Viimeksi päivitetty 19.4.2024
Siinä missä yksi ottaa ensimmäisiä askeleitaan reilusti ennen vauvavuoden loppua, verkkaisempi saattaa odotella lähemmäs 1,5 vuoden ikää.
Kävelemään oppimisen haarukka on leveä, joten vaikka taito ei olisikaan hallussa samaan tahtiin naapurin lapsen kanssa, syytä huoleen ei useinkaan ole.
Kävelemään joko suoraan tai istumisen ja konttaamisen kautta
Ennen kuin vauva oppii kävelemään, oppi moni ensin istumaan ja konttamaan. Toisinaan lapsi saattaa lähteä kävelemään ilman näitä edeltäviä vaiheita.
Lapsi oppii istumaan tyypillisesti puolen vuoden iässä. Istumista ei voi opetella apuvälineillä, eikä kehitystä voi nopeuttaa, sillä lapsi istuu vasta kun hänen kehityksensä sen sallii.
Istumiseen tarvitaan niin sanottuja suojaheijastereaktioita. Suojaheijasteilla tarkoitetaan lapsen tasapainoon liittyviä refleksejä.
Vauva oppii kävelemään opeteltuaan ensin seisomaan tukea vasten.
Kävelemisen apuväleistä ja kengistä vain haittaa
Kävelyttäminen tai erilaisten kävelytukien ja -kärryjen käyttö ei nopeuta oppimista, sillä kävelemään opitaan sitten, kun aivojen kehitys on edennyt riittävälle tasolle. Pahimmillaan apuvälineistä voi olla haittaa:
Terveyskirjaston mukaan kävelyteline tukee huonoa pystyasentoa ja ohjaa epäluonnolliseen kävelyn malliin. Kävelytelineen käyttö on yhteydessä viivästyneeseen ryömimiseen, seisomiseen ja normaaliin kävelyyn. Myöskään kengät eivät jouduta kävelemään oppimista.
Kannustaminen ja ihailu puolestaan tukevat lapsen intoa ja rohkeutta oppia.