Ponnistusvaihe on synnytyksessä hyvin tärkeä osa - ponnistamallahan lapsi yleensä syntyy. Mutta millä lihaksilla ja mihin suuntaan pitää ponnistaa? Vau.fi:n foorumin äidit neuvovat!
Viimeksi päivitetty 4.5.2015
”Osaisikohan kukaan selittää, mitä siinä ponnistamisvaiheessa oikein pitää tehdä?” nimimerkillä Annisla kirjoittava odottaja kyselee.
”Miten ponnistetaan oikein, millä lihaksilla, mihin suuntaan?”
Kuten monia ensisynnyttäjiä, ponnistusvaihe jännittää Annislaa synnytyksessä eniten. Mitä, jos hän ei osaa ponnistaa oikein? Annisla oli aina ajatellut, että lasta työnnetään ulos lantionpohjan lihaksilla. Synnytysvalmennuksessa kuitenkin selvisi, että lantionpohjan lihakset tuleekin rentouttaa, ja ponnistaminen tapahtuu ylävatsalihaksilla.
”Ja sitten on näitä ’kuin kakkaa vääntäisit’ -neuvoja. Kuulostaa tosi sekavalta minun mielestä”, Annisla harmittelee.
Lue myös: Ihan pakko ponnistaa!
”Kuin ummetusta vääntäisi, niin että päästä poksahtaa suoni”
Moni tosiaan vertaa ponnistamista ulostamiseen. Martuti kirjoittaa, että hänen ystävänsä on kertonut yrittäneensä aluksi ponnistaa aivan väärillä lihaksilla esikoisensa synnytyksessä – kunnes hoksasi ponnistaa kuin isoa kakkaa.
Myös Elmiina vertaa ponnistamista kolmen kilon kakan vääntämiseen: ”Oikeasti melko lailla kuin ummetusta vääntäisi niin, että päästä poksahtaa kohta suoni”, hän kuvailee.
Ramana kertoo synnyttäneensä altaassa ja jääneensä ponnistusvaiheessa melko omilleen.
”Kätilö oli tosi nuori, joten hänen apunaan oli ihana eestinkielinen lääkäri, joka neuvoi mua. ’Nyt ponnista! Niin kuin tulis iiiso kakka!’. Eli siinä kaikki ohjeistus”, hän kirjoittaa.
Ekalla ponnistuskerralla Ramana yrittikin ponnistaa ohjeen mukaan, mutta lapsi ei alkanut syntyä.
”Sitten sen vain jotenkin itse tajusi, millä lihaksilla se ponnistus pitää tehdä, jos haluaa lapsen ulos. Ja sieltä se tulikin nopeasti. Eli ei ollut musta yhtään niin kuin kakkaamista. Tai no ehkä kakkaamista, mutta eri aukosta.”
”Siis ponnistuksen suunta oli aivan eri”, Ramana toteaa.
Lue myös: Kakkaaminen synnytyssalissa: ”Ei tunnu kovin hehkeältä”
”Ponnistus oikeaan suuntaan”
Ponnistamisessa keskeisintä onkin ponnistaa oikeaan suuntaan. Mutta mistä tietää, missä on oikea suunta?
”Mulle kätilö neuvoi ekaa punnertaessa, että ponnista ikään kuin työntäen hänen sormiaan pois (laittoi ne siis tuonne emättimeen)”, Moon kertoo.
”En saanut onneksi semmoista ohjetta, että ’ihan kuin isoa kakkaa vääntäisi’, koska en mielestäni tarvinnut ollenkaan samoja lihaksia vauvan ulos saattelemiseen kuin kakan. Eli varmaan just ylävatsalla ja lantionpohjalla ponnistin. Ja sain myös kehuja kätilöltä että hoksasin oikean tavan punnata”, hän kertoo.
Elmiina sai kätilöltä konkreettisia ohjeita synnytysasentoon:
”Selkä piti olla pyöreänä, ei notkolla. Otettiin iso hengitys sisään, ja ilma piti pitää sisällä sen aikaa kun työntää. Kehon asento oikein, että se suunta on oikea, eikä mene ponnistus hukkaan”, Elmiina kertoo.
Elmiinan ensimmäiset ponnistukset menivät harakoille, mutta hän toteaa, että niin niiden on tarkoituskin. Ensimmäiset ponnistuksilla pää tekee hitaasti tilaa synnytyskanavassa, eivätkä paikat repeä.
”Salissa saat paremmat ohjeet”, Elmiina lohduttaa.
Lue myös: ”En osaa enkä halua. Mä lähden kotiin”
Kuinka sinä neuvoisit ensisynnyttäjää ponnistamaan?
Osallistu keskusteluun: Tyhmiä kysymyksiä synnytyksestä