Loppukesästä syntyneet lapset ovat kookkaampia kuin muina vuodenaikoina syntyneet ja kärsivät aikuisena muita harvemmin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Erot johtuvat tutkijoiden mukaan D-vitamiinista, jota odottava äiti saa valoisaan vuodenaikaan enemmän.

Viimeksi päivitetty 24.7.2020

Syntymäkuukausi vaikuttaa selvästi lapsen syntymäpainoon. Kesäkuukausina, varsinkin loppukesästä, syntyvät vauvat ovat tilastollisesti muita painavampia.

 



 

Vauvan korkeammalla syntymäpainolla – kun se ei johdu esimerkiksi äidin raskausdiabeteksesta – on monia terveyshyötyjä pienipainoisuuteen verrattuna.

Kesäisen syntymäajankohdan edut kantavat myös aikuisuuteen: aikuisena kesän lapset ovat keskimäärin pidempiä kuin muina vuodenaikoina syntyneet. Lisäksi heidän murrosikänsä alkaa muita myöhemmin.

Kaiken takana D-vitamiini

Syntymäajankohdan vaikutus lapsen kokoon perustuu sikiön D-vitamiinin saantiin. D-vitamiinia saa auringosta, jolle kesäajan odottajat altistuvat muita enemmän.

Tanskalaistutkimuksessa kesällä syntyneiden vauvojen veren D-vitamiinitasot olivat lähes kaksinkertaiset verrattuna talvella syntyneisiin. D-vitamiini on tärkeä rakennusaine muun muassa luille.

Kesäisen syntymäajankohdan edut eivät lopu fyysisiin hyötyihin. Englantilaistutkimuksen mukaan elo- ja syyskuun lapsilla on muita pienempi riski sairastua myöhemmin elämässä kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.

Syy tähän ei ole varmuudella tiedossa, mutta tutkijat arvelevat, että myös tämän takana olisi suurempi D-vitamiinin saanti sikiöaikana.

Lähteet:

Mother.ly-sivusto
Season of birth is associated with birth weight, pubertal timing, adult body size and educational attainment: a UK Biobank study
Seasonal Distribution of Psychiatric Births in England

Mitä mieltä olet artikkelista?