Suomessa kotisynnytys nähdään usein tabuna, ituhippien elämysmatkailuna tai jopa lapselle vaarallisena,  itsekkään äidin valintana.  Yllättyisitkö, kun kerron, että tilastojen ja tutkimustiedon valossa koti on terveelle uudelleensynnyttäjälle se kaikista turvallisin synnytyspaikka? Hämmästytkö, kun sanon, että kotisynnyttäjälle tehdään vähemmän haitallisia toimenpiteitä, ja vauvat voivat ihan yhtä hyvin kuin sairaalassakin syntyneet?

Viimeksi päivitetty 16.12.2014

”Minua ja vauvaa ei enää olisi, jos olisin synnyttänyt kotona”, moni äiti sanoo.

 



 

Ennalta arvaamattomat, äkilliset vaaratilanteet normaalissa, luonnollisessa synnytyksessä ovat harvinaisia. Jos tarkistelemme tällaista lausahdusta, huomataan usein että äidillä on ollut jo ennalta tiedossa oleva ongelma, minkä takia hän ei olisi edes voinut synnyttää kotona (vaikkapa diabetes tai korkea verenpaine).

Terveen äidin kotisynnytyksessä esiintyvät komplikaatiot voidaan yleensä huomata jo hyvissä ajoin ennen tilanteen kriisiytymistä, ja äiti ehditään siirtää sairaalaan. Todennäköisempää on se, että sairaalassa olevan äidin ja vauvan vointia ei tarkkailla niin tiiviisti kuin kotisynnyttäjän!

Lue myös: Lihavuus on riski synnyttäjälle 

Synnytys ei ole sotkuinen

”En halua että verta roiskuu joka puolelle, kauhea siivoaminen”, on yksi kotisynnytykseen liittyvä myytti. Normaalissa kotisynnytyksessä roskia tulee ehkä yksi roskapussillinen, eikä vertakaan tule kuin pieniä määriä.

Äidit eivät roiski verta ympäriinsä, ja istukan irrotessa synnytyspaikka voidaan suojata vaikkapa puhtaalla pyyhkeellä, joka heitetään suoraan pesukoneeseen tai roskiin käytön jälkeen. Moni kotisynnyttäjä synnyttää kylpyhuoneessa tai ammeessa, jotka on helppo suihkuttaa puhtaaksi.

Lue myös synnytystarina: Kuinka toinen synnytys sujuu, kun ensimmäinen repi rikki? 

Miksi ja kenelle kotisynnytys sitten on turvallinen?

Äidin täytyy olla terve, ja raskauden sujua normaalisti. Takana pitäisi olla vähintään yksi alatiesynnytys, eikä sektioita tai lantion alueen leikkauksia. Vauvan pitää olla kohdussa pää alaspäin, ja synnytyksen alkaessa raskausviikkoja kotisynnyttäjällä voi olla 38-42. Siirtomatka sairaalaan ei saa olla yli puolta tuntia.

Turvallisuuden takaa se, että paikalla on koko ajan yksi tai kaksi ammattitaitoista kätilöä. Synnyttäjä ja hänen perheensä tutustuvat kätilöön jo raskausaikana, ja kaikki toiveet, pelot ja suunnitelmat sovitaan yhdessä. Kätilö kuuntelee vauvan sydänääniä usein ja tarkkailee äidin vointia jatkuvasti, tukien ja kannustaen. Sairaalassa synnytystä hoitavalla kätilöllä voi olla useita synnyttäjiä hoidettavanaan, mutta kotona synnyttäjää hoitaa oma kätilö ihan koko ajan. Näin pienetkin poikkeamat normaalista todetaan nopeasti, ja pystytään hoitamaan – joko kotona tai tarvittaessa siirtymällä sairaalaan.

Ylimääräisiä toimenpiteitä synnytyksen vauhdittamiseksi ei kotona tehdä, joten synnytyksen kulku tai vauvan vointi ei vaarannu turhasta puuttumisesta synnytykseen. Äiti ja vauva eivät altistu sairaalan bakteereille, kun vauva syntyy oman kodin rauhaan ja tuttuun mikrobiympäristöön. Kotona synnyttävä äiti säästyy episiotomialta, imukuppisynnytykseltä ja muilta toimenpiteiltä sairaalasynnyttäjää useammin.

Lue myös: Synnytyksiin puututaan liikaa 

Kotisynnytys on Suomessa vielä harvojen valinta

Maassamme äideillä ei ole – monesta muusta Euroopan maasta poiketen – vapautta itse valita, missä he synnyttävät. Esimerkiksi Englannissa synnyttäjä voi itse valita, synnyttääkö hän kätilön kanssa kotonaan, kätilöjohtoisessa birth centerissä vai sairaalassa, ja kaikki vaihtoehdot ovat äidille verorahoin kustannettuja. Siellä terveitä äitejä myös kannustetaan synnyttämään mieluiten kotona.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen mukaan äidillä täytyisi olla mahdollisuus itse valita synnytyspaikkansa. Suomessa äidille annetaan käytännössä vain yksi vaihtoehto. Se on synnytys sairaalassa, joka voi olla uuden päivystysasetuksen johdosta aina vain kauempana kotoa.

Birth centereitä meillä ei ole, ja kotisynnytyksiä hoitavat vain yksityiset kätilöt. KELA ei korvaa kotisynnytyksen kuluja, jotka ovat n. 2500 euroa.

Lue myös: Laulaen synnyttämään 

Kotisynnytys on aina äidin oma valinta

Valinnan synnytyspaikasta tekee aina perhe itse. Suomessa sen tekee hankalaksi kotikätilöiden eli kotiloiden vähäinen määrä. Jokaisesta isommasta kaupungista kotilon löytää kyllä.

Palvelun hinta voi olla kynnyskysymys, mutta toisaalta kotisynnytykseen sijoittamallaan rahalla äiti saa valtavan paljon – kaksi ammattilaista neljän viikon päivystykseen, useita oman kätilön kotikäyntejä, kaikki synnytyksessä tarvittavat tarvikkeet ja lääkkeet, turvallisen ja oman näköisensä synnytyksen sekä mahdollisuuden vastaanottaa vauva oman kodin lämmössä, oman perheen ympäröimänä, kiireettömästi ja uuden elämän ihmettä kunnioittaen. 

* * * 

”Tervetuloa lukijani! Olen Vau.fi:n kätilöbloggari, ja kirjoitan sinulle parin viikon välein ajatuksiani raskaudesta, synnytyksestä ja elämästä vauvan kanssa.”

Kätilöbloggari Silja Seppänen on Pirkanmaalla toimiva yksityinen kätilö, imetysohjaaja ja Vauvantai-synnytysvalmennuksen kehittäjä. Siljan ohjenuorana on tehdä kätilötyötään aina asiakkaan tarpeista ja toiveista lähtien. Siljan kotisivut löydät osoitteesta www.vauvantai.fi.

 

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?