Suomessa lähes kaikki synnyttävät sairaalassa. Vaikka kotisynnytyksiä ei ole organisoitu meillä osaksi terveydenhuollon palveluja, sekin on mahdollista, mutta vaatii tulevilta vanhemmilta enemmän vaivannäköä kuin sairaalasynnytykseen valmistautuminen.
Viimeksi päivitetty 23.4.2008
Useimmat äidit synnyttävät asuinpaikkaansa lähinnä olevassa synnytyssairaalassa. Suomessa synnytystoimintaa on keskitetty viimeisten 10 vuoden aikana suurimpiin asutuskeskuksiin.
Jos asut paikkakunnalla, jossa on pieni oma sairaala, hakeudut sinne varmasti hoitoon. Pienissä alue- tai suurissa paikallissairaaloissa hoidetaan enimmäkseen matalan riskin synnytyksiä.
Jos sinun tai lapsesi hoito vaatii erityishoitoa, voidaan sinut siirtää pienestä synnytyssairaalasta lähimpään yliopistosairaalaan. Suurin osa naisista synnyttää keskus- tai yliopistosairaaloissa.
Sairaalassa tavoitellaan kodinomaista tunnelmaa
Lähes kaikki synnyttävät lapsensa sairaalassa. Suomessa ei ole organisoitu kotisynnytyksiä terveydenhuollon palveluna kuten monissa muissa maissa. Sairaalasynnytyksen etuna on, että käytettävissä on ammattitaitoinen henkilökunta ja tarkoituksenmukaiset tilat.
Sairaaloiden hoitoympäristöä on muutettu kodinomaisempaan muotoon ja viihtyvyyttä on lisätty perhekeskeisyyteen panostaen. Pienessä synnytyssairaalassa toiminta on keskitetty ja sinulla on mahdollisuus tavat hoitohenkilökuntaa jo ennen synnytystä. Tämä lisää turvallisuuden tunnetta, kun vastassa on jo tuttu ihminen.
Suuressa sairaalassa äidit siirtyvät osastolta toiselle ja hoito jatkuu eri henkilökunnan kanssa. Hoidon jatkuvuutta on kehitetty ja tavoitteena myös isossa sairaalassa on, että äidin hoidosta vastaa sama kätilö tai lääkäri mahdollisimman usein. Myös suuren sairaalan ilmapiiri ja ympäristö yritetään pitää kodinomaisena.
Sairaaloiden hoitokulttuurit vaihtelevat
Eri sairaaloiden hoitokulttuurit vaihtelevat jonkin verran. Kaikkiin synnytyssairaaloihin voi käydä tutustumassa perhekierroilla jo raskauden aikana ja tuolloin voi saada selvennyksiä asioihin, jotka ehkä askarruttavat mieltäsi. Toisissa synnytyssairaaloissa annetaan myös synnytysvalmennusta.
Ota selvää synnytyssairaalan tarjoamista mahdollisuuksista tutustua sairaalan hoitokäytäntöihin jo etukäteen.
Kotisynnytyksiä harvakseltaan
Stakesin syntymärekisterin mukaan Suomessa ainakin 11 lasta synnytettiin suunnitellusti jossakin muualla kuin sairaalassa vuonna 2006. Vaikka kotisynnytys on periaatteessa mahdollista valita, käytännössä asiaa hankaloittaa se, että kätilöt eivät vastuukysymysten vuoksi mielellään lähde mukaan kotisynnytyksiin. Myös yleinen asenneilmasto on kotisynnytyksiä vastaan.
Vastapainoa yleiselle asenteelle voi saada Aktiivinen synnytys ry:stä. Yhdistyksen verkkosivuilta löytyy artikkeleita aiheesta sekä ohjeita kotisynnytykseen valmistautumiseen.
Oma valinta
Usein äiti valitsee synnytyssairaalan jo siinä vaiheessa kun hän menee ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen. Potilaspapereiden täyttäminen aloitetaan sairaalassa tuolloin.
Tutustuminen sairaalaan perhekierrolla selventää sinulle sairaalan hoitokulttuuria ja antaa sinulle mahdollisuuden saada selvennystä asioihin, joihin itse pystyt vaikuttamaan.
Asioista on hyvä keskustella myös neuvolassa, jolloin sinulle tulee selkeämpi kuva tapahtumien kulusta ennen synnytystä ja elämästä synnytyksen jälkeen. Usein raskauden aikana keskitytään niin tiiviisti edessä olevaan synnytykseen, että unohdetaan, että myös synnytyksen jälkeen on elämää. Lapsiperheen elämä on toisenlaista, kuin elämä ennen lasta.
Kotiin sitten kun oma ja lapsen vointi sen sallii
Synnytyksen jälkeen sairaalassa hoitoaika on vain muutaman päivän, keskimäärin 3–4 vuorokautta. Voit itse päättää milloin olet valmis lähtemään kotiin pienen vauvasi kanssa. Kotiinlähtö riippuu omasta sekä lapsen voinnista. Lastenlääkäri tutkii lapsen ennen kotiinlähtöä.
Pääasia on, että teet valintasi itse – paitsi, jos kyseessä on riskiraskaus tai on syytä epäillä synnytyskomplikaatioita. Jos lapsi antaa odottaa maailmaantuloaan reilusti yli lasketun ajan, on turvallisinta synnyttää synnytysosastolla.
Ennen kuin teet päätöksesi…
Kun valitset synnytyspaikkaasi, on tärkeää vertailla eri vaihtoehtoja:
- Mikä on turvallisinta itsellesi ja lapsellesi?
- Missä tunnet olosi turvalliseksi ja pystyt rentoutumaan?
- Millaista kivunlievitystä toivot?
On tärkeää, että voit synnyttää rauhassa riippumatta siitä missä synnytät. Tästäkin voi olla hyvä keskustella kätilön kanssa. Ja riippumatta siitä, missä synnytät, sinä itse päätät kehostasi ja synnytyksestäsi. Ympäristön tulee olla häiriötön ja turvallinen.
Lue lisää synnytyksestä: