Kakan määrä, koostumus, väri ja haju ovat tärkeitä tietoja, kun haluat tarkkailla vauvan ja lapsen vointia. Kakan koostumus muuttuu lapsen parin ensimmäisen elinvuoden aikana suuresti, joten on tärkeää tietää, millainen kakka on "normaalia" missäkin vaiheessa.

Vastasyntyneen ”tervakakka”

Vastasyntyneen vauvan kakka on steriiliä ja hajutonta. Se muistuttaa enemmän tervaa kuin kakkaa. Tervakakalle on myös lääketieteessä käytetty virallinen nimi, meconium.

 



 

Yleensä vauvan ensimmäiset kakat tulevat syntymän jälkeen ensimmäisinä päivinä. Jotkut vauvat jopa saattavat kakata synnytyksen aikana lapsiveteen. Silloin lapsella voi olla jokin hätä. Jos vauva on kakannut veteen, lapsi pitää syntymän jälkeen tutkia: Ulostetta on voinut päästä lapsiveden mukana keuhkoihin, ja se altistaa bakteereille ja tulehdukselle.

Kun äiti aloittaa imetyksen, tervakakka lähtee kunnolla liikkeelle. Maito toimii nimittäin laksatiivina.

Ensimmäiset maitokakat

Ruoansulatuksen käynnistyminen vie aikaa. On tyypillistä, että vauvat saavat aluksi mahanpuruja maidosta. On yleistä, että vauvan ensimmäisillä viikoilla kakan sävy taittuu vihreään ja se on koostumukseltaan limaista.

Toiset lapset joutuvat kakkaamaan jopa yli kaksi viikkoa, että kaikki sikiöajan tervakakka poistuu suolistosta. Tervakakka on myös erittäin tahmeaa, joten varaudu hinkkaamaan vastasyntyneen takapuolta hellästi, mutta huolella.

Tavanomaiset maitokakat

Kahden viikon ikäisinä suurin osa vauvoista kakkaa jo normaalia, keltaiseen taittuvaa maitokakkaa. Kakan pitäisi tuoksua miellyttävän happamalta. Koostumus voi kuitenkin vaihdella suuresta.

Keskivertovauva tuottaa 1–4 kakkavaippaa päivässä. Vauvojen kakkailutiheys voi kuitenkin vaihdella suuresti. Täysimetetyillä vauvoilla saattaa mennä jopa kolme viikkoa ilman kakkaamista, eikä kyse ole ummetuksesta. Kakka ei ole koskaan kovaa, eikä vauva kärsi siitä, että kakkauskertojen väliin jää jopa viikkoja. Tyypillisesti kakkatahti hidastuu, kun vauva on 2–3 kuukauden ikäinen.

Pieru ilmoittaa kakan tulosta

Rintamaitokakat tulevat usein pienen pieraisun saattelemana. Vaippaa ei kuitenkaan kannata heti sännätä vaihtamaan, sillä kakkaa on todennäköisesti tulossa lisää. Jos riisut vaipan heti ensimmäisen pamauksen jälkeen vaipan, seuraava pieru saattaa roiskia kakat päällesi.

Jos vauvasi syö jotain muutakin kuin äidinmaitoa, saattaa kakka olla tummempaa ja haista pahemmalle.

Mahanpuruja äidin ruuasta

Imettävän äidin ruokavalio vaikuttaa vauvan suolistotoimintaan. Tietyt ruoka-aineet, kuten kaali, sipuli ja merenelävät saattavat aiheuttaa vauvalle vatsanväänteitä. Jos vauva tuntuu kärsivän mahanpuruista, kannattaa yrittää selvittää onko lapsesi herkkä jollekin syömällesi ruoka-aineelle. Tarkkaile syömisiäsi ja vauvan vointeja – löytyykö yhteistä nimittäjää?

Mahanpuruista kärsivän lapsen kakka on löysempää ja limaisempaa. Kakassa saattaa olla vihertävä sävy. Vauvalta voi tulla muuttuvan hormonitasapainon vuoksi samanlaista ”kipuilukakkaa” myös silloin, jos imettävän äidin kuukautiset palaavat.

Korvikemaitokakkaa

Jos vauva saa syntymästään lähtien korvikemaitoa, vastasyntyneen tervakakka saattaa olla sitkeämmässä.

Korvikemaitoa juovan vauvan kakka on kiinteämpää. Kakka myös haisee pahemmalle – jopa mädäntyneelle. Ulosteen sävyt vaihtelevat keltaisen ja vihreän välillä. Yleensä kakkaa tulee 1–2 kertaa päivässä. Tiheämpikin kakkausväli on normaali, kunhan kakka ei ole vetistä.

Korvikevauvojen on hyvä kakata joka päivä. Jos korvikevauva ei kakkaa päivittäin, vauva saattaa kärsiä ummetuksesta.

Kiinteiden aloittaminen = väriä ja hajua

Vauvan ruuansulatus ei ole tottunut kiinteisiin. Jotta vauvan suolisto oppisi uuden tehtävänsä, kiinteät on syytä aloittaa hitaasti. Hitaasta aloituksesta huolimatta vauva voi saada kiinteistä vatsanväänteitä. Varsinkin hedelmät voivat aiheuttaa sekä kovaa että löysää kakkaa.

Kakan väri riippuu hyvin paljon siitä, mitä vauva on syönyt. Jos vauva saa paljon rintamaitoa tai korviketta, kakka pysyy vaaleampana. Maidon suhteellisen määrän vähentyessä kakka alkaa muuttua tummanruskeaksi ja se alkaa haista pahalle.

Kiinteiden aloittaminen aiheuttaa usein ummetusta. Katso alta ohjeita ummetuksen hoitamiseen.

Havaitse ummetus kakasta

Ummetus ilmenee kahdella eri tavalla. Kakka saattaa olla kovaa ja kuivaa, jolloin se aiheuttaa suolistotukoksen. Kakka voi myös olla papanamaista kuten monilla eläimillä.

Ummetuksesta kärsivä vauva saattaa tuntea huomattavaa kipua, ja itkeä jopa koliikinomaisesti sen vuoksi. Ummetus voi johtaa myös ikävään kierteeseen: Ison ja kovan pökäleen ponnistaminen voi aiheuttaa vauvalle pieniä haavoja peräaukkoon. Jos näin käy, lapsi pyrkii välttämään kipua ja pidättelee kakkaa. Silloin kakka kovettuu entisestään ja voi aiheuttaa lapselle lisää haavoja.

Ratkaisuja ummetukseen

Jos vauva saa korvikemaitoa, kannattaa kokeilla maitomerkin vaihtamista. Kiinteitä syövälle lapselle kannattaa puolestaan lisätä kuituja. Kuitupitoiset hedelmät kuten luumu, päärynä ja persikka, helpottavat ruoansulatusta.

Myös vatsanalueen hierominen voi helpottaa vauvan oloa. Lapsen jaloilla voi tehdä pyöräilyliikkeitä. Lapsen kylvettäminen ja peräaukon voiteleminen voivat myös auttaa asiaa.

Jos ummetus jatkuu, kannattaa käydä lääkärillä. Lääkäri voi määrätä tarvittaessa ummetukseen oloa helpottavia laksatiiveja.

Lapsi ripuloi, mitä teen?

Useimmat sairaudet eivät muuta kakan koostumusta. Jos vauvan kakka kuitenkin muuttuu vetiseksi, kyseessä saattaa olla ripuli.

Ripuliin pitää suhtautua aina vakavasti, sillä sairaus voi kuivattaa vauvan kehon nopeastikin. Jos vauvan kakka on poikkeuksellisen löysää, tee arvio vauvan kunnosta ja ota yhteyttä sairaalaan tai neuvolaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?