Viimeksi päivitetty 27.9.2023
Sikiölle alkaa kasvaa hentoista lanugoa eli untuvakarvaa ympäri kehoa noin 16.–20. raskausviikon tuntumassa. Lanugosta käytetään myös nimitystä utukarva.
Noin 28. raskausviikkoon mennessä karvoitus on runsaimmillaan, jolloin sen peittää sikiön koko kehon lukuun ottamatta sellaisia ihoalueita, joilla ei ole karvatuppeja, kuten kämmenet, jalkapohjat, huulet ja sukuelinten alue.
Karvan väri vaihtelee, sillä siihen vaikuttaa geeniperimä. Joillakin vauvoilla se voi olla hyvin vaaleaa ja toisilla tummempaa. Lanugokarva on joka tapauksessa pehmeää ja untuvaista, toisin kuin esimerkiksi teini-iällä ilmaantuva karkeampi karvoitus.
Vauvalla voi olla lanugoa myös syntymän jälkeen
Raskauden lopulla, 8. raskauskuukauden aikoihin, lanugo alkaa pudota, ja syntymään mennessä karvoitus on useimmilta vauvoilta jo poissa.
Vastasyntyneilläkin sitä tosin tavataan. Etenkin ennenaikaisesti syntyneellä lapsella hentoista nukkaa voi vielä kasvaa ihossa – täysiaikaisena syntyneillä se on jonkin verran harvinaisempaa, mutta ei täysin ennenkuulumatonta:
Arvioidaan, että noin 30 %:lla täysiaikaisina syntyneistä vauvoista on lanugoa ainakin hieman.
Jos vauva syntyy lanugopeitteisenä, karvoitus yleensä karisee pois ensimmäisten elinviikkojen aikana.
Lanugolla on monta tärkeää tehtävää
Äkkipäätään on vaikea kuvitella, mitä merkitystä ohuilla ihokarvoilla voi mahdollisesti olla sikiön kasvussa ja kehityksessä. Lanugo kuitenkin kasvaa sikiölle monesta hyvästä syystä.
Ensinnäkin lanugo auttaa suojaamaan sikiön herkkää ja vasta kehittymässä olevaa ihoa. Kun untuvakarvoitus peittää ihon, lapsenkina eli sikiön ihoa kauttaaltaan peittävä vahamainen aine, tarttuu ihoon ja pysyy paikoillaan paremmin. Ilman lanugoa ja lapsenkinaa lapsivesi saattaisi vahingoittaa sikiön ohutta ihoa.
Toiseksi lanugo ja lapsenkina ovat osa sikiön lämmönsäätelyjärjestelmää. Ne auttavat sikiötä pysyttelemään lämpimänä siihen saakka, kunnes sille on kehittynyt riittävästi ihonalaista rasvaa hoitamaan tätä tehtävää.
Kolmanneksi hennolla karvoituksella on roolinsa aistitiedon viejänä. Kun sikiö liikkuu, lanugokarvoitus väreilee ja välittää väreillessään tietoa sikiön aistimuksia vastaanottaville soluille. Tämän prosessin puolestaan oletetaan kiihdyttävän sikiön kasvua kohdussa. Kun lanugokarvoitus karisee pois, myös sen kasvua kiihdyttävä vaikutus lakkaa.
Voiko lanugo kasvaa myöhemmin takaisin?
Kun utukarva on varissut pois, se ei yleensä palaa. Jos niin kuitenkin käy, taustalla saattaa olla jokin sairaus tai häiriötila.
Esimerkiksi nälkiintyminen ja vakavat puutokset ravitsemuksessa voivat aiheuttaa lanugon kasvua. Siksi sitä saatetaan havaita esimerkiksi anoreksiaa sairastavien keskuudessa jopa aikuisiällä.
Lanugo kasvaa takaisin silloin, kun kehossa ei ole riittävästi rasvaa pitämässä sitä lämpimänä. Tilanne korjautuu riittävän ja monipuolisen ravinnonsaannin myötä.
On lisäksi harvinaisia sairauksia, joiden oireena voi olla liiallinen karvankasvu. Jos oma tai perheenjäsenen tilanne huolettaa, asiasta kannattaa kysyä lääkäriltä.
Lue myös:
Lähteet: Verywell Family, Terveyskirjasto, Anorexia nervosa – medical complications, Merriam-Webster