Viimeksi päivitetty 16.10.2018
Äidin keho säätää rinnoista erittyvän maidon laadun vastaamaan tarkasti vauvan tarpeita – vaikka äiti imettäisi kaksosia, joiden tarpeet poikkeaisivat toisistaan, tai taaperoa ja vauvaa yhtaikaa. Maidon koostumukseen vaikuttavat seuraavat seikat:
- Imetettävän/imetettävien ruokintarytmi
- Imetettävän/imetettävien ikä
- Onko imetyskerta juuri aloitettu, vai ollaanko jo loppupuolella
- Rintojen täyttymisaste – paljonko on kulunut aikaa edellisestä imetyksestä
- Äidin ruokavalio, erityisesti B- ja C-vitamiinien sekä rasvahappojen suhteen
Parempaa ruokaa, parempaa maitoa
Monipuolinen ruokavalio parantaa jonkin verran maidon laatua. Jos haluaa taata vauvalleen parhaan mahdollisen äidinmaidon koostumuksen, kannattaa pitää huolta, että ruokavalioon kuuluu runsaasti seuraavia ruokatuotteita:
- Kala
- Rypsiöljy
- Pähkinät ja siemenet
- Rasvaiset kasvikset (esim. avocado)
Nämä ruoka-aineet sisältävät hyviä omega-3-rasvahappoja. Hyvät rasvahapot edistävät lapsen vastustuskyvyn kehitystä.
Tärkeät hivenaineet
- Raudan ja kalsiumin saanti on myös hyvä varmistaa!
- Vegaani-imettäjien kannattaa turvata B12-vitamiini.
Maitoon myös kulkeutuu pieniä määriä ruoka-aineita äidin ravinnosta. Allergioiden ehkäisyn kannalta on hyvä, että lapsi tutustuu monipuolisesti ruoka-aineisiin jo imetysaikana.
Allergiat ja mahanpurut
On tapauksia, joissa jokin äidin syömä ruoka-aine aiheuttaa eri asteisia allergisia oireita maidon välityksellä jo pienelle vauvalle.
Jos epäilet allergiaa, asiasta kannattaa puhua neuvolassa tai lääkärissä. Omaa diagnoosia ei pidä tehdä, sillä vauvan itkuisuus voi johtua myös muista tekijöistä.