Kevät tekee tuloaan ja on aika etsiä lapselle kepeämmät kengät. Nyt kipinkapin kenkäkauppaan! Mutta minkälaiset kengät kovalle kengänkuluttajalle oikein kannattaa ostaa?
Kävelen kolmevuotiaan poikani kanssa Jyväskylän Ecco-kenkäkauppaan. Kenkämyyjä Jonna Toivonen saapuu alta aikayksikön auttamaan meitä kenkävalinnassa.
Myynnissä näyttää olevan aivan samoja kenkiä, joita lapseni pitää tällä hetkellä jalassa viime vuoden jäljiltä. Toteamme ykskantaan, että vanhan kengän väri on muuttunut sinisestä harmaaksi.
”Parempi niin. Sinua harmittaisi enemmän, jos kengät olisivat edelleen samanlaiset kuin kaupasta ostettaessa. Kyllä kengät on tehty käytettäviksi”, Toivonen sanoo.
Lue myös: Lastenvaatteita sukupuolineutraalisti
Isot kengät isolle miehelle
Katsotaanpa sitä jalan kokoa. Lyhyen nahistelun jälkeen lapsi suostuu seisomaan venkoilematta mitan päällä.
”Näyttää kokoa 27. Hieman menee jo 28 puolelle”, Toivonen kertoo.
Lapsella on nyt jalassa kengät, joiden koko on 25. Miksi lapsi ei valittanut, jos kenkä on kerran liian pieni?
”Pienet lapset eivät vielä osaa sanoa, miltä oikean kokoisen kengän pitäisi tuntua. Jos varpaat osuvat kengän kärkeen, lapset vain kipristävät varpaitaan. Tämä näkyy usein vielä jalan mittaustilanteessa. Joskus lapsen jalkaa pitää oikein kutittaa, että lapsi suoristaisi varpaansa mittauslaudalla”, Toivonen kertoo.
Lue myös: Suojaa pienet silmät aurinkolaseilla
Voi hirvitys! Olenko ehtinyt pilata lapsen jalan?
”Liian pienet kengät voivat kyllä aiheuttaa vaivaisenluun. Mutta ei yksillä kengillä vielä jalkoja ehdi pilata”, Toivonen rauhoittelee.
Edellisvuoden kesäkengät eivät vielä ole niin pienet, että lapsi olisi joutunut kipristämään varpaita, eikä vaivaisenluitakaan näy, joten uskon selvinneeni pelkällä säikähdyksellä. Teen tosin sopimukseni itseni kanssa: seuraavana vuonna lapsen kesäkengät täytyy ostaa aikaisemmin.
Asiantuntevaa palvelua kenkäkaupasta
Mitä lapsen kenkäostoksilla kannattaa huomioida, ettei tule ostettua täyttä sutta?
”Kengän täytyy tukea kunnolla lapsen kantapäätä. Kengän pohja ei myöskään saisi olla niin löysä, että sitä voi kiertää ympäri. Hyvä kenkä antaa kunnolla tukea”, Toivonen listaa.
Lue myös: Hoitolaukussa kaikki tarpeellinen
Myös materiaalilla on väliä.
”Nahkakenkä on paras. Nahka hengittää, kun taas keinonahkakengät hiostavat. Hyvä lapsen kenkä on myös kestävä. Lapset kuluttavat kenkiä aivan eri lailla kuin aikuiset”, Toivonen kertoo.
Lue myös: Huippumuotia lapsille
Entäpä sitten kasvuvara? Kuinka paljon hyvin valitussa kengässä on tyhjää tilaa kärjessä?
”Uusiin kenkiin jätetään 1,5–2 sentin kasvu- ja liikkumisvara. Kesäkengissä kasvuvara voi olla pienempi. Talvikenkiä pidetään pidempään, joten varaa kannattaa olla reilusti”, Toivonen sanoo.
No nyt on varpailla kunnolla tilaa. Eikä sitten muuta kuin pihalle juoksentelemaan!