Kun synnytys käynnistyy, useimmille naisilla ilmestyy pyllyvakoa pitkin kipuava purppuraviiva. Tätä viivaa mittailemalla on mahdollista seurata kohdun suun avautumista. Jonna löysi viime hetkellä ennen synnytyksen käynnistämistä takamuksestaan purppuraviivan. Lue, minkälaista oli tiirata koko perheen voimin pyllyvakoa ennen synnytystä.
Viimeksi päivitetty 18.5.2015
Jonna odotteli vuoden alussa synnytyksen alkamista. Raskaus oli mennyt jo reilusti yliaikaiseksi. Olo alkoi olla todella tukala.
”Ajattelin, että kroppani ei toimi oikein. Pettymys omaa kroppaa kohtaan oli valtava! Inhosin tätä viallista kehoa. Ajattelin, että jossain on vika ja, että vika on minussa”, Jonna kuvailee tuntemuksiaan yliaikaisuudesta.
Jonna oli kokeillut kaikkea. Seksi, siivous ja sauna eli kolme ässää oli ollut kovassa käytössä. Vadelmateen litkimistä oli kokeiltu ja todettu koko kikka humpuukiksi. Mikään ei ollut tuottanut haluttua tulosta. Lopulta verkko tarjosi tietoa, joka helpotti oloa.
”Törmäsin verkossa purppuraviiva-artikkeliin”, Jonna kertoo.
Lue artikkeli, josta Jonna sai idean takamuksensa seuraamiseen: Purppuraviiva takamuksessa kertoo synnytyksen kulusta
Takalistosta löytyi haalea viiva
Koska Jonna etsi epätoivoisesti merkkejä synnytyksen alkamisesta, hän alkoi välittömästi peilata omaa takalistoaan. Peffasta löytyi iloinen yllätys!
”Minä olin sitä mieltä, että takamuksessa oli todella haalea punainen peppuvaosta pakaran päälle nouseva viiva”, Jonna kertoo.
Jonna näki viivan selvästi, mutta kun hän pyysi miestään tarkistamaan pyllyvakonsa, syntyi erimielisyyttä.
”Mieheni oli hyvin skeptinen. Hänen mukaansa pyllyvakoni oli täysin normaali”, Jonna kertoo.
Lue myös: Kätilö kehottaa: ”Pyydä, että saisit nähdä oman istukkasi!”
Seuraavana päivänä viiva kirkastui myös miehelle
Yö meni menojaan ja aamu sarasti uutta perheenjäsentä kuumeisesti odottaville vanhemmille. Nyt oli selvää, että synnytys oli lipunut aavistuksen lähemmäksi. Koko perhe pääsi ihailemaan näyttävää purppuraviivaa Jonnan takamuksessa.
”Katsoin heti aamulla näkyykö peffassa synnytyksen merkkejä. Haalea viiva oli selvästi voimistunut. Nyt miehenikin näki sen”, Jonna kertoo.
Lue myös: Yliaikaisuus ja synnytyksen käynnistäminen
Pyllyvaon tiiraus: koko perheen juttu
Jonnan perheeseen kuuluu myös 2-vuotias Leevi. Hän oli synnytyksen aikaan erityisen kiinnostunut pyllyistä, pippeleistä ja pimpeistä. Niinpä äidin oudot takamuksen tarkkailutoimet saivat lapsen kiinnittämään huomiota.
”Hänelle tuli sellainen tapa, että hän rupesi availemaan vaippaansa. Meidän piti tarkistaa, onko hänelle tullut purppuraviivaa takapuoleen”, Jonna kertoo.
Purppuraviiva sai myös miehen päivittelemään yliaikaisuudesta kärsivän rouvan toimia.
”Mies kyllä päivitteli, että mihin kaikkeen yliaikaisuus naisen ajaa: minä vain peilailen peppuani peilistä”, Jonna kertoo.
Lue myös: Kun lapsi täytyy avustaa ulos
Synnytyksessä ei ehditty mittamaan viivaa
Aamun jälkeen synnytys pääsi kunnolla vauhtiin. Rajut epäsäännölliset supistukset alkoivat päivällä jouduttaa synnytystä.
Koska purppuraviivan pituus on suhteessa kohdunsuun avautumiseen, periaatteessa viivaa voisi käyttää hyödyksi myös synnytyssairaalassa. Jonna kertoikin viivasta sairaalan henkilökunnalle.
”Nuori kätilö ei ollut koskaan kuullut viivasta. Hän oli tosin hyvin kiinnostunut asiasta. Emme tosin kerenneet ikävä kyllä katsomaan, mikä viivan tilanne oli ennen h-hetkeä”, Jonna sanoo.
Jonnan blogista Pienen pojan haaveet voi lukea aiheesta lisää.
Purppuraviiva ei näy kaikilla
Skotlantilaisen tutkimuksen mukaan purppuraviiva on olemassa oleva ilmiö, joka näkyi tutkimuksessa noin 76 prosentilla synnyttäjistä. Tutkijat totesivat myös, että viivan pituus antaa osviittaa kohdunsuun avautumisesta.
Kaikilla synnyttäjillä purppuraviiva ei näkynyt koko synnytyksen ajan, joten viivan avulla ei välttämättä pystytä seuraamaan kohdunsuun avautumista. Tutkimuksessa tuli myös esille, että käynnistetyissä synnytyksissä purppuraviiva näkyi harvemmin.
Osallistu keskusteluun: Synnytystä ennakoivat oireet
Lähde: Skottitutkimus