Pitkään jatkuvasta imettämisestä kiinnostuneet eivät uskalla kysyä mieltään askarruttavia kysymyksiä, ja pitkään imettävät puolestaan eivät rohkene kertoa. On aika murtaa tabut. Tässä jutussa äidit kertovat, millaista on imettää vuosia.

Viimeksi päivitetty 26.1.2024

Jo taaperon imettämistä kummastellaan, ja monet äidit luopuvatkin imettämisestä, kun lapsi on 1–2-vuotias juuri vallitsevan asenneilmapiirin vuoksi. Leikki-ikäisen tai sitä vanhemman lapsen imetystä verhoaa vielä suurempi häveliäisyys.

 



 

Kun puhutaan taaperoimetyksestä tai pitkään jatkuneesta imetyksestä, suunvuoron saavat yleensä joko lääketieteen asiantuntijatahot tai yksittäiset pitkään imettäneet äidit.

Vau.fi antoi puheenvuoron laajalle joukolle: kaikkiaan 83 naista kertoi meille, millaista on imettää vuosia.

Pitkään lastaan imettävät äidit nähdään usein ryhmänä, jotka jakavat samanlaiset tunteet ja ideologian. Vastauksista kuitenkin näkyy, miten erilaisin ajatuksin he suhtautuvat imetykseen ja miten eri tavoin heihin on suhtauduttu.

Kuvaile omin sanoin, millaista on sinun imetyksesi

”Rauhallinen ja rakastava hetki vauhdikkaan lapsen päivässä”


”Imetän 3v2kk lasta, itse olen raskausviikolla 32. Raskauden myötä imetyksestä tullut haastavampaa, mutta itselläni ei ole perusteita kieltääkään pientä käymästä rinnalla, joka hänelle kovin tärkeä vielä.

Pääosin yöunille mennessä taapero ”haluan kokeilla tuleeko maitoa sinun tissistä”. Satunnaisesti ennen päiväunia ja harvoin enää herätessä aamulla.

Imetys on rauhallinen ja rakastava hetki vauhdikkaan lapsen päivässä. Tunne kun silmät porautuvat suoraan sydämeen on maaginen, kestoltaan hetket ovat lyhyitä verrattuna vauva-aikaan, nyt n. 5-15min..

Raskauden myötä maidontulo hiipunut ja alkanut myös tekemään kipeää aluksi.”
– Heidi

”Aloite on aina lapsen”

”Hieman päälle neljävuotiasta imetän, ja imetyshetkiä on vuorokaudessa 0-3, yleisimmin vain 1.

Lapsi rauhoittuu edelleen parhaiten illalla sänkyyn, kun saa iltatisua, joka on vain pieni hömpsy enää. Se on hänelle ehdottomasti vain tapa, rakas sellainen. Lapsi hekottelee tyytyväisenä jo hetkeä ennen, kun iltatisun aika on koittamassa.

Joskus, kun tulee iso pipi, on tisumaito myös mainio rauhoittaja ja lohduttaja. Tällöinkin lapsi itse pyytää tisua. En ole enää vuosiin tarjonnut rintaa. Aloite on aina lapsen.”
– Noora

”Imetys on niin tärkeä äidin ja lapsen välinen side”, kyselyyn vastannut Siina kertoo. (Kuvituskuva: iStock)

Miltä imettäminen sinusta tuntuu?

Välillä rasittavalta, välillä haikealta

”Välillä rasittavalta, välillä saa tuntemaan suurta rakkautta lasta kohtaan, välillä haikealta kun mietin että viimeisiä hetkiä taapero on vauva enää siinä rinnalla käydessään.”
– 2,5-vuotiasta lasta imettävä Anna

”Olken kokenut suunnatonta täyttymyksen tunnetta”

”Se on kieltämättä aika raskasta, tai väsyttävääkin joskus, ja tuntuu ettei enää jaksaisi. Kuitenkin, kun näkee miten tärkeää se on vielä lapselle, ei tulisi mieleenkään pakottaa lopettamaan.

Joku on joskus heittänyt inhottavasti, että pitkä imetys johtuisi äidin ripustautumisesta lapseen tai että se jatkuu vain, koska äiti nauttii.

En minä ainakaan ole nauttinut mitenkään seksuaalisesti (tällaistakin joku voi luulla), mutta olen kokenut suunnatonta täyttymyksen tunnetta.

Imetys on niin tärkeä äidin ja lapsen välinen side.”
– 6-vuotiasta lasta imettävä Siina

Rauhan hetki

”Imetyshetki on minulle rauhan hetki. Tuolloin ei tarvitse suorittaa mitään, mutta kätevästi saan siinä hetkessä tarjottua pienilleni läheisyyttä, rakkautta, lämpöä, vasta-aineita taudinaiheuttajia vastaan, kasvutekijöitä, ravintoaineita jne.”
– 1 v. 9 kk ja 5 v. lapsia tandemimettävä Katja

Aika kyllästynyt

”Olen imettämiseen aika kyllästynyt – saisi se jo hiljalleen loppua. Nännit ovat venyneet kilometrin mittaiseksi, ja toivoisin jo pääseväni pikku vampyyrista eroon. Mutta lempeästi!”
– 4-vuotiasta lasta imettävä Noora

Tärkeältä ja arvokkaalta

”Tärkeältä ja arvokkaalta. Nykyään monesti myös ärsyttävältä, ja yhä useammin imetyshetki loppuu äidin toimesta. En silti ole harkinnut lopettamista, hyvät puolet vie voiton.”
– 2 v. 11 kk lastaan imettävä Maria

”Ylpeä meidän hienosta imetystaipaleesta”

”Se on minulle tärkeää, koska tiedän sen antavan lapselle tärkeää läheisyyttä, tunteiden säätelyä ja vasta-aineita, mutta itse imetys joko ei tunnu juuri miltään tai joskus hieman epämukavalta.

Erityisen epämukavalta se tuntuu, jos lapsi hipsuttaa tissiä samalla ja joskus on vaan kroppa niin herkkänä, että koko imetys on hieman epämukavaa.

Yhteisenä hetkenä se on kuitenkin tärkeä ja olen ylpeä meidän hienosta imetystaipaleesta.”–
– 5-vuotiasta lastaan imettävä Maria

Milloin huomasit olevasi ”isomman lapsen imettäjä” – oliko kyseessä jokin tietty kasvuvaihe tai muu, jolloin aloit itse tiedostaa asian?


”Ei mitään tiettyä. Ehkä joulun jälkeen kun esikoinen lähestyi 5 vuotta.”
– 3- ja 5-vuotiaita lapsiaan imettävä Tuulia

”Lähipiirissä oli useampi yli 2v imettänyt, joten siihen asti ei tullut asiaa juuri mietittyä. 3v synttäreiden jälkeen ajattelin välillä että onpa minun vauvastani kasvanut jo iso tyttö ihan huomaamatta.”
– Lastaan 4 v 10 kk imettänyt Ronja

”Olisikohan ollut 2 vuoden jälkeen. sinne suunnittelin tähtääväni kun vauvavuosi oli ohi. Who suositus. siinä vaiheessa tosin omassa lähipiirissä useita vanhempaa imettäviä hippimutseja niin asia oli aika normaali. Nyt olen se vipa dinosaurus siinä sakissa, kun kaikki muut jo lopettaneet.”
– 4v 5kk lasta imettävä Brody

”Kun lapsi oli 1,5-vuotias ja imetin häntä Esplanadin puistossa ja toinen äiti tuijotti tilannetta avoimen ärsyyntyneenä.”
– Vauvaa ja 3,5-vuotiasta lasta tandemimettävä Mia

”Kun mies asiasta huomautti. Olen aina sanonut, että lopetan imettämisen kun lapsi sitä osaa itse pyytää. Mies muistutti, että sana ”tissi” tulee jo niin selvästi, että nyt imetetään jo isompaa kuin vauvaa.”
– 2 v. 10 kk lasta imettävä Oona

”Lapsi on aina vain päivän vanhempi kuin eilen, joten en oikeastaan tiedosta mitään tiettyä aikaa, jolloin lapsi olisi alkanut vaikuttaa isolta.”
– Lastaan 3 v. 8 kk ikäiseksi imettänyt Linda

”Lapsen ollessa parivuotias, minua nolotti, kun selkeästi puhuva lapsi vaati tissiä julkisella paikalla. Silloin tajusin, että en ollut nähnyt muiden kuin ystävieni imettävän sen ikäistä lasta.”
– 5- ja 1,5-vuotiaita lapsia tandemimettävä Miia

”En muista tarkasti mutta ehkä siinä 1,5 vuoden tienoilla. Pikkuhiljaa imettäminen vaan jäi kokonaan oman kodin suojaan.

Kerron siitä kyllä jos aihe tulee jonkun kanssa puheeksi ja välillä julkaisen somessa pitkään imetykseen liittyviä juttuja, mutta eihän se meidän kohdalla enää juurikaan kodin ulkopuolella näy.

Tuntuu että tosi harva imettää enää tämmöistä melkein 3-vuotiasta, mutta saattaahan meitä toisaalta olla enemmänkin. Eihän se meistäkään päälle näy.”
– 2 v. 11 kk lastaan imettävä Maria

”Varmaan siinä vaiheessa kun palasin töihin enkä enää kehdannut sanoa etten voi jäädä ylitöihin koska tissit räjähtää ja lapsi odottaa rintaa.”
– 2 v- 11 kk lastaan imettävä Marita

Monelle pitkään imettäneelle juuri kahden vuoden ikä on ollut merkkipaalu, jolloin omaa imetyksen kestoa on alettu miettiä. Kuva: iStock

Onko sinulla jokin tietty syy, miksi haluat jatkaa imetystä?

”Puhdas laiskuus”

”Laiskuus, puhdas laiskuus ja varsinkin helppous. Imetys ei suoranaisesti vaadi minulta mitään, mutta se antaa lapselle. Kun lapsi pienempänä vielä söi enemmän öisin, halusin ennemmin nukkua kuin ”kiusata” lasta ja itseäni yösyömisestä vieroittamisella.

Kokeilin kyllä ympäristön painostamisesta hellää unikoulua parivuotiaalle ja se toimi, aina seuraavaan flunssaan asti jolloin lapsi nukkui tissillä ja taas sai aloittaa alusta.

Muutaman kuukauden (ja parin flunssan) jälkeen kyllästyin ja totesin, että syököön tissiä yöllä jos syö, minä haluan nukkua enkä jatkuvasti vetää unikoulua. Ja näinpä meilläkin alettiin ajan kanssa nukkumaan yöt läpi ilman tissiä – kun lapsi oli siihen itse valmis.

Minun ei ole tarvinnut tehdä vieroituksen eteen tippaakaan ja silti imetys on koko ajan vähentynyt pikkuhiljaa ja tulee päättymään jossakin vaiheessa kokonaan. Miksi siis vieroittaa jos se tapahtuu luonnollisesti joka tapauksessa ja silloin lapsi on saanut rinnasta kaiken tarvitsemansa?”
– 4v 10 kk lasta imettävä Yrittäjä-äiti 30 v.

”Imetys edistää sekä lapsen että minun terveyttäni (mm. rintasyöpä). Lapselle muodostuu turvallinen kiintymyssuhde. Lisäksi lapsentahtisuus on meille tärkeää.”
–3-vuotiasta lasta imettävä Anne

”Pitkä imetys on biologinen normi”

”Pitkä imetys on biologinen normi ja ihmislapsen luontainen vieroittumisikä keskimäärin 2,5–7 vuotta. Imetyksen monet (terveydelliset, psyykkiseen ja sosiaaliseen kehitykseen liittyvät jne.) hyödyt eivät katoa mihinkään jossain tietyssä iässä, vaan jatkuvat niin kauan kuin imetys jatkuu.

Imetys on lapselleni hyvin tärkeää, ja minua itseäni taas ei häiritse imettää. Kysymys siis kuuluu: miksi EN jatkaisi imetystä?

”Lapseni saa vieroittua luontaisessa rytmissä. Imetys on hänelle tärkeä lohdun, läheisyyden ja rauhoittumisen keino, eikä minulla ole mitään syytä viedä sitä häneltä pois.”
–3 v. 8 kk lasta imettävä Maija

”Imetyksen jatkaminen on ollut luontevaa ja helpompaa kuin siitä luopuminen. Uskon myös että pitkästä imetyksestä on lapsen terveydelle hyötyä jota ei vielä tunneta (suolistomikrobisto, vastustuskyky).”
–2,5-vuotiasta lasta imettävä Anna

”Helppoa ja luontevaa. Annoin lapsen luopua itse. Koskaan en kieltänyt. Hän alkoi itse miettiä että on liian iso.¥
– lastaan 5v 1kk ikäiseksi imettänyt Kipa

”En koskaan suunnitellut imettäväni pitkään, itse asiassa koko ajatus imetyksestä vähän ällötti esikoista odottaessani.

Imetys oli aluksi tosi kivuliasta, raskasta ja vaikeaa, mutta kun se lopulta sujui, ja oli lapselle hyvin tärkeää, en nähnyt mitään syytä lopettaa.

On ihmiselle lajityypillistä imettää 2-7-vuotiaaksi, joten meidän imetys jatkuu toistaiseksi.”
– 5- ja 1,5-vuotiaita lapsiaan imettävä Miia

”Imetyksen hyödyt ovat samat kuin vauvalla. Lapseni on lisäksi ollut aina huono syömään, joten on mukavaa kun ei tarvitse olla huolissaan lapsen syömisistä jos hän syö huonommin joinain päivinä. Imetys myös rauhoittaa taaperon välittömästi mikäli hänellä sattuu olemaan huono päivä.”
–2 v. 11 kk lasta imettävä Äiti84

Miten lähiympäristösi on suhtautunut pitkään jatkuneeseen imetykseesi? Oletko kokenut painostusta imettämisen lopettamiseen joltain taholta?


”Ei ole painostettu. Imetän ns. salaa eli makuuhuoneessa.”
– 3- ja 5-vuotiaita lapsia imettävä Tuulia

”Mies painostaa lopettamaan. Puheillaan vihjailee, että imetyksestä olisi vain haittaa vanhemmalle lapselle. Muutama muu on lapselle sanonut; että isot pojat ei tarvitse tissiä. Naureskelua ja lapsen pilkkaamista.”
–2 v. 10k k lasta imettävä Oona

”Oma äitini ihasteli kun imetin taaperoa ja on itsekin imettänyt melko kauan. Eniten olen saanut ihmettelyä miksi vielä imetän ja eikö maito jo lopu.

Jotkut sukulaiset ja kaverit naureskelevat ja sanovat että vieläkin, eikö se ole turhaa. Yrittävät lahjoa lasta lopettamaan, onnistumatta siinä.”
– 2 v. 11 kk lasta imettävä Marita

”Kun lapsi alkoi olla kaksi totesin, että ei tämä kyllä ihan heti taida vieroittua – enkä kokenut että minun tarvitsisi lapsi vieroittaakaan. Pikkuhiljaa lapsi on kasvanut ja itse siinä mukana.

Myönnän itsekin ”kauhistelleeni” mielessäni 4-6v imettäviä, koska lapset vaikuttivat niin suurilta, mutta lapsi on joka päivä vain päivän vanhempi kuin eilen.”
– 4 v. 10 kk lasta imettävä Yrittäjä-äiti30v

”Painostusta on tullut jonkin verran lapsen isältä. Ei onneksi muusta lähipiiristä. Mutta todella ikävää ja inhottavaa painostusta onkin sitten tullut neuvolasta ja päiväkodista, sieltä otettiin yhteyttä jopa lastensuojeluun. Lastensuojelu ei asiaan puuttunut.

Eräs terveyskeskuslääkäri tokaisi minulle, ja vieläpä lapsen kuullen, että eihän noin isoja enää imetetä. Se lääkäri ei selvästikään pystynyt käsittelemään asiaa normaalina, sen näki ilmeestä.
–6-vuotiasta lasta imettävä Siina

”Lähiympäristö suhtautuu positiivisesti pitkään imetykseen. Oma mies ja äitini erityisesti ovat tukenani. Kukaan ei ole moittinut tai lapselle kommentoinut negatiivisesti. Myös päiväkodissa imetyksestä tiedetään, ja siihen suhtaudutaan neutraalisti.”
– 4-vuotiasta lasta imettävä Eevi

”Oma lapsuudenperhe kokee imetyksen ja muun lapsentahtisuuden kiusallisena ja osin vääränäkin.

Aluksi tästä tuli joitain kommentteja, mutta enimmäkseen paheksuntaa on osoitettu elein, ilmein ja äänensävyin. Esim. isäni lähtee yleensä huoneesta pois, jos imetän, mutta ei ole koskaan sanonut asiasta mitään.

En usko, että he hyväksyvät sitä vieläkään, mutta emme ole enää niin paljoa yhteydessä. Kyläilyinto on hiipunut osin, koska valintojani on niin selvästi kyseenalaistettu.”
– 4-vuotiasta lasta imettävä Maija

”Ainoastaan lapsettomat ystävät ovat aluksi kommentoineet tyypilliseen säälittävän tietämättömään tapaan, että pitkä imetys palvelee äidin eikä lapsen tarpeita.

Olen tarjonnut ihmettelijöille napakan tietopaketin aiheesta. Kun imetys on vain jatkunut ja jatkunut, soraäänten kuuluminen on loppunut.

En välitä ihmettelyistä, sillä tiedän tietäväni asiasta suunnattoman paljon ja toimivani kuten lapsilleni on parasta.”
–1 v. 9k k ja 5 v. lapsia tandemimettävä Katja

Mitä haluaisit sanoa naiselle, joka lukee tätä juttua ja punnitsee pitkään jatkuvan imetyksen ja imetyksen lopettamisen välillä – mitä sellaista sinä tiedät, jota hän ei vielä tiedä?

”2–3 -vuotishulinoiden jälkeen helpottaa. Tissi on muutakin kuin maitoa. Se on rakkaus. Mikään ei korvaa imetystä ja sitä läheisyyttä. Imetys on ylivoimainen lohdutuskeino.

Olen ylpeä 17 vee tyttärestä, joka on nyt jo osoittanut olevansa laktivisti. Tyttäreni myös suhtautuvat omiin kasvaviin rintoihinsa paljon luontevammin kuin minä aikoinaan. Ovat ylpeitä ja ihailevat omia rintojaan.

Ehkä sillä on ollut vaikutusta, että tissit ovat olleet esillä pitkään ja täynnä rakkautta. Omien rintojen kohdalla tyttärilläni oma kehonkuva on hyvin positiivinen.”
– nuorinta lastaan 7-vuotiaaksi imettänyt Irina

”Ei kannata lopettaa ympäristön painostuksesta, vaan kuunnella lasta ja omaa äidinvaistoa. Ja jos tiheä lapsentahtinen imetys tuntuu raskaalta ja rajoittavalta, kokonaan lopettamisen vaihtoehtona sitä voi isomman lapsen kanssa myös lempeästi rajoittaa ja sopia yhteiset pelisäännöt.

Meillä on onnistunut hienosti muutaman päivän erossaolotkin, esim. äidin jaksamista parantavat omat viikonloppureissut.

Olen kokenut että imetys on tuonut vastustuskykyä pöpöille ja taudeille, joita päiväkodissa pyörii, joko jääneet välistä kokonaan tai sairastettu lievempinä ja toivuttu nopeammin.”
– lastaan 4 v. 10 kk imettänyt Ronja

”En ole vielä kuullut kenenkään harmittelevan, että olisi pitänyt vierottaa aiemmin. Sen sijaan moni on kertonut vierottaneensa lapsen aiemmin, kuin olisi itsestä tuntunut luontevalta, koska uskoi sen olevan oikein ja harmitelleensa jälkikäteen.”
– 5- ja 1,5-vuotiaita lapsiaan imettävä Miia

”Imetys on vain sinun ja lapsesi välinen asia – ihana, kaunis ja tärkeä asia. Kenelläkään muulla ei ole sanomista siihen, kuinka kauan se jatkuu. Toivon rohkeutta antaa mahdollisesti kohtaamasi tietämättömyyden ja negatiivisten asenteiden olla vaikuttamatta imetystaipaleenne kestoon. Pitkä imetys on normaalia. Ihania imetyshetkiä, niin kauan kuin sinä ja lapsesi sitä haluatte!”
– 3 v. 8 kk lasta imettävä Maija

”Tee niin kuin sydämessäsi tunnet välittämättä ulkopuolisten näkemyksistä ja puheista. Vain sinä tiedät mikä on parasta lapsellesi.”
– 2,5-vuotiasta lasta imettävä Anna

”Imetyksestä tulee yhä helpompaa mitä pidempään se jatkuu. Noin vuoden jälkeen ei enää tarvitse murehtia siitä että saako lapsi tarpeeksi maitoa, vaan voi keskittyä niihin positiivisiin juttuihin.”
– 2 v. 11 kk lasta imettävä Äiti84

”Imetys on läheisyyttä tavalla, jota ei tavoita muilla keinoin. Niin kausn kun oma pää kestää ja lapsesta se on mukavaa, niin imetystä kannattaa jatkaa. Myös kerran vuorokaudessa tapahtuva imetys on tehotankkaus rintamaidon hyötyjä. Mutta ennen kaikkea SINUN KEHO – SINÄ PÄÄTÄT!”
– vauvaa ja 3,5 v. lasta tandemimettävä Satu

”Mitä pidemmälle imetys jatkuu, sitä harvemmin se tapahtuu ja sitä rennompaa se on, ja sitä vähemmän se sitoo äitiä. Ei tarvitse välittää kuin lääkeaineista ja esim. kahvin ym. vaikutuksista lapseen tai lapsiin. Tandemimetystä suosittelen, sillä yhteiset imetyshetket sisarusten kanssa ovat kauniita hetkiä ja vähentävät mustasukkaisuutta.”
–1 v. 9k k ja 5 v. lapsia tandemimettävä Katja

 

Mitä mieltä olet artikkelista?