Elektiivinen sektio on tilanne, jossa sektio valitaan synnytystavaksi jo hyvissä ajoin ennen kuin synnytys lähtee käynnistymään. Siihen päätymiseen voi johtaa moni syy: sikiön poikkeava tarjonta, monikkoraskaus, aiemmat sektioon päätyneet raskaudet, äidin synnytyspelko, äidin ja lapsen koon epäsuhta tai esimerkiksi kohdun poikkeava muoto.

Viimeksi päivitetty 11.4.2019

Ainakaan toistaiseksi Suomessa sektiota ei voi valita toiveenmukaisesti synnytystavaksi, vaan siihen pitää olla perusteltu syy. Esimerkiksi jos kyseessä on synnytyspelko, odottavalle äidille tarjotaan ensin keskusteluapua ja opastusta synnytyspelkopoliklinikalla.

 



 

”Syy siihen, että sektiota ei voi pelkästään tahtomalla valita johtuu sen riskialttiudesta. Kyseessä on iso leikkaus, johon sisältyy aina riskejä – ja näitä riskejä elektiivisessä sektiossa on huomattavasti enemmän kuin tavanomaisessa alatiesynnytyksessä, kertoo naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri Anna-Paula Sariola.

Noin 6–7% syntymistä elektiivisellä sektiolla

Kaikista suomalaisista synnytyksistä noin 6-7% tapahtuu vuosittain elektiivisellä sektiolla. Luku on pysynyt varsin tasaisena kymmenien vuosien ajan, vuonna 2017 se oli 6,8%

”Yksi keisarileikkauksen ongelmista on, että se saattaa aiheuttaa ongelmia tulevaisuutta ajatellen, mikäli toiveissa on lisää raskauksia. Tehty keisarileikkaus lisää keskenmenojen ja raskauden aikaisten verenvuotojen todennäköisyyttä, sekä saattaa haitata istukan asettumista oikein tulevissa raskauksissa. Mikäli sektiosynnytyksiä on useita, riskit komplikaatioihin raskauden ja synnytyksen aikana kasvavat jokaisen sektion myötä”, Sariola sanoo.

Riskinä tulehdus ja jopa verenmyrkytys

Infektioriski elektiivisen sektion jälkeen on noin 10% luokkaa – se tarkoittaa, että yksi kymmenestä elektiivisen sektion läpikäyneestä naisesta saa jonkinasteisen tulehduksen haavaansa. Tulehduksen vakavuusaste voi olla mitä tahansa pinnallisesta infektiosta jopa verenmyrkytykseen asti.

Synnytyksen aikaisten ja sitä välittömästi seuraavien komplikaatioiden lisäksi toipuminen sektiosta ottaa aikansa. Sektoitu äiti on noin 4–5 viikkoa paljolti ulkopuolisen avun varassa, sillä esimerkiksi liikkuminen voi olla vaikeaa ja nostaminen on kokonaan kiellettyä, vastasyntynyttä lukuun ottamatta.

”Ja kun vatsa on kerran leikattu, se ei palaa entiselleen. Arpi saattaa alkaa kiristää ja elimistön eri kerrokset saattavat muodostaa kiinnikkeitä toisiinsa”, Sariola havainnollistaa.

Suunniteltu keisarileikkaus eli elektiivinen sektio
  • Suomessa noin 6% synnytyksistä on elektiivisiä sektioita
  • Sektiohaavan infektioriski 10%
  • Tehdään raskausviikolla 39 tai sen jälkeen
  • Operaatio kestää noin 30–45 minuuttia:
    • Sisäänmeno 3–5 minuuttia
    • Lapsen syntyminen yleensä 2–3 minuuttia, max. 10
    • Istukan synnytys ja kohdun nosto 2–5 min
    • Ompelu kiinni 15–20 min
  • Toipuminen sairaalassa 3–5 päivää
  • Toipuminen kotona ainakin 4–5 viikkoa
Mitä mieltä olet artikkelista?