Jälkivuoto alkaa sen jälkeen, kun vauva on syntynyt. Miksi synnyttänyt vuotaa? Lue Vanhemmuusmatkan kätilöiden vastaukset yleisimpiin kysymyksiin jälkivuodosta.

Viimeksi päivitetty 8.3.2023

Mitä jälkivuoto on?

Kun vauva on syntynyt, istukkaa ei enää tarvita. Siksi istukka irtoaa kohdun sisäpinnasta. Kohtuun jää istukan kokoinen vuotava haavapinta, joka sulkeutuu muutamassa viikossa. Haavapinnan kautta tihkuva veri tulee ulos jälkivuotona emättimen kautta.

 



 

Mistä jälkivuoto koostuu?

Jälkivuoto koostuu verestä ja istukan alla olleen limakalvon jäänteistä. Jälkivuodossa saattaa olla myös verihyytymiä. Kananmunaa pienemmät verihyytymät ensipäivinä synnytyksen jälkeen ovat normaaleja.

Kuinka kauan vuoto kestää?

Jälkivuoto kestää normaalisti noin 3–6 viikkoa synnytyksen jälkeen. Jälkivuodon kesto vaihtelee yksilöllisesti. Uudelleensynnyttäjän jälkivuoto voi olla erilaista, kuin aikaisempien synnytysten jälkeen.

Aiheuttaako jälkivuoto kipua?

Jotta kohdun haavapinta sulkeutuu, kohdun täytyy supistua raskautta edeltäneeseen kokoonsa. Jälkivuoto itsessään ei aiheuta kipua, mutta haavapintaa sulkevat jälkisupistukset voivat olla kivuliaita. (Katso video jälkisupistuksista.)

Voiko vuoto alkaa uudelleen?

Kertaalleen loppunut jälkivuoto voi alkaa uudelleen. Jälkivuodon määrän tulisi kuitenkin olla pääosin hiipumaan päin. Kotona tavallisen kuukautissiteen pitäisi riittää jälkivuodon imemiseen.

Tuleeko jälkivuotoa sektion jälkeen?

Myös sektion, eli keisarileikkauksen jälkeen tulee jälkivuotoa. Sektiossakin istukka irtoaa kohdun seinämästä ja jättää jälkeensä vuotavan haavapinnan.

Miksi ja miten jälkivuotoa seurataan?

Jälkivuotoa seuraamalla voidaan varmistua siitä, että haavapinta alkaa sulkeutua, eikä kohtuun ole kehittymässä tulehdusta. Hoitohenkilökunta seuraa jälkivuodon määrää, koostumusta, väriä ja hajua.

Sairaalassa hoitajat pyytävät äitiä näyttämään sidettä, johon jälkivuotoa on kertynyt. Kainostelu on turhaa, hoitajat näkevät jälkivuotoa päivittäin.

Hoitaja seuraa kohdun tyhjentymistä ja supistumista painamalla sitä vatsan päältä kädellään. Kun kohtua painetaan, jälkivuoto puristuu ulos ja kohtu pääsee supistumaan helpommin. Painettaessa äiti on selinmakuulla, polvet koukussa.

Milloin vuodosta pitää huolestua?

Jälkivuodon määrän tulee hiljalleen vähentyä ja veren muuttua tuoreesta rusehtavaksi.

Mikäli jälkivuodon aikana nousee kuume, tulee runsasta verenvuotoa, pahanhajuista vuotoa, isoja verihyytymiä tai alavatsakipua, ota yhteys neuvolaan tai synnytyssairaalaan.

Nämä oireet voivat aiheutua kohtutulehduksesta, joka vaatii antibioottihoidon.

Miten huolehtia hygieniasta jälkivuodon aikana?

Aluksi side kannattaa vaihtaa monta kertaa päivässä. Luontevinta se on vessakäyntien yhteydessä.

Samalla alapäätä kannattaa puhdistaa bideesuihkulla. Suihkuttaminen helpottaa samalla pissaamista, kun pissa ei kirvele limakalvoilla. Tulehdusriskin vuoksi jälkivuodon aikana ei saa käyttää kuukuppia tai tamponeja.

Myös uimista ja kylpemistä tulee välttää tulehdusriskin vuoksi. Saunoa saa omien fiilisten mukaan.

Seksi ei ole missään tapauksessa kiellettyä, jos te molemmat olette siihen valmiita. Muistakaa kuitenkin käyttää kondomia, sillä jälkivuodon aikana bakteereilla on reitti kohtuun emättimen kautta.

Mikä Vanhemmuusmatka?

Vanhemmuusmatka on perheesi matkaopas vanhemmuuteen.

Saat käyttöösi kahden kätilön osaamisen, tiedon ja tuen ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka keskellä yötä vauvan huutaessa.

Tervetuloa Suomen kattavimpaan perhe- ja synnytysvalmennukseen verkossa!

Tutustu lisää: Vanhemmuusmatka.fi 

Mitä mieltä olet artikkelista?