Viimeksi päivitetty 30.12.2024
Eläinten kanssa oleminen vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin niin fyysisesti kuin henkisesti. Eläin rauhoittaa ja laskee stressihormoneja, opettaa lapselle vastuunkantoa ja voi jopa ehkäistä astman ja allergioiden syntymistä. Kannattaisiko siis hankkia lemmikki lapselle?
”Työssäni olen nähnyt, että lemmikkien kanssa kasvaneilla lapsilla on enemmän itseohjautuvuutta, empaattisuutta ja kykyä ottaa vastuuta. Eläin opettaa paljonkin sellaisia taitoja, joita lemmikittömässä perheessä ei välttämättä tule niin helposti oppineeksi”, sosionomi YAMK ja eläintenkouluttaja Tanja Paasonen kertoo.
Paasonen tarjoaa Eläinkuusikko-yrityksessään eläinavusteisia palveluita, kuten kuntoutusta ja neuropsykiatrista valmennusta. Eläinkontaktien avulla opetellaan mm. vuorovaikutusta ja tunnetaitoja.
”Esimerkiksi lapsiasiakkaiden kanssa saatamme katsella koirien leikkiä ja pohtia niiden käytöstä tietyissä tilanteissa. Sitä kautta päästään harjoittelemaan myös lapsen omien tunteiden tunnistamista. Lisäksi lapsen empatiakyky kasvaa; eläin on täysin riippuvainen ihmisestä, joten sen kanssa oleminen opettaa toisen asemaan asettumista”, Paasonen kertoo.
”Ja eläimethän vaikuttavat terveyteen myös fyysisesti, sillä suomalaisten tutkimusten mukaan erityisesti vastasyntyneiden ja lasten kohdalla eläinkontaktit voivat vähentää astmariskiä ja allergioita.”
Millainen lemmikki lapselle kannattaa hankkia?
Paasosen mukaan sopiva lemmikki riippuu perheen tarpeista ja arjesta; matkustellaanko paljon, minkä ikäisiä lapset ovat ja millaista perheen arki on. Jotkut eläimet, kuten marsut vaativat lajitovereita seurakseen. Koira taas on hyvin sitova lemmikki, sillä se tarvitsee ulkoilua useita kertoja päivässä.
”Jos lapset ovat vielä pieniä, kovin aktiivinen koira ei ehkä ole paras ratkaisu, sillä aika ei välttämättä riitä molempiin.”
Lisäksi koirien kanssa on otettava huomioon rodun luonne. Lapsilla on usein tarve ottaa syliin ja koskettaa eläintä, mikä ei ole kaikkien rotujen mieleen. Lapsiystävällisen rodun valintaan kannattaa perehtyä huolellisesti esimerkiksi Kennelliiton ylläpitämällä Hankikoira.fi-sivustolla.
Opeta lapsi käsittelemään lemmikkiä
Paasonen painottaa, että lasta ei saa ikinä laittaa yksin vastuuseen lemmikistä. Eläin on aina aikuisen vastuulla, ja koko perheen on sitouduttava siihen – lemmikkiä ei siis pidä ottaa vain siksi, että lapsi niin haluaa.
”Toki on hyvä osallistaa lasta ja opettaa hänelle vastuuta, mutta viimeinen vastuu on aina aikuisella. Joskus lapset saattavat haluta lemmikkiä kovastikin, mutta usein into lopahtaa viimeistään silloin, kun koiraa täytyisi lähteä ulkoiluttamaan vesisateeseen aamuin illoin. Eläin on siis aina hankittava niihin olosuhteisiin, joissa sen hyvinvointi voidaan taata.”
Paasonen näkee toisinaan tapauksia, joissa aikuiset eivät ohjeista lasta siitä, kuinka eläintä tulisi kohdella ja koskettaa.
”On aikuisen tehtävä opettaa lasta toimimaan eläimen kanssa oikein. Lisäksi olisi huolehdittava siitä, että pienet lapset eivät pääse olemaan lemmikin kanssa kaksin – näin pystytään välttymään tilanteilta, joissa lemmikki saattaisi joutua puolustamaan itseään. Pahimmillaan eläin saattaa alkaa pelkäämään lasta, joka osaamattomuuttaan kohtelee eläintä kovakouraisesti tai väärin.”
Ota lemmikki lainaan
Mikäli lähipiiristä löytyy lemmikki, voi olla hyvä idea kysyä sitä hetkeksi hoitoon – tällöin voi harjoitella sitä, mitä lemmikin omistaminen oikeasti on.
”Etenkin koiran kanssa voi olla hyväkin testata ensin sitä, kuinka paljon se oikeasti sitoo. Ja mikäli perheeseen ei ole mahdollista hankkia omaa lemmikkiä, lähipiiristä lainaan saatava eläin tarjoaa hyvän keinon viettää aikaa lemmikin kanssa edes silloin tällöin”, Paasonen vinkkaa.
”Eläin tuo elämään paljon hyvää”
Paasonen näkee, että eläin pystyy auttamaan myös huonosti voivien lasten ja nuorten ongelmakäytökseen.
”Eläin tutkitusti vähentää aggressiivista käytöstä. Se tuo ihmisestä pehmeämmän puolen esiin, ihan kaikilla. Parhaimmillaan se voi jopa muokata omia elämänarvoja uusiksi.”
Paasonen uskoo, että eläinten kanssa aikaa viettäneillä ihmisillä on pehmeämmät arvot ja enemmän empatiakykyä. Ja tuohan lemmikki niin lapsen kuin aikuisenkin elämään suurta iloa ja lohtua.
”Silloinkin, kun ajat ovat kamalat ja maailmassa on pahuutta, lemmikki voi tuoda todella paljon lohtua ihmiselle.”