vanhemmat voivat tehdä kotona tukeakseen lapsen puheen kehitystä. Nämä konstit sopivat niin lapsille, joilla on puheen tai ymmärryksen viivästymää kuin lapsille, joiden puhe kehittyy normaalisti.

Puhu lapselle. Kerro, mitä teette. Nimeä asioita ja uusia esineitä. Liitä puhe tilanteeseen, jossa olette. Näin nähty tukee kuultua.

Muista vuorovaikutus. Erilaiset ikätasoon sopivat vuorovaikutusleikit ovat omiaan tukemaan puheen ja ymmärryksen kehitystä. Jo vauvalle kukkuu-leikit luovat odottamisen taitoa. Loruttelut ja laululeikit ovat hyviä leikki-ikäisille.

Kuuntele maailmaa lapsen kanssa. Meneekö tiellä mopo vai onko se auto? Haukkuuko jossain koira? Kuulohavaintoihin perustuva asioiden erottelu tukee lapsen puheen kehitystä.

Puhu lapselle ikätasoisesti. Kun pienelle lapselle puhutaan, lauseet voivat olla lyhyitä ja konkreettisia. Näin tuetaan lapsen ymmärtämisen kehittymistä.

Lue ja katsele kirjoja. Kirjastoista löytyy eri ikätasoille sopivia kirjoja. Lukeminen lisää kielellistä vuorovaikutusta ja auttaa lasta puheen kehityksessä.

Puheen viivästyminen aiheuttaa monenlaisia ongelmia

Aino on ollut välillä huolissaan lasten ystävyyssuhteista.

”Selmalla on kova hinku leikkiä muiden kanssa, mutta se on välillä vaikeaa, kun hän ei sano mitään. Lassi on puolestaan temperamentiltaan sellainen, ettei hän kaipaa seuraa niin kauheasti”, Aino kertoo.

Lue myös

Lassin haasteena lähdöt ja saapumiset. Siirtymätilanteiden vaikeudet voivat liittyä kielellisiin haasteisiin.

”Tilanteiden hahmottaminen on Lassille vaikeaa. Pukemiset ja lähtemiset saattavat vaikuttaa niin, että hän piiloutuu pöydän alle. Lähteminen vaatii etukäteisvaroittelua. Isoimmista poikkeamista alamme muistutella jo päiviä etukäteen”, Aino kertoo.

”Kielellinen puoli ei vain toimi”

”Välillä on tosi rankkaa, kun lahjakas 2-vuotias on samalla taitotasolla kuin meidän 5-vuotias. Koitan kuitenkin suhtautua asiaan niin, että jossain vaiheessa he ottavat samanikäiset kiinni”, Aino huomauttaa.

Puheen kehityksen viivästyminen ei ole kaikki kaikessa.

”Lassi pärjää muissa tehtävissä ikätasoisesti ja on jossakin asioissa jopa ikätasoaan edellä, esimerkiksi kuvallisessa hahmottamisessa. Lassi on fiksu poika, jolla kielellinen puoli ei vain toimi”, Aino kertoo.

Oletko huolissasi lapsen puheenkehityksestä? Asiantuntija kertoo, milloin on syytä epäillä puheen kehityksen viivästymää

Attention puheterapeutti Outi Pelkonen listaa muutaman seikan, jotka kannattaa tarkistaa, jos pohtii lapsen puheen viivästymistä:

  • Miten jokeltelu on lähtenyt käyntiin? Onko lapsella ollut tavutoistoja vauvana?
  • Ymmärtääkö lapsi puhetta? Ymmärtäminen on tärkeä virstanpylväs lapsen puheen kehityksessä.
  • Pienillä lapsilla puhumaan oppiminen tapahtuu eri aikaan. Toiset puhuvat jo varhain, toiset puolestaan aloittavat puhumisen vasta kahden vuoden iässä.
  • Hakeeko lapsi katsekontaktia vanhempiinsa? Haluaako hän pysyä vanhempien huomion kohteena?

Lähtemisen ja tulemisen vaikeudet liittyvät usein ymmärtämisen viivästymään

Kun lapsen on vaikea ymmärtää kielellisiä käsitteitä, myös siirtymätilanteista tulee hankalia. Mitä tarkoittaa kohta? Onko viiden minuutin päästä pitkä aika?

”Aikakäsitteet ovat usein vaikeita. Jos lapsi ei pysty ennakoimaan selkeästi tilannetta, hän voi ärtyä tai saada jopa raivareita”, Pelkonen kertoo.

Kuvalliset apuvälineet auttavat usein siirtymävaikeuksissa.

”Voidaan käyttää esimerkiksi visuaalista kelloa. Myös tiimalasit ja selkeät munakellot ovat hyviä. Visuaalinen tuki auttaa lasta ennakoimaan: sitten kun tämä aika on loppu, niin lähdemme kauppaan”, Pelkonen kertoo.

Ruokailussa haasteita?

Puheenkehityksen ongelmiin liittyvät joskus suun motoriset ongelmat. Näin ollen ongelmia saattaa esiintyä laajemminkin esimerkiksi syömisen suhteen.

Lue myös

”Onko ruokailu sotkuista? Kuolaako lapsi pitkään? Pystyykö lasi käsittelemään erilaisia ruokia? Näitä asioita seurataan vastaanotolla”, Pelkonen kertoo.

Myös kuullun ohjeen omaksumisessa voi olla vaikeuksia. Silloin annetut ohjeet saattavat jäädä toteuttamatta.

”Esimerkiksi pukeutumisessa saattaa tulla ongelmia. Aikuisen pitää olla ohjaamassa lasta vaikeissa tilanteissa. Anna lapselle lyhyet selkeät ohjeet ymmärtämisen helpottamiseksi”, Pelkonen sanoo.

Vanhempana puheen kehityksen häiriö näyttäytyy eri tavoin

Jos lapsella on diagnosoitu kielihäiriö, vaikeusasteesta riippuen se näyttäytyy myös myöhemmin kouluiässä sekä mahdollisesti myös työelämässä.

”Lapsella voi olla koulussa luetun ymmärtämisessä hankaluuksia. Vieraiden kielten oppiminen voi olla haastavaa. Lukemiseen ja kirjoittamiseen voi liittyä ongelmia. Myöhemmissä opinnoissa esseen kirjoittaminen voi olla myös haasteellista”, Pelkonen kertoo.

Kielihäiriö voi olla osana laajempaa oppimisvaikeutta, jolloin esimerkiksi myös matematiikan tehtävien tekeminen tuottaa vaikeuksia.

Puheen kehityksen ongelmat havaitaan usein varhain

Kielen kehitykseen liittyvät ongelmat havaitaan hyvin neuvolassa. Varhaisella puheterapialla on havaittu olevan erittäin hyvä vaikutus kielen kehityksen tukemisessa.

Mitä mieltä olet artikkelista?