Onko haalarissa hyvä vesipilariarvo? Entäpä hankauksenkesto? Corduraa vai suprafilliä? Lasten ulkovaatteet vilisevät jos jonkinlaisia teknisiä ominaisuuksia ja termejä. Tutustu eri materiaaleihin ja ominaisuuksiin. Mukana kätevä ulkovaatesanasto.

Viimeksi päivitetty 13.11.2024

Suomen sää on oikukas: etenkin välikausina lämmin auringonpaiste voi vaihtua hetkessä räntäkuuroon.

 



 

Siksi on syytä pitää huoli, että ulkovaatevarastosta löytyy lämmikettä joka keliin. Ulkovaatteiden pitäisi kestää vettä, tuulta, pakkasta, loskaa ja lasten vilkkaita leikkejä.

Hyvä ulkovaate on myös helppo pukea, ja se yllään lapsen on mukava liikkua.

Haasteisiin vastaavat monenlaisia sääolosuhteita ja kovaakin kulutusta kestävät tekniset ulkovaatteet.

Teknisen vaatteen tunnistaa yleensä vaatteen nimessä tec- tai tech-päätteestä tai kurkistamalla tuotelappua, joka kertoo, mitä ominaisuuksia vaate pitää sisällään.

Katse vesipilariarvoon ja hankauksenkestoon

Vaatteen teknisyyttä mitataan muun muassa vesipilariarvolla, hankauksenkestolla ja hengittävyydellä. Nämä arvot ilmoitetaan tuotetiedoissa.

Vesipilariarvo kertoo vaatteen vedenpitävyyden, hankauksenkesto puolestaan kulutuksenkestävyyden.

Monesti ulkovaatteissa erityisesti vaatteen alaosa on kulutukselle alttiimpi, joten sen kestävyyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Pepun ja polvien kohdat kuluvat ulkovaatteessa tavallisesti eniten.

Kerrospukeutuminen tärkeää etenkin oikuttelevina välikausina

Teknisten ulkovaatteiden yksi olennainen idea on kerrospukeutuminen. Tekninen ulkovaate on pukeutumisen ylin kerros, jonka alle tarvitaan sään mukainen välikerros esimerkiksi villaa tai fleeceä.

Etenkin Suomen vaihtelevilla kevät- ja syyskeleillä kerrospukeutuminen kannattaa.

Tekninen on kallista

Teknisistä ulkovaatteista saa usein pulittaa euron jos toisenkin. Yleensä jo tuotteen hintalappu kertoo vaatteen teknisyyden: parilla kympillä ei vielä saa vaatteeseen tekniikkaa.

Mutta kallein ei myöskään automaattisesti ole teknisin; hintaan vaikuttaa myös vaatemerkin trendikkyys.

Jos kuosi ja muodikkuus ei ole vaatteen tärkein valintakriteeri, kannattaa teknisiä ominaisuuksia vertailla tuotetiedoista tarkkaan.

Kausien vaihtuessa edellisen kauden malleja myydään lastenvaateliikkeissä usein alennuksella, ja moni ostaakin alennusmyynneistä talvi- ja välikausivermeitä varastoon seuraavaa vuotta silmällä pitäen.

Vau.fi suosittelee: Haalarikauppa kukoistaa myös netissä ja kirpputoreilla, jossa kaupataan runsaasti lapsille pieneksi jääneitä välikausi- ja talvivermeitä. Käytetyt vaatteet voivat usein olla myös lähes uuden veroisia niiden lyhyen käyttöjakson vuoksi. Nettiä tai kirpputoreja koluamalla saattaa siis tehdä hyviä ulkovaatelöytöjä. Käytetty vaate on myös on ympäristöteko.

Teknistä ulkovaatetta on hoidettava oikein

Jotta vedenpitävyys ja muut ominaisuudet säilyisivät hyvinä käytössä, vaatii lasten tekninen ulkovaate oikeaoppista huoltoa.

Liiallista pesua on syytä välttää. Kuraroiskeet lähtevät asuista tuoreina kostealla rätillä pyyhkimällä tai suihkuttamalla.

Kun vaate pestään pesukoneessa, on parasta valita matalahko pesulämpötila ja normaalia vähemmän pesuainetta.

Huuhteluainetta ei tulisi käyttää, sillä se voi heikentää vaatteen ominaisuuksia.

Myös kuivauksessa pitää olla tarkkana: suositeltavin kuivaustapa on laittaa vaate ilmavasti nurinpäin henkarille huonelämpöön kuivumaan.

Rumpukuivausta tai kuivauskaappia ei teknisille vaatteille suositella, ainakaan korkeissa lämpötiloissa.

Liian kuuma lämpötila voi heikentää vaatteen kosteussuojausta ja saumojen teippausta, sillä kuumassa kosteussuojakalvo ja saumateippaukset voivat irrota.

Pieni ulkovaatesanasto – näin onnistut materiaalin valinnassa

Bemberg

Ulkovaatteiden pehmeä ja lämmin vuorikangas.

Cordura

Vahva, erittäin hyvin hankausta ja kovaa kulutusta kestävä kangas.

Gore-Tex

Mikrohuokoinen suojakalvo, jota käytetään vaatekankaissa. Veden- ja tuulenpitävä, hengittävä materiaali.

Hankauksenkestävyys

Kertoo Martindale-arvolla, kuinka kovaa kulutusta vaate kestää. Mitä suurempi arvo, sen parempi hankauksenkestävyys. Hankauksenkesto ulkovaatteissa on yleensä 20 000 – 100 000 kierrosta.

Hengittävyys

Kertoo, kuinka hyvin vaatteen kangas hengittää. Hengittävyysarvo ilmaistaan luvulla g/m2/24h, eli kuinka monta grammaa kosteutta kangas läpäisee neliömetrin alalla vuorokaudessa. Mitä korkeampi luku on, sitä hengittävämpää vaatteessa käytetty kangas on.

Pilling

Jos vaatteessa on merkintä ”anti pilling”, silloin vaateelle on tehty nyppyyntymistä estävä käsittely

Suprafill

”Kuravaatemainen” kosteussuojakangas, jota käytetään haalareiden alaosassa.

Tec/tech

Merkintä kertoo, että vaate on ”tekninen”.

Teipatut saumat

Estävät saumakohdista kosteuden pääsyn vaatteeseen.

Thinsulate

Thinsulate on kevyt ja ohut, mutta silti tehokkaasti lämmittävä eriste. Sitä käytetään usein esimerkiksi lapasissa ja päähineissä.

Vesipilariarvo

Kertoo vaatteen vedenpitävyyden eli sen, kuinka suurta vedenpainetta se kestää. Mitä suurempi arvo, sen parempi vedenpitävyys.

Jos vesipilariarvo on 3000 mm, se voidaan luokitella vedenpitäväksi. Sen alle olevat luokitellaan vettähylkiviksi. Vedenpitävien vaatteiden vesipilariavo on yleensä 3000-10 000 mm.

Mitä mieltä olet artikkelista?