Lapsesi sokerin saanti on huomattavan korkealla tasolla. Lapsesi energian saannista yli 15 prosenttia koostuu pelkästään lisätystä sokerista. Suomalaisten suositusten mukaan lapsen ruokavalion lisätyn sokerin määrä olisi hyvä pysyä alle 10 prosentissa. Mitä suuremmaksi lisätyn sokerin määrä kasvaa lapsen ruokavaliossa, sitä köyhemmäksi lapsen ruokavalio muuttuu. Ravinneköyhä ruokavalio on puolestaan yhdistetty lukuisiin vaarallisiin sairauksiin kuten ylipainoon, sydän- ja verisuonitauteihin sekä tyypin 2 diabetekseen.

Viimeksi päivitetty 10.6.2015

Lapsesi päivittäinen lisätyn sokerin arvioitu määrä on:

NaN grammaa (NaN kcal)

Huom! Sokerimäärä on suuntaa antava. Määrään vaikuttavat myös henkilökohtaiset annoskoot ja valittujen tuotteiden todellinen sokeripitoisuus. Lapsi saattaa saada myös lisättyä sokeria tuotteista, joita ei ole mainittu testissä. Esimerkiksi ketsupissa on runsaasti lisättyä sokeria.

Testissä on käytetty Vau.fi:n arvioimia annoskokoja ja sokerimääriä. Raja-arvoina käytämme 5-vuotiaan sokerin saantia. Annoskoot vastaavat tyypillisen 5-vuotiaan ruokailutottumuksia.

Jos haluat tietää, mihin laskelmat perustuvat, löydät lisätietoja lapsesi syömistä tuotteista tästä jutusta. Ruoka-aineita kommentoi Terveystalon ravitsemusterapeutti ja terveysbloggaaja Anette Palssa.


Ruokavaliossa korkeintaan 10 prosenttia sokeria

Yksivuotiaan ravinnossa saisi olla korkeintaan 25 grammaa lisättyä sokeria. Tämä määrä täyttyy helposti jo yhdestä pillimehusta. 5-vuotiaan ruokavalioon mahtuu noin 35 grammaa lisättyä sokeria. Alakouluikäisellä määrä on noin 40 grammaa. Kymmenenvuotiaan ja aikuisen ruokavaliossa saisi olla korkeintaan 50 grammaa lisättyä sokeria. Nämä määrät on laskettu suomalaisen suosituksen mukaan. Suomalaisen suosituksen mukaan ihmisen energian saannista korkeintaan 10 prosenttia saisi tulla lisätystä sokerista.

WHO puolestaan suosittelee, että ruokavaliossa olisi korkeintaan 5 prosenttia lisättyä sokeria. Silloin esimerkiksi 5-vuotiaan maksimi lisäntyn sokerin määrä olisi alle 20 grammaa päivässä. Käytännössä lapsi ei saisi juoda edes yhtä mehulasillista.

”WHO on antanut tämän tiukan suosituksen, koska on pystytty osoittamaan, että mitä vähemmän ravinnossa on sokeria, sen laadukkaampi ruokavalio on”, THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo huomauttaa.

Sokerin määrä johtaa helposti kuidun puutteeseen. Puutteellinen kuidun määrä puolestaan köyhdyttää suoliston mikrobistoa ja johtaa näin ollen erilaisiin sairauksiin. Runsas sokerin saanti aiheuttaa myös tulehdustilan kehoon, joka altistaa 2-tyypin diabetekselle. Liika energia myös näkyy ylipainona, joka lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Nämä riskitekijät pysyvät kurissa suomalaisiin suosituksiin nojaten.




 

Lisää testejä:

Arvioi lapsesi aikuispituus

Testaa, kuinka pitkäksi lapsesi kasvaa.

     

Mikä lapselle nimeksi?

Ovatko nimivaihtoehdot pelkkää puuroa päässäsi? Kokeile, osaisiko testi ehdottaa vauvallesi sopivaa nimeä.

   

Tykkää Vau.fi:stä Facebookissa. Saat parhaat raskaus- ja kasvatusaiheiset artikkelit suoraan uutisvirtaasi.




 

 



 

Mitä mieltä olet artikkelista?