Isätyöntekijä Ilmo Saneri haluaa saada miehet kiinni omaan vanhemmuuteen jo ennen kuin lapsi on syntynyt. Mutta onko kyse miesten laiskuudesta vai naistyöntekijöiden osaamattomuudesta kohdata miehiä. Lue Sanerin pohdinnat.

Viimeksi päivitetty 24.10.2012

”Äidin vanhemmuuden kokemisen käyrä on lapsen syntymän kohdalla jo aika korkealla. Useiden isien kertomuksissa isyys aktivoituu vasta lapsen syntymästä”, Saneri kertoo esitellen käyrää, jolla kuvataan miehen ja naisen kokemusta isyydestä.

 



 

Äidin ja isän kokemukset vanhemmuudesta ovat kaukana toisistaan ennen kuin lapsi syntyy. Raskausaika onkin otollinen eroille, jonka myös tilastot varmentavat.

”Kun näytin käyrän ryhmässäni, paikalla ollut isä innostui: tämä selittää riidat meidän perheessä. Äidin käyrä oli ollut ennen synnytystä niin korkealla, että hän oli kokenut miehen uhkaksi vielä syntymättömälle lapselle. Äiti halusi erota miehestään tästä syystä”, Saneri kertoo.

Lapsen synnyttyä äiti vajosi syvään masennukseen. Hän joutui puoleksi vuodeksi mielisairaalaan. 

”Tarinalla on onnellinen loppu. Äiti voimaantui ja pariskunta teki vielä toisen lapsen”, Saneri sanoo.

Lue myös: Yltiöäidin elämä on suorittamista 

Miksi miehet eivät panosta isyyteen?

Mies saattaa olla lasten hoidon suhteen – varsinkin monen äidin mielestä – auttamaton sohvaperuna. Onko toisilla miehillä taipumusta yrittää päästä isyydestä mahdollisimman vähällä vaivalla?

”Miehisessä keskustelukulttuurissa mies saattaa vähätellä isyyttä. Mies saattaa luulla, että miehen pitää puhua ämmistä, akoista ja pysyä kaukana lastenhoidosta”, Saneri sanoo.

Saneri kuitenkin tietää, että nämä kovaksi keitetyt uhoajat puhuvat kahdenkeskisissä keskusteluissa lämminhenkisesti lapsistaan ja isyydestään.

”Mies saattaa olla pettynyt siihen, että hänen isyytensä on aliarvioitu ja siksi hänen täytyy vähätellä omaa isyyttään”, Saneri huomauttaa.

Lue myös: Vahingossa isäksi 

Miehille miesten tyylillä

Saneri pitää isyyden syntymisen kannalta oleellista, että isät pystyvät puhumaan isyydestä esimerkiksi neuvolassa. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo.

Miesten ja neuvolatätien kohtaamiset harvoin tuottavat syväluotaavia analyyseja isäksi tulemisen tunnoista. Neuvoloissa ja valmennuksessa saatetaankin puhua miehille vieraalla kielellä.  

”Miehillä ei ole puhumisen kulttuuria, jossa sosiaalisista asioista keskustellaan pöydän ääressä. Olen kuitenkin huomannut, että tämä kulttuuri syntyy nopeasti. Jo viisi kertaa isätyöntekijän vetämässä perhevalmennuksessa loi kulttuurin: urheilijamiehet alkoivat puhua, miksi meidän kuntaan pitää tehdä jäähalli, kun on huono päivähoito”, Saneri sanoo.

Sanerin vetämissä perhevalmennuksissa isät on otettu huomioon myös aiheiden tasolla. Hänen mukaansa remontit, perheautot ja turvallisuuskysymykset kuuluvat aidosti nimenomaan isille.

”Olimme yhtenä perhevalmennuskertana autoliikkeessä. Katsoimme siellä, miten istuimet laitetaan autoon oikein. Valmennuksesta tuli tosi hyvää palautetta äideiltä. He iloitsivat siitä, että kerrankin miehet hoputtivat naisia perhevalmennukseen”, Saneri sanoo.

Lue myös: Maksumiehestä isäksi 

Kapteeni käskee: kaikki miehet kannelle!

Miehet kokevat elättämisen ja töissä raatamisen omaksi taakakseen. Niinpä perhe- ja synnytysvalmennus jäävät monelta uraa puskevalta mieheltä kokematta.

Äidit eivät yleensä jätä neuvolakäyntejä välistä. On tietysti lapsen edun mukaista, että raskautta seurataan. Toisaalta myös aktiivinen isyys on perheelle tärkeää.

”Kun isä aktivoidaan ensimmäisen lapsen kohdalla, niin perhe voi aivan varmasti paremmin”, Saneri sanoo.

Äideille on olemassa pakotteita, jos he eivät käy neuvolassa. Pitäisikö siis myös miehille seurata sanktioita, jos he eivät osallistu perhevalmennukseen? Saneri on puhunut asiasta.

”Kukaan ei kyseenalaista, meneekö isä synnytykseen vai ei. Entä jos sanottaisiin, että isän pitää käydä perhevalmennuksessa, että osaa olla synnytyksessä?” Saneri ideoi.

Saneri ei kuitenkaan viime kädessä luota pakkoihin, sillä isyys on miehestä itsestään kiinni.

”Voisin hyväksyä tällaisen pakkomenettelyn välivaiheena. Luotan kuitenkin miesten aitoon haluun olla hyviä isiä. Kun miehelle tulee tarve tulla hyväksi isäksi, hän haluaa itse mennä perhevalmennukseen”, Saneri sanoo.

Artikkeli perustuu Ilmo Sanerin Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä pitämään luentoon.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock

Lue myös:

Isä on äitiä tärkeämpi
Pidämme äitiä lapsen tärkeimpänä huoltajana. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että isän rakkaus muokkaa lapsen persoonallisuutta yhtä paljon tai jopa enemmän kuin äidin rakkaus. Lue lisää uudesta amerikkalaisesta tutkimuksesta.

Kuuluuko isän osallistua synnytykseen?
Mitä jos mies ei halua mukaan synnytykseen? Onko se joka tapauksessa hänen velvollisuutensa? Halusitko sinä kumppanisi mukaan? Osallistu galluppiin!

Hyvä isä
Minkälainen on hyvä isä? Kysymykseen vastattiin Vau.fi-foorumilla.

Mitä mieltä olet artikkelista?