Kun jännität lihasta, se kovettuu. Samoin tapahtuu myös kohtulihakselle. Se ”harjoittelee”, valmistautuu hyvissä ajoin edessä häämöttävään synnytykseen.
Viimeksi päivitetty 12.4.2024
Tavallisimmin ennakoivat supistukset eli harjoitussupistukset alkavat 20. viikon tienoilla. Odottajat, jotka ovat synnyttäneet aikaisemmin, voivat tuntea ennakoivia supistuksia aikaisemminkin.
Jos yhtäkkiä tunnet, että vatsalihaksesi jännittyvät ja mahasi ”muuttuu kovaksi”, sinulla on todennäköisesti ennakoiva supistus.
Ennakoiva supistus yleensä alkaa ylhäältä ja jatkaa matkaansa kohti kohdun suuta. Ennakoivat supistukset ovat aluksi kivuttomia, mutta aivan loppuraskaudesta mukana voi olla myös pientä jomotusta.
Kaikki eivät koe ennakoivia supistuksia
Ennakoivat supistukset voivat alkaa milloin tahansa raskausaikana tai jäädä kokonaan tulematta.
Kohtu ei ole tahdonalainen lihas: et voi itse saada sitä jännittymään tai supistumaan samaan tapaan kuin vaikkapa vatsalihaksiasi.
Epäsäännöllisiä ja joskus jopa kivuttomia
Useimmat ennakoivat supistukset ovat kestoltaan puolisen minuuttia, mutta voivat kestää myös kauemmin. Ne voivat olla täysin kivuttomia, eivätkä ne milloinkaan ole yhtä kivuliaita kuin oikeat supistukset.
Usein ne ovat epäsäännöllisiä ja loppuvat, kun vaihdat istuma-asentoa tai liikut.
Ennakoivat supistukset ja oikeat supistukset ovat erilaisia, mutta ei ole aina helppoa tietää kummista on kysymys. Jos olet epävarma, ja erityisesti jos olet aikaisemmin synnyttänyt ennenaikaisesti, ota yhteyttä kätilöön, lääkäriin tai synnytyssairaalaan.
Ennakoivat supistukset kypsyttävät kohdunkaulaa
Raskauden loppupuolella ennakoivat supistukset ovat tervetulleita. Ne ”kypsyttävät kohdunkaulaa”, eli tekevät sen lyhyemmäksi ja pehmeämmäksi.
Kypsä kohdunkaula on hyvä lähtökohta synnytykseen ja voi lyhentää avautumisvaihetta.
Lue myös: