Kuukautiset aiheuttavat häpeän tunteita monille tytöille. Nämä tunteet seuraavat naista synnytyssaliin ja estävät äitiä kokemasta synnytystä positiivisena ja henkisenä tapahtumana, esittää australialainen naistutkija Sharon Moloney.
Viimeksi päivitetty 2.2.2011
Kuukautiset kertovat valmiudesta elämän luomiseen. Kuitenkin niin länsimaissa kuin monissa muissa kulttuureissa kuukautiset ovat vaiettu, piiloteltu ja hävetty ruumiintoiminto, mistä naisten ei ole helppo olla ylpeä. Monet länsimaiset naiset pitävät kuukautisia enemminkin ”kohdun nenäverenvuotona” kuin merkkinä hedelmällisyydestä.
Lue myös: Housut jalassa synnyttämään
Menkkahäpeä on naistutkija Sharon Moloneyn mukaan patriarkaalisen kulttuurin ilmentymä. Häpeä saa tytöt pitämään omien kehojensa potentiaalia alemmuutta aiheuttavana tekijänä.
Häpeilemättömyys parantaa synnytystä
Moloney tutkii palkitussa työssään How Menstrual Shame Affects Birth naisten muistoja kuukautisista ja vertaa niitä synnytyskertomuksiin sekä naisten kokemuksiin henkisyydestä. Tutkimukseen osallistui 48 naista.
Tutkimuksessa selvisi, että muuttamalla suhdetta kuukautisiin, naiset pystyivät kokemaan uudenlaisen yhteyden kehoihinsa, lapseensa sekä viime kädessä itse maailmaan ja sen elämää luovaan voimaan. Menkkahäpeän poistaminen antoi naisille synnytykseen enemmän itsevarmuutta ja mahdollisti henkiset kokemukset synnytyksen yhteydessä.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Synnytys ihmeenä
Läpi ihmiskunnan historian synnytys on nähty henkisenä tapahtumana. Onhan synnytyksessä aina läsnä elämän ihme. Nykyään synnytys on kuitenkin lääketieteen selittämä, eikä sairaaloiden synnytyspalveluihin kuulu synnytystä ylistäviä rituaaleja.
Nykyajattelulle voi hakea syyllistä lääketieteen lisäksi filosofiasta. Viimeistään valistuksen aikakaudella 1700-luvulla vallitsevaksi ajattelutavaksi noussut sielun ja ruumiin ero poisti pyhyyden kaikista ruumiillisista toiminnoista – myös synnytyksestä.
Lue myös: