Melkein kaikki äidit saavat avautumisvaiheessa purppuraviivan pakaroiden väliin. Viivan pituudesta pystyy päättelemään, edistyykö synnytys.
Melkein yhdeksän kymmenestä synnyttäjästä saa purppuraviivan synnytyksen aikana. Mitä vaaleampi iho äidillä on, sitä selkeämmin viiva näkyy. Viiva nousee peräaukosta kohti pakaroiden huippua ja sen pituus ilmaisee synnytyksen etenemistä.
Vuonna 2010 ilmiöstä on julkaistu lyhyt tieteellinen artikkeli. Vuotta myöhemmin brasilialaiset tutkijat kirjoittivat aiheesta. Aihe ei kuitenkaan ole laajalti tutkittu, eivätkä useat kätilötkään vielä tunne asiaa.
Purppuraviivamenetelmä on tunnettu myös Suomessa. Esimerkiksi Kätilöopiston sairaalassa menetelmä tunnetaan, mutta vain muutamat kätilöt käyttävät sitä synnytysten hoidossa.
Mistä viiva syntyy?
Yhden teorian mukaan vauvan aiheuttama paine synnytyskanavassa aiheuttaa värimuutoksia ihoon peräaukon ja pakaroiden yläosan välille.
”Tutkimuksissa on selvinnyt, että viivaan ei vaikuta lapsen koko. Vauvan viettämä aika synnytyskanavassa vaikuttaa hieman viivaan, mutta viivan pituudella ja kohdunsuun avautumisella on selkein yhteys”, kätilö Eline Vik kertoo.
Norjalainen Vik on perehtynyt purppuraviivan seuraamiseen synnytyksen aikana. Hän kuuli ensimmäisen kerran purppuraviivasta kansainvälisessä kätilökonferenssissa vuonna 2008. Konferenssissa ilmiöstä kertoneet australialaiset kätilöt olivat perehtyneet purppuraviivan käyttöön, mutta he eivät olleet vielä julkaisseet tutkimusta asiasta.
Ilmestyy kun kohdunsuu on auki
Aikaisemmin uskottiin, että yksi sentti purppuraviivaa vastaisi kutakuinkin yhden sentin kohdunsuun avautumaa. Kaikilla äideillä näin ei kuitenkaan ole.
”Viiva saattaa syntyä oksitosiinihormonin vaikutuksesta. Jos viivaa ei ilmesty, se saattaa olla merkki siitä, että keho ei pärjää synnytyksessä ilman lääketieteellistä puuttumista”, Vik sanoo.
Tutkimuksissa on selvinnyt, että viiva ilmestyy, kun kohdunsuu on yhdestä neljään senttimetriä auki. Tämän jälkeen viivan pituus kasvaa nopeasti seitsemään senttiin, jonka jälkeen pituus kasvaa hitaasti kohti kohdunsuun täyttä avautumista.
Mittaamalla tietoa synnytyksestä
Vik uskoo, että viivan pituutta mittaamalla olisi mahdollista laskea jokaisen äidille oma suhdeluku, jota seuraamalla kohdunsuun avautumista pystyttäisiin seuraamaan. Tällä hetkellä on kuitenkin helpompi tehdä vaginaalinen tutkimus.
Lue myös: Näin lapsi syntyy
Varma merkki synnytyksestä
”En ole koskaan nähnyt viivan menevän pakaroiden yläosaan ilman, että naisen kohdunsuu olisi ollut täysin auki”, Vik huomauttaa.
Kun viiva ilmestyy, se on yksi merkki siitä, että jotain tapahtuu kehossa. Vik onkin kehottanut viimeisillään olevia naisia seuraamaan myös itse viivan ilmestymistä.
”Supistukset tietysti ovat selvin merkki siitä, että synnytys on alkanut, mutta ei ole haittaa vilkaista purppuraviivan pituutta”, hän sanoo.
Lue myös: Lapsivesi – mitä se on?
Vähemmän sisätutkimuksia
Vik pitää purppuraviivaa hyvänä työkaluna kätilöille. Kätilöt keräävät merkkejä synnytyksen etenemisestä. Useita merkkejä seuraamalla saadaan tarkempi kokonaiskuva synnytyksestä.
Purppuraviivan käyttäminen yhtenä tietolähteenä vähentää myös vaginaalisten tutkimusten määrää. Vaginaalisista tutkimuksista ei kuitenkaan pääse kokonaan eroon synnytyksessä.
”Purppuraviivaa seuraamalla ei selviä esimerkiksi se, onko lapsi tulossa pää edellä synnytyskanavasta”, Vik huomauttaa.
Kohdunsuun avautumisen tarkkailua
Henkilökohtaisesti Vik uskoo siihen, että naisen keho osaa hoitaa synnytyksen. Hänen mukaan kaikki hyötyisivät siitä, että kätilöt ja lääkärit pitäisivät näppinsä erossa äidistä niin pitkään kuin mahdollista.
On myös tapauksia, joissa vaginaalista tutkimusta on syytä välttää. Vaginaalinen tutkimus on erityisen vaikea seksuaalisesti hyväksikäytetyille naisille. Sisätutkimuksen välttämiseen voi olla myös lääketieteellisiä syitä. Esimerkiksi vaikea repeämä tekee vaginaalisista tutkimuksista hankalia.
Vikin tekemän kyselyn mukaan naiset ovat tyytyväisiä, jos synnytyksestä selviää vähemmällä määrällä vaginaalisia tutkimuksia.
”98 prosenttia haluaa, että kohdunsuun avautuminen tarkastetaan purppuraviivasta”, Vik summaa.
Lue myös: Syöksyen maailmaan