"Kolmen ässän starttipakettia" suositellaan kansanomaisena rohtona synnytyksen käynnistämiseen. Mutta jouduttavatko mitkään kotikonstit synnytystä oikeasti? Kyllä, yksi. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Jaana Kröger kertoo totuuden omatoimisesta synnytysten nopeuttamisesta.

Viimeksi päivitetty 22.8.2019

”Saunalla ei ole minkäänlaista vaikutusta synnytyksen kulkuun. Se on pelkkä uskomus”, Kröger tyrmää.

 



 

No entäs se siivoaminen? Tai ylipäätänsä liikkuminen? Voiko jumppaamalla edistää lapsen syntymää?

”Kätilöt Itävallassa kehottavat äitejä kiipeämään vuorelle loppuraskaudessa. Mutta ei ainoastaan kerran, vaan vuorelle pitää kiivetä joka päivä viikkojen ajan ennen synnytystä”, Kröger kertoo.

Siis joka päivä joulusiivous parin viikon ajan ja lapsi lähtee liikkeelle? Ei aivan.

”Liikkuminen ei käynnistä synnytystä, mutta hyvä kunto tekee synnytyksestä helpomman ja nopeamman”, Kröger sanoo.

Onko sitten millään äidin tekemällä asialla minkäänlaista vaikutusta synnytykseen? Yhdellä on. Nimittäin seksillä.

”Siemenneste sisältää prostaglandiini-kudoshormoneja, jotka pehmentävät kohdunsuuta ja voivat näin nopeuttaa synnytyksen alkamista”, Kröger kertoo.

 

Jo alkanutta synnytystä voi nopeuttaa

Itse synnytyksen alkamiseen on äidin vaikea vaikuttaa. Synnytyksen aikana voi kuitenkin tehdä valintoja, jotka antavat vauhtia synnytykseen.

”Liikkuminen synnytyksen aikana helpottaa kipuja. Se saattaa myös edistää synnytystä. Äidit kuitenkin harvemmin liikkuvat, sillä puudutus hankaloittaa liikkumista”, Kröger kertoo.

”On todettu käytännössä, että peräruiske saattaa nopeuttaa jo käynnistynyttä synnytystä. Tätä asiaa ei tosin ole tutkittu.”

Sairaalassa lisää keinoja käynnistykseen

Seksin lisäksi ei ole oikeastaan mitään, millä äiti voisi saada synnytyksen käynnistymään. Sairaalassa keinoja on kolme.

”Oksitosiinitippa, prostaglandiinitabletti tai kalvojen puhkaisu”, Kröger luettelee.

Oksitosiini on nopeasti hajoava supistuksia voimistava hormoni, jonka avulla voidaan myös testata sikiön valmiutta syntyä alateitse.

”Jos epäillään, ettei lapsi kestä alatiesynnytystä, äidille voidaan antaa oksitosiinia. Supistuksen aikana sikiötä tarkkaillaan ja päätetään onko alatiesynnytys riski lapselle”, Kröger selostaa.

Kalvojen puhkaisua voidaan käyttää synnytyksen käynnistämisessä, jos kohdunsuu on lähtenyt avautumaan.

Jos kohdunsuu ei ole lähtenyt avautumaan, käynnistäjäksi valitaan tabletti, jossa on synteettisesti valmistettua prostaglandiini-hormonia.

Mitä mieltä olet artikkelista?