Ylenpalttinen vedenjuonti synnytyksen aikana saattaa johtaa veren natrium-pitoisuuden liialliseen alenemiseen, selviää tuoreesta ruotsalaistutkimuksesta.
Viimeksi päivitetty 11.2.2009
Tutkimukseen osallistuneista yli 2,5 litraa vettä synnytyksen aikana juoneet saivat hyponatremian oireita.
|
Tutkimukseen osallistui 287 vapaaehtoista, joiden annettiin synnytyksen kuluessa juoda vettä niin paljon kuin he halusivat. Näistä 61 naista joi vettä yli 2,5 litraa ja heistä 16 todettiin ”vesimyrkytys”, hyponatremia.
Hyponatremia aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia ja oksentelua. Jos tila pahenee, se voi ääritapauksissa johtaa aivojen turpoamiseen ja jopa koomaan, joskaan tässä Karoliinisen Instituutin tutkimuksessa kukaan naisista ei saanut näin äärimmäisiä oireita.
Hyponatremia heikentää supistuksia?
“Toteamme, että hyponatremia ei ole harvinainen tila synnytyksen yhteydessä ja että se voi olla vaarallinen, mutta helpoin keinoin vältettävissä. Naisia ei tulisi rohkaista ylettömään vedenjuontiin synnytyksen aikana ja veden vapaata saantia saattaa olla aiheellista rajoittaa”, tutkimusta johtanut tohtori Vibeke Moen kommentoi tuloksia.
Hän huomauttaa lisäksi, että veren alhaisen natrium-pitoisuuden vaikutuksia synnytykseen on tutkittava edelleen, sillä hyponatremia saattaa heikentää kohdun kykyä supistella.
Nimenomaan synnytyksen arvellaan alentavan naisen elimistön kykyä käsitellä ja poistaa ylimääräistä nestettä. Tavallisesti ihminen, jolla on terveet ja normaalisti toimivat munuaiset, voi juoda vettä jopa 15 litraa vuorokaudessa ilman ongelmia.
Juo kun janottaa
Runsas vedenjuonti on muodikas tapa, mutta ei lainkaan niin välttämätön kuin naistenlehdet ja terveyspalstat antavat ymmärtää.
”Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen suuntaan, että ihminen voi aivan hyvin luottaa omaan kehonsa tuntemuksiin ja juoda vettä vain silloin, kun on jano”, tutkimuksen julkaisseen British Journal of Obstetrics and Gynaecology –lehden päätoimittaja professori Philip Steer sanoo.
Lähteet:
Lue lisää synnytyksestä: