Viimeksi päivitetty 1.11.2022
1. Lapsen vaatteen koko määräytyy pituuden tai iän mukaan
Useimmat lastenvaatemerkit ilmoittavat vaatteen koon vauvan pituuden (esim. 50, 52, 60, 62, 68) tai iän (esim. 0–3 kk, 3–6 kk tai 6 kk, 9 kk) mukaan.
Ilmoitettu koko tarkoittaa, että vaate mahtuu lapselle siihen asti, kun hän on enintään mainitun ikäinen tai kokoinen.
Jos vauvasi on esimerkiksi 6 kuukautta vanha, hänelle kannattaa vaate, jossa on merkintä 74 cm tai 9 kk.
Sovita sentit oikeaan ikään:
50: 0-1 kk
56: 1-2 kk
62: 2-4 kk
68: 4-6 kk
74: 6-9 kk
80: 9-12 kk
86: 1-1,5 v.
92: 1,5 v.
98: 2-3 v.
104: 3-4 v.
110: 4-5 v.
116: 5-6 v.
Saatat törmätä myös tuplamerkintöihin 98/104 tai 110/116. Ne tarkoittavat, että vaate mahtuu lapselle noin 2–4-vuotiaana tai 4–6-vuotiaana.
2. Samalla kokomerkinnällä varustetut vaatteet eivät ole aina aivan samankokoisia.
Voisi luulla, että tiettyä kokoa olevat vaatteet olisivat aina saman kokoisia. Asia ei kuitenkaan ole aina näin.
Jotkut vaatteet ovat pienempiä ja jotkut suurempia. Koko vaihtelee merkin ja valmistusmaan mukaan.
Usein esimerkiksi espanjalaiset ja ranskalaiset vaatteet ovat pienempiä, kuin skandinaaviset vaatteet.
Jos et ole varma koosta, kannattaa valita suurempi koko. On mukavampaa jättää hieman kasvuvaraa, kuin huomata että vaate on juuri sopiva vain pienen hetken.
3. Lapsesi voi kasvaa kokotaulukkoa nopeammin
Jos lapsesi kasvaa keskikäyrällä, voit hyvin valita vaatteet iän perusteella. Lasten kasvu ei kuitenkaan ole aina tasaista.
Kasvupyrähdyksen tullessa sopiva vaate saattaa jäädä pieneksi jopa viikossa. Isompia vaatteita kannattaa ostaa jo hieman etukäteen, jotta lapsella on koko ajan sopivan kokoisia vaatteita.
4. Hattu valitaan päänympärysmitan mukaan
Joskus hatuissa on myös ikämerkintä. Hattua kannattaa kokeilla päähän ennen ostamista, sillä hattukoot vaihtelevat suuresti.
5. Kengänkoko haltuun
Lasten kengänkoko määräytyy samoin, kuin aikuisilla. Oikeankokoisessa kengässä on sormen levyinen kasvuvara, mutta kenkä ei saa kuitenkaan hölskyä jalassa.
Oikean koon lisäksi kenkää valitessa pitää ottaa huomioon jalan muoto, sillä lapsella voi olla keskimääräistä leveämpi tai kapeampi jalka.
Kenkiä kannattaa aina myös kokeilla jalkaan ennen ostopäätöstä – aivan kuin me aikuisetkin teemme.
Sopivan kengän valinta ei ole aivan helppoa, joten pyydä kenkäliikkeessä apua asiantuntevalta myyjältä.
6. Älä osta liikaa vaatteita – vauvat kasvavat nopeasti
Monesti vanhemmat joutuvat pakkaamaan pois pieneksi jääneitä vaatteita, joita ei ole ehditty juurikaan käyttää. Kaikkein pienimmät vaatteet ovat söpöjä, mutta ne eivät välttämättä mahdu vauvalle ollenkaan.
Vauva myös kasvaa nopeasti ulos ensimmäisistä vaatteistaan, joten vaatekappaleita ei tarvita kovinkaan montaa. Et todennäköisesti tarvitse 20 bodya, jotka ovat kokoa 50.
On kätevintä hankkia muutama vaatekappale etukäteen, ja täydentää varastoa tarvittaessa.
Mikään ei myöskään estä ostamasta vaatteita vähän suuremman kokoisena, jolloin niissä on hieman kasvunvaraa – kunhan lapsi ei kuitenkaan huku liian suuriin vaatteisiin.
7. Perusvaatteilla pääsee pitkälle
Vauvat puetaan usein bodyyn ja sukkahousuihin – eikä syyttä! Asu on helppo ja mukava päällä.
Lisäksi kaapista on hyvä löytyä housuja, sukkia, hattuja ja takkeja. Muut vaatteet valitaan vuodenajan mukaan.
On tärkeää pitää mielessä, että vauvat ovat hyvin aktiivisia, joten vaatteet eivät saisi liikaa rajoittaa lapsen liikkumavapautta.
8. Villa, puuvilla, bambu…?
Villaa arvostetaan suuresti, mutta se ei sovi aivan kaikille lapsille. Lapset, joilla on atooppinen ihottuma, viihtyvät yleensä parhaiten muissa materiaaleista valmistetuissa vaatteissa. On hyvä muistaa, että puuvilla kuivuu monia muita materiaaleja hitaammin niin pesun jälkeen, kuin kastuttuaan esimerkiksi vauvan sylkeen ja voi sen vuoksi tuntua kylmältä iholla.
Lue myös: Monilla lapsilla on liian pienet kengät
9. Osta oikean kokoinen vaate oikeaan vuodenaikaan
On houkuttelevaa ostella vaatteita alennusmyynneistä, mutta shoppaillessakin on syytä pitää järki kädessä.
Ei ole hauskaa huomata ostaneensa shortsit, jotka ovat sopivat marraskuussa tai toppatakin, joka mahtuu lapsen päälle ainoastaan kesäkaudella.
Lapsen ylle sovittaminen on hyvä neuvo, mutta myös lapsen kasvu kannattaa huomioida vaateostoksilla. J
os lapsi kasvaa oikein kovaa tahtia, toppapuku saattaa jäädä pieneksi jo ennen joulua ja joudut ostamaan vielä toisen mokoman.
10. Vältä hupullisia sisävaatteita vauvoilla
Hupulliset vaatteet saattavat näyttää tyylikkäiltä ja katu-uskottavilta. Lapsen ei ole kuitenkaan kovin mukavaa maata lattialla, jos pään alla on muhkurainen mytty kangasta.
Niin kauan, kun lapsi makaa suurimman osan ajasta selällään, hupparia ei ole suositeltava vaate. Ulkovaatteissa huppu on kuitenkin paikallaan, sillä talvella siitä voi olla ihan oikeasti hyötyä.
11. Mekot ovat söpöjä, mutta eivät aina käytännöllisiä
Söpöillä pikku mekoilla on taipumusta kasaantua lapsen kainaloiden alle ja ryttääntyä kontatessa, mikä voi vaikeuttaa liikkumista.
Hienostelumekko on hauska olla olemassa, mutta niitä ei välttämättä tarvita kovinkaan monta.
Kun lapsi oppii kävelemään, mekot voivat kuitenkin olla sekä söpöjä että käytännöllisiä.
12. Hankalat sukat
Vauvat ja sukat eivät aina tunnu sopivan kovin hyvin yhteen, sillä sukat tuppaavat tipahtamaan. J
okaisen on itse kokeiltava, mikä toimii parhaiten omalla lapsella.
Sukat saattavat pysyä paremmin jalassa, kun ne on vedetty housun lahkeen päälle. Tai sitten ne pysyvät paikallaan vain lahkeen alla.
Joissakin sukissa on käännetyt varret, joten niitä voi auki käärittyinä pitää polvisukkina. Joillakin pitkät sukat pysyvät paremmin jalassa.
13. Haalari ja potkupuku – sukkaosalla vai ilman?
Ensimmäiset päivät ja viikot vauva on enimmäkseen sikiöasennossa, jalat vedettynä koukkuun lähelle vartaloa.
Kun vauva alkaa suoristaa jalkojaan enemmän, sukalliset potkupuvut pitävät jalat mukavan lämpiminä. Ne kuitenkin jäävät nopeammin pieniksi, kuin puvut, joissa on avonainen lahkeensuu.
Taaperoilla sukkaosattomat puvut ovat käytännöllisempiä, mutta silloin pitää keksiä, miten erilliset sukat saa pysymään jaloissa.
14. Kietaisuvaatteet ovat taivaanlahja vanhemmille
Etenkin ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tuleville kietaisubodyt ja -paidat ovat suuri ilo.
Monikaan vanhempi ei halua ahtaa vauvansa pientä ja herkkää päätä läpi ahtaasta paidankauluksesta. Kietaisupaitoja käyttämällä tältä voi välttyä.
Kietaisuvaatteet ovat käteviä aivan pienille vauvoille mutta eivät välttämättä enää, kun lapsi kannattelee jo itse päätään.
Lue myös: Kestovaippa – onko vaippailu ekologista?
15. Pese lastenvaatteet ennen käyttöä
On hyvä nyrkkisääntö pestä vauvan vaatteet aina ennen käyttöönottoa.
Vaatteisiin on saattanut jäädä valmistusprosessissa käytettyjä kemikaaleja tai kerääntyä pölyä varastoinnin aikana ja myyntirekissä roikkuessa.
16. Coolit juhliin, käytännölliset arkeen
On olemassa valtavasti söpöjä ja tyylikkäitä vauvanvaatteita. Jotkut niistä ovat myös käytännöllisiä, mutta eivät kaikki.
Makeat farkut ja kauluspaita sopivat erinomaisesti juhlimiseen, mutta jokapäiväisessa käytössä ne eivät ole käytännöllisiä.
Ota tämä huomioon, kun ostat vaatteita. Asian huomaaminen voi säästää euron jos toisenkin: Siisteimmät vaatteet kun ovat usein myös kalliita, joten jos niitä käytetään ehkä vain pari kertaa, juuri sitä kaikkein kalleinta mallia ei ehkä kannata valita.
17. Mieti ostaessa myös vaatteen pesemistä
On hyvä, jos vauvanvaatteen saa pestä 60 asteessa. Korkeassa lämpötilassa irtoavat hankalammatkin tahrat.
On myös suositeltavaa valita vaatteita, jotka voi pestä yhdessä muiden vaatteiden kanssa – joko vauvan omien tai muun perheen vaatteiden kanssa.
Jos perheessä käytetään kuivausrumpua, kannattaa tarkistaa, kestääkö vaate rumpukuivausta. Vaatteita pestään usein, joten ne joutuvat kovalle kulutukselle sekä pesujen että kuivauksien aikana.
18. Jos vauvasi puklailee
Jotkut vauvat puklailevat enemmän kuin toiset. Jos sinulla on paljon puklaava vauva, huomaat että pyykkiä syntyy valtavasti.
Sen vuoksi myös vaihtovaatteita saa olla reilusti. Ja huomaa: ruokalappu voi vähentää pyykkiä ihmeen paljon!
19. Ovatko kengät vauvalle tarpeen?
Ytimekäs vastaus otsikon kysymykseen on: eivät ole. Itse asiassa kenkien käyttöä ei suositella ennen, kuin lapsi alkaa kävellä ulkona.
Jalalle on parasta, jos sen ja kävelyalustan välillä on mahdollisimman vähän mitään. Suositeltavinta on kulkea paljain jaloin aina, kun lämpötila sen sallii.
Vauvankengät ovat söpöjä, mutta ne voivat haitata liikkumista ja siksi niitä on viisainta välttää. Ulkoillessa vettä hylkivästä kankaasta valmistetut sukat tai pehmeät tossut ovat hyvä vaihtoehto.
20. Tuplana kaikkea?
Pitäisikö kaikkia vaatteita hankkia kaksin kappalein sen vuoksi, että yhden kastuessa olisi toinen samanlainen varalla odottamassa?
Ei aina. Paljon riippuu myös siitä, kuinka paljon vaatteita jaksaa kuljettaa paikasta toiseen.
On fakta, että päivähoidossa tarvitaan vaihtovaatteita, mutta tarvitseeko lapsi oman kurapuvun hoitopaikkaa varten? Toisten mielestä tarvitsee ja toisten mielestä ei.
Hyvä vinkki on hankkia lisäkappaleita tarpeen mukaan. Jos päädyt hankkimaan kaksi kurapukua, voit tuoda toisen kotiin pesuun ja jättää puhtaan valmiiksi hoitopaikkaan.
21. Harkitse kerrospukeutumista
Lapset puetaan yleensä liian lämpimästi.
Jos paksu villapaita taas riisutaan, lapselle voi tulla liian kylmä. Kaikkein viisainta on pukea päälle monta ohutta vaatekerrosta.
22. Makuupussissa vaunuissa nukkuvat lapset tarvitsevat usein varsin vähän vaatteita päälleen
Pienten lasten lämmönsaately ei toimi vielä kovin hyvin, joten vauvat voivat ylikuumentua helposti. K
okeile vauvan niskaa – jalat ja kädet voivat olla kylmiä, vaikka vauvalla olisi lämmin.
Paksu toppavaatekerros makuupussin lisäksi on harvoin hyvä ajatus.
23. Vähennä vaatetusta sisätiloissa
Kun vauva nukkuu vaunuissa ostosreissun aikana, hänen antaisi mieluiten nukkua rauhassa. Lapselle tulee kuitenkin helposti todella kuuma pussissaan ja hatussaan.
Siksi vauva pitäisi aina riisua, kun siirrytään sisätiloihin. Lapsi kannattaakin jo etukäteen pukea vaatteisiin, jotka on helppoa riisua tarvittaessa.
24. Asusteet – hiuspannat, aurinkolasit ja lakit – mikä on käytännöllistä ja mikä ei?
Monet vauvoille tarkoitetut asusteet eivät ole käytännöllisiä, vaikka on toki olemassa poikkeuksiakin.
Vauvat kuitenkin useimmiten repivät heti tilaisuuden tullen päästään kaikki hiuspannat, aurinkolasit ja lippikset.
Kysymys kuuluukin: onko asusteella jokin tarkoitus? Jokainen tekee omat valintansa, mutta on syytä miettiä, ostaako asusteita vauvaa vai itseään varten.
25. Unipussi voi olla käytännöllinen
On olemassa unipusseja jotka voi kiristää umpeen jalkopäästä. Unipussi voi olla hyvin käytännöllinen ensimmäisinä viikkoina, kun vauva pitää jalkojaan koukussa vatsansa päällä.
Se voi myös helpottaa yöllistä vaipanvaihtoa. Monet vanhemmat valitsevat mieluummin unipussin, kuin peiton. Jotkin pussit kiinnitetään neppareilla ja toiset vetoketjulla.
26. Kypärämyssyt ovat käteviä
Vauvoilla ei ole kovin pitkä kaula, joten kaulaliinan käyttö voi olla hankalaa. Toisaalta ulkona ei välttämättä tarkene ilman jonkinlaista lämmikettä myös kaulan alueelle.
Kypärämyssy on täydellinen ratkaisu pulmaan. Kypärämyssyn voi valita vuodenajan mukaan – ohuempi välikausiksi ja paksumpi myssy talvea varten.