Vaunut on tuoreen lapsiperheen kalleimpia ostoksia. Valinnanvaraa riittää joka lähtöön, joten fiksuinta on aloittaa määrittelemällä, millaiseen tarpeeseen vaunut tulevat. Muista vaunua hankkiessasi, että sen on tunnuttava hyvältä sekä vaunun matkustajalle että sitä työntävälle aikuiselle. Myös käytettyjen vaunujen hankkimista kannattaa harkita.

Viimeksi päivitetty 14.12.2007

Ennen vaunujen hankintaa kannattaa miettiä muun muassa seuraavaa: Asutteko sileiden ja päällystettyjen teiden varrella vai tarvitsetteko alle renkaat, joilla pääsee liikkumaan myös vaativammassa maastossa? Kannattaa pitää mielessä, että Suomen talvessa vaativilta maastoilta sohjoineen ja lumitöntyröineen ei voi välttyä oikeastaan missään. 

 



 

Haluatteko perinteiset vaunut joissa vauva makaa ja nukkuu vai yhdistelmävaunut, jotka kasvavat lapsen mukana ja ovat helposti muunnettavissa istumarattaiksi?

Jospa ostettaisiinkin käytetyt?

Muista vaunua hankkiessasi, että sen on tunnuttava hyvältä sekä vaunun matkustajalle että sitä työntävälle aikuiselle. Vaunujen painolla, koolla, rengastyypillä ja säädettävällä työntökorkeudella on kaikilla vaikutusta vaunujen käyttömukavuuteen.

Myös käytettyjen vaunujen hankkimista kannattaa harkita. Erilaisilta käytettyjen tavaroiden sivustoilta löytyy jatkuvasti hyväkuntoisia vaunuja, joiden hinta on vain murto-osan uusiin verrattuna.

Kuinka pieneen tilaan vaunut mahtuvat?

Tavallisessa peräkontissa vaunuja kuljettavat kannattaa testata käytännössä ennen lopullista ostopäätöstä, että vaunut todella mahtuvat kyytiin. Suurimpien yhdistelmävaunujen kanssa voi käydä helposti niin, että ne mahtuvat kyytiin vain niin, että renkaat otetaan ensin pois. Kovin hankalaa tämäkään ei tietysti ole, mutta jos ylimääräinen askartelu ei houkuta, kannattaa valita suosiolla pienempi malli.

Millainen on vaunujen ratasosa?

Kun lapsi hieman kasvaa ja oppii istumaan, yhdistelmävaunujen kantokopan voi nostaa pois ja käyttää vaunuja rattaiden tapaan. Monissa vaunuissa ratasosa on käännettävissä niin, että lapsi voi matkata joko kasvot tai selkä menosuuntaan. Tarkasta myös, miten moneen asentoon selkänoja kääntyy ja että onhan rattaissa kunnon 5-pistevaljaat.

Entäpä kolmipyöräiset?

Kolmipyöräiset vaunut kääntyvällä etupyörällä yleistyivät katukuvassa vuosituhannen vaihteen jälkeen. Kolmipyörät ovat ketteriä esimerkiksi kaupungin vilinässä, ja lenkkeileviä vanhempia tällaiset vaunut näyttävät myös viehättävän. Muilta ominaisuuksiltaan kolmipyöräiset yhdistelmävaunut ovat perinteisten nelipyöräisten kaltaisia muutoin, mutta jotkut mallit saattavat sisätilavuudeltaan olla hieman pienempiä.

Kaksi lasta, yhdet kärryt 

Tuplarattaat tulevat tarpeeseen kaksosten kanssa. Myös vauvan ja isosiskon tai –veljen kärrääminen yksissä vaunuissa onnistuu, sillä tuplarattaisiin voi toiselle puolelle laittaa kantokopan, ja toisella puolella vanhempi lapsi voi matkata istuma-asennossa. Rattaita on kahdenlaisia: Leveässä mallissa lapset kulkevat rinnakkain ja pitkässä mallissa lasten peräkkäin. 

Entä sitten kun vaunut käyvät tarpeettomiksi?

Käytetyt vauvanvaunut menevät hyvin kaupaksi, mutta kovin suureen hintaan niiden myyminen onnistuu harvoin. Markkinoille tulee joka vuosi uusia vaunuja uusine kuoseineen, ja pari vuotta vanhat vaunut voivat monen mielestä olla jo vanhahtavan näköiset. Toisaalta tarpeeksi vanhat vaunut ovat muodikkaasti retrot.  

Mitä mieltä olet artikkelista?